• Gulēšana kopā ar mājdzīvnieku. Kā tas ietekmē tevi un mīluli?

    Mājas mīluļi
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Dažiem saimniekiem tā ir ierasta lieta, kad naktī kaķis guļ, ieritinājies kājgalī. Gulēšanai kopā ar četrkājaino draugu ir dažādi plusi un mīnusi.

    «Kopumā mājdzīvniekiem ir labi gulēt kopā ar saviem saimniekiem,» atzīst Ziemeļamerikas Veterinārās kopienas (North American Veterinary Community) galvenā pārstāve, veterinārārste Dana Varble.

    Suņiem un kaķiem, kuri dala gultu ar saviem saimniekiem, parasti ir lielāka uzticība un ciešāka saikne ar cilvēkiem, kas ir viņu dzīvē, raidsabiedrībai CNN pastāsta speciāliste.

    Varble norāda, ka saimnieka un mīluļa ciešā saikne nāk par labu dzīvnieka veselībai. Tā veicina hormonu (dopamīna un oksitocīna) daudzuma palielināšanos organismā. 

    Tomēr dažus dzīvniekus nevajadzētu ņemt blakus gultā, piemēram, jaunus kucēnus, kuriem ir uzvedības problēmas. Tāpat nevajadzētu gulēt ar eksotiskajiem dzīvniekiem (seskiem, jūrascūciņām u.c.), kuru turēšanai ir dažādas doršības un veselības prasības, saka Varble. Šiem dzīvniekiem naktī ir jāatrodas savā būrī.

    Pexels

    Savi plusi un mīnusi ir arī saimniekam. Gulēšana ar mājdzīvnieku var nākt par labu tiem, kuri cieš no depresijas vai trauksmes. Mīkstā, pūkainā mīluļa klātesamība var radīt psiholoģisku komfortu un palīdzēt mazināt trauksmi, atklāj eksperti.

    Savukārt cilvēkiem, kuri cieš no miega traucējumiem, vajadzētu izvairīties no gulēšanas kopā ar mājdzīvnieku. «Dzīvnieki var kustēties un traucēt miegu. Suņi un kaķi naktīs mēdz staigāt pa gultu, kāpjot virsū saimniekam. Šīs dzīvnieciņu aktivitātes var novest pie nopietniem miega traucējumiem,» saka Dr. Vsevolods Polockis, miega pētnieks un Džona Hopkinsa universitātes Medicīnas skolas (Johns Hopkins University School of Medicine) Medicīnas katedras profesors.

    Eksperti norāda, ka brīžos, kad mājdzīvnieks saimnieku strauji uzmodina no miega, viņa organismā izdalās kortizols (stresa hormons), kas samazina miega kvalitāti. 

    Tāpat nevajadzētu ņemt mīluli gultā, ja saimnieks slimo ar elpceļu saslimšanām.

    Raksta sagatavošanā izmantota informācija no CNN.

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē