• Grūsnas un vecas kucītes barošana

    Suņa barošana
    Ārija Lipska
    13. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Daudziem kucīšu saimniekiem vispirms rodas jautājums, vai sunim vispār vajag dzemdēt senioru vecumā? No veterinārārstu viedokļa – vairs ne, bet daba suņa organismu ir izveidojusi tā, ka viņš savu sugu var turpināt līdz pēdējai stundiņai. Tāpēc kucīšu meklēšanās laikā saimniekiem jābūt modriem arī tad, ja viņu mīlules sasniegušas desmit un vairāk gadus. Turklāt jāņem vērā – jo vecāka kuce, jo iftīgāk ož viņas izdalījumi un jo vairāk suņupuišu uz tiem atsauksies.

    To, kā pareizi barot ne tikai vecu, bet jebkura vecuma grūsnu kucīti, skaidro veterinārārste Jeļena Semjonova.

    Veselai māmiņai nav jādod papildu vitamīni

    No veterinārārstu viedokļa vaislas kucei vajadzētu dzemdēt reizi divos trijos gados (ne agrāk kā no pusotra gada vecuma) un pēdējās dzemdības būtu vēlamas sešu gadu vecumā. Ja tomēr saimnieki nolemj savu mīluli pārot arī vēlāk (vai arī kucei gadījies sapāroties, piemēram, ar pastaigu draugu, bet saimnieki izvērtējuši, ka kucēni sanāks skaisti un varēs viegli viņiem atrast jaunās mājas), viss atkarīgs vēl no dažiem blakusapstākļiem: kādu šķirņu suņi sapārojušies, cik bieži kuce ir dzemdējusi, cik grūtas vai vieglas bijušas iepriekšējās dzemdības, vai bijuši ķeizargriezieni, cik lieli metieni, vai kuce vienmēr pārojusies tikai ar vienu un to pašu suni vai ar dažādiem… Tas vairāk skar šķirnes suņus, jo bezšķirnes kucītēm dzemdību norise grūtības nesagādā. Tāpēc pirms vecas šķirnes kucītes pārošanas saimniekiem noteikti vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu.

    Jeļena Semjonova īpaši uzsver – ja veterinārārsts kucei izrakstījis kādas zāles vai vitamīnus, tos drīkst dot strikti tādās devās, kā norādīts receptē, un ne kripatiņu vairāk! Pēdējos gados ir vērojama slimīga tendence grūsnas kucītes piebarot ar vitamīniem. Protams, saimnieki savam sunim vēl tikai labāko un domā, ka tā nostiprinās viņa organismu un imunitāti un kucēni piedzims veselāki. Patiesībā, šādi rīkojoties, viņi var nodarīt suņa veselībai lielu ļaunumu: pirmkārt, vitamīnu pārdozēšana ir ļaunāka par to trūkumu organismā (ņem vērā, ka tas pats notiks arī katra kucēna organismā!), otrkārt, ja vitamīni tiek injicēti, topošā māmiņa ik dienu ir pakļauta stresam (viņa baidās no špricēšanas), treškārt, dažas vitamīnu preparāta sastāvdaļas var pamatīgi apgrūtināt dzemdības. Piemēram, kalcijs. Kā zināms, bērns, atrodoties mammas vēderā, no viņas organisma izsūc kalciju, tāpēc daudzi grūsnām kucītēm dod papildu kalciju. Taču šo piedevu kuce drīkst lietot tikai grūsnības pirmajā pusē. Ja topošā māmiņa papildu kalciju uzņems ilgāku laiku, viņa nevarēs normāli piedzemdēt. Kāpēc? Lai kucēnus varētu izspiest no dzemdes, māmiņai ir jābūt pietiekami mīkstiem gūžas kauliem, bet kucēniem – mīkstiem galvaskausa kauliem (dzemdību laikā tiem jākustas). Ja šie kauli būs cieti – ķeizargrieziens garantēts!

    Ceturtkārt, visbriesmīgākais, ko bez veterinārārsta norīkojuma kucītei var iedot – imūnstimulatori! Ja suns ir vesels un tiek labi barots, pēc šādiem preparātiem nav nekādas nepieciešamības!

    Ņem vērā!

    Jebkādas ārsta nozīmētas zāles, vitamīni vai uztura bagātinātāji grūsnai kucei jādod tādās devās, kas atbilst viņas ierastajam svaram. Nav jāpieskaita kucēnu svars! Piemēram, ja kuce pirms grūsnības ir svērusi 20 kg, zāles jādod atbilstoši šim svaram.

    Ēdienkartē nekas nemainās

    Kucītes saimniekam jāzina – veselai kucei piedzims veseli bērni. Ja kuce (pat sirmā vecumā) pirms grūsnības ir labi un pareizi barota, labi jutusies un izskatījusies, nekādas papildu uzturvielas nav nepieciešamas. Ēšanas paradumi un porciju lielums nav jāmaina un nepavisam nav jāievēro pēc padomju laiku princips – māmiņai jāēd par diviem. Tādējādi suni var pārbarot, un liekie tauciņi kopā ar kucēnu kilogramiem tikai apgrūtinās māmiņas kustības un no liekā svara cietīs viņas kājas. Nav jādod arī treknāks ēdiens. Gandrīz visi sausās barības ražotāji piedāvā speciāli grūsnām un barojošām kucēm paredzētu barību – ar to topošā māmiņa jāsāk barot tikai divas nedēļas pirms dzemdībām. Arī šī barība jādod tādās devās, kas atbilst suņa ierastajam, nevis grūsnības svaram. Grūsnības svaru barības ražotāji nevar paredzēt, jo tas var radikāli atšķirties atkarībā no kucēnu skaita. Tātad – ja kuce pirms grūsnības ir ēdusi profesionālo barību, viņas ēdienkartē nekas nav jāmaina (tas būs jādara tikai divas nedēļas pirms dzemdībām un barojot kucēnus).

    Nekas radikāli nav jāmaina arī tad, ja kuce visu dzīvi barota ar ekonomiskās klases barību un jūtas labi. Tiesa, būtu ideāli, ja visi šādi baroti dzīvnieki divreiz gadā (pavasarī un rudenī) tiktu uzlādēti ar vitamīniem (vienu mēnesi). Tad topošās māmiņas organisms būtu spēcīgāks, arī embriji uzņemtu vairāk vērtīgu vielu. Ja tomēr kuce vitamīnus papildus nav saņēmusi, viņai tos var dot grūsnības pirmajās divās nedēļās (iepriekš jākonsultējas ar veterinārārstu). Un divas nedēļas pirms dzemdībām vajadzētu pāriet uz grūsnām un barojošām kucēm paredzēto barību, vēlams – viņas ierastā ražotāja (tādu piedāvā arī daudzi ekonomiskās klases barības ražotāji). Vēl labāk, ja mazuļu gaidīšanas laikā kucīti varētu pamazām pieradināt pie augstākas kvalitātes barības (premium vai superpremium).

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē