• Kāpēc kāmis slēpj barību tualetē?

    Dzīvnieku uzvedība
    Ilze Zicāne
    21. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tev varbūt tas šķiet nehigiēniski un pat šķebinoši, bet kāmītim šis paradums – slēpt barību tajā būra stūrītī, kur atrodas tualete – ir mantots no dzīves savvaļā un liecina par apdraudējuma sajūtu.

    Ietilpīgie vaigi

    Kāmīši ir slaveni ar savu vākšanas prasmi. Mazajiem dzīvnieciņiem ir ļoti ietilpīgi un elastīgi vaigu maisiņi. Aiz vaigiem kāmis var sastumt tik daudz barības, kas ekvivalenta ceturtajai daļai viņa paša svara.

    Vāc visu, kas pa ceļam

    Savvaļā kāmīši pamet savas alas agrā rītausmā un vakara krēslā, lai vāktu barību. Tā kā laika ir ļoti maz, jo jāpiesargās no ienaidniekiem (čūskām, plēsējputniem, šakāļiem, koijotiem, kaķveidīgajiem plēsējiem un citiem dzīvniekiem), viņi, īpaši nešķirojot, vāc visu, ko vien pa ceļam var savākt.

    Ietilpīgajos vaigu maisos saiet gan sēklas, gan graudi, gan sīki insekti, jo kāmīši ir visēdāji. Kad vaigi ar barību pilni, kāmji steidz to izbērt alā, lai pagūtu izskriet vēl kādu maršrutu barības meklējumos.

    Ja sagadījies, ka kāmis savvaļā dzīvo neauglīgā vai blīvi apdzīvotā teritorijā, mazajam zvēriņam nav viegli atrast barību, sevišķi ziemā, kad par to sīvi cīnās arī daudzi citi. Tāpēc laikā, kad barība vieglāk pieejama, kāmīši vāc, cik vien var savākt, kompensējot nākotnē gaidāmos grūtākos laikus un veidojot iekrājumus. Kad iestājas auksts laiks vai trūkums, kāmis var neraizēties, ka nebūs, ko ēst, bet doties uz barības noliktavu.

    Pieradinātam būrītī dzīvojošam kāmim, protams, nav jāraizējas par iztiku un jādzīvo nemitīgā stresā un bailēs no medniekiem, kuri viņus labprāt uzliktu uz kārā zoba.

    Istabas kāmītim tiek regulāri piepildīts barības un ūdens trauciņš, tomēr pret instinktiem nespēj nostāties neviens – tie joprojām liek dzīvnieciņam grābt, ko spēj, un steidzīgi stiept uz drošu paslēptuvi.

    Ja kāmis jūt apdraudējumu un saprot, ka jāaizstāv sava pacietīgi un taupīgi iekārtotā barības noliktava, viņš var kļūt ārkārtīgi privātīpašniecisks un pat agresīvs.

    Kāpēc tualetē?

    Ko tu dari ar kāmīša sažļembātajiem un jau nedaudz dīvaini smaržojošajiem barības krājumiem grūti aizsniedzamā būra kaktiņā, ko mīlulis steidz papildināt ik reizi, kad esi trauciņā iebēris svaigu barību vai iedevis kādu gabaliņu sulīga burkāna? Tieši tā – nākamajā būra tīrīšanā izmet ārā!

    Bet ko tu pats darītu, ja tavus cītīgi taupītos iekrājumus kāds ik pa laikam vienkārši izmestu? Apsargātu! Arī kāmis savu barības noliktavu cenšas apsargāt. Kā jau dzīvnieku pasaulē iekārtots, viņš to dara iezīmējot konkrēto lietu, lai norādītu – tas ir mans privātīpašums.

    Kad pienācis laiks tīrīt būri, saimnieki bieži vien neapzinās, cik liela nozīme kāmja dzīvē ir savāktajiem barības krājumiem. Tā ir drošības sajūta un izdzīvošanas instinkts.

    Kad būris iztīrīts un slepenā noliktava likvidēta, kāmja namiņā viss ir mainījies. Smažo citādi, iekārtojums ne tāds, kādu viņš atstāja, barības krājumu vairs nav – kāds nospēris. Lai aizsargātu savu noliktavu no atkārtotas izzagšanas, kāmītis barību sāk slēpt tualetes stūrītī. Šī vieta jau ir iezīmēta ar urīnu un ekskrementiem, tāpēc tai taču vajadzētu būt drošākai nekā pārējām. Drošības labad kāmis var apčurāt arī barību un atstāt zaglim vēsti, ka šai te barības noliktavai ir īpašnieks un tas ir viņš.

    Ieteikums saimniekiem

    Redzot, ka grauzējs tualetē ierīkojis barības noliktavu, savāc nelielu daudzumu krājumu un atliec atpakaļ jau iztīrītajā būrī – tajā pašā vietā, kur paņēmi. Nekādu lielo skādi tīrajam būrim tas nenodarīs, bet kāmis jutīsies drošāk.

    Vari pamēģināt konfiscētos barības krājumus novietot citā, iztīrītā, vietā, lai norādītu, ka noliktavu var veidot šeit – ne tualetē. Virsū uzliec kādu dzīvnieciņa iecienīto gardumu. Tādējādi kāmītim vajadzētu pieņemt jauno stūrīti kā barības noliktavu un izmantot tualeti tai paredzētiem nolūkiem, taču tas var arī neizdoties, un būs vien jāsamierinās ar šo ieradumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē