• Garspalvaino suņu bēda — slapjais dermatīts

    Mājas mīluļi
    Līva Kalniņa
    11. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Slapjais dermatīts (slapjā ekzēma, izsutums jeb hotspots) uz ādas izpaužas kā apsārtis, pietūcis, sulojošs un sāpīgs plankums, ko suns kasa un laiza, kamēr noiet apmatojums. Ja bojātā āda nekavējoties netiek ārstēta, plankums strauji palielinās, sāk strutot un smakot. Lielākoties slapjais dermatīts ir slimība, ko var iepriekš paredzēt un no kā var izvairīties. Konsultē veterinārārste Drosma Komogorova.

    Slapjais dermatīts ir bieža problēma lielajiem suņiem ar biezu un garu apmatojumu, kas pēc lietus vai vasaras peldes kārtīgi neizžūst.

    Kas izraisa slapjo dermatītu?

    • Parazīti. Mūsu platuma grādos parazītu uzbrukums ir sezonāla rakstura – no pavasara līdz siltam rudenim. Piemēram, alerģiju no blusu koduma izraisa šo asinssūcēju siekalas. Suns sakosto, pietūkušo un niezošo vietu sāk košļāt un laizīt, kamēr rodas iekaisums. Blusas parasti koncentrējas uz dzīvnieka muguras un astes daļas. Šos parazītus kādu laiku iespējams neievērot, jo tie suni izmanto tikai kā ēdamistabu, bet oliņas dēj un citas darīšanas kārto putekļainās spraugās starp dēļiem, paklājos u. c.
    • Alerģija. Ja suns ir jutīgs pret alergēnu – ziedputekšņiem, pelējumu, putekļiem vai ko citu –, tas izpaužas jau kucēna vecumā. Ādas bojājumi parasti parādās uz vēdera un cirkšņu rajonā. Arī šajā gadījumā dzīvniekam ļoti niez, tāpēc viņš pastiprināti kasās un laiza problemātisko vietu.

    Lai sekmīgi izārstētu slapjo dermatītu, nepieciešams noskaidrot konkrētu iemeslu, kādēļ tas radies. Ja redzi ādas bojājumu, vērsies pie veterinārārsta – nenosaki diagnozi pats.

    • Barības nepanesamība. Arī tā ir alerģija, tomēr jutība pret pārtikas produktiem var parādīties jebkurā, arī jau cienījamā vecumā. Visbiežāk alerģiju izraisa liellopa un vistas subprodukti, piena produkti, olas, kā arī kāposti. Mazāk alerģiska ir jēra gaļa, trusis, medījums. Atbildība par suņa alerģiju pret noteiktu pārtikas produktu jāuzņemas saimniekiem. Grēko tie, kas savu uzticamo mājas sargu baro kā lauksaimniecības dzīvnieku – ar putrām, kurās savārīti vistas un liellopa subprodukti (ādas, tauki, astes, kauli), putraimi, kāposti. Kamēr suns ir jauns, viss ir kārtībā, bet ar laiku, iekšējiem orgāniem nolietojoties, treknā, nepilnvērtīgā un alerģiskā barība izraisa ādas (un ne tikai) slimības.
    • Stress. Stresu izraisa ne tikai psiholoģiskas un fiziskas traumas, bet arī bezdarbība un vienmuļība. Riska grupā ir suņi, kuri nepārtraukti atrodas pie ķēdes, kuri netiek izkustēties un kuriem nav kontakta ar cilvēku (barības padošana reizi dienā neskaitās).
    • Pavirša apmatojuma kopšana. Slapjais dermatīts ir bieža problēma lielajiem suņiem ar biezu un garu apmatojumu, kas pēc lietus vai vasaras peldes kārtīgi neizžūst. Pēc iznākšanas no ūdens, suns noskurinās, noguļas ēnā, lai atvēsinātos, un, ja vēl viņam uz ādas ir kāda mikrobrūcīte, slapjajam dermatītam un infekcijām ir labvēlīgi apstākļi.

    Kā notiek ārstēšana?

    Vispirms tiek noskaidrots tā rašanās iemesls. Ja sunim ir alerģija, piemēram, pret piena produktiem, tie jāizslēdz no ēdienkartes un jāuzsāk īpaša diēta. Pēc tam bojātajā ādas laukumā tiek nocirpts apmatojums un vieta rūpīgi notīrīta. Atkarībā no bojājuma pakāpes, iespējams, jālieto pretsāpju līdzekļi un antibiotikas.

    Kā pasargāt suni no slapjā dermatīta?

    • Attārpo suni vismaz divas reizes gadā.
    • Ja zini, ka, piemēram, lauku mājā vienmēr augustā parādās blusas, laikus apstrādā grīdu un mēbeles ar dezinfekcijas līdzekli, kas paredzēts aizsardzībai pret blusām.
    • Lūdz veterinārārstam profilaktiskus līdzekļus pret parazītiem: blusām, ērcēm, utīm u. c.
    • Sargā suni no vielām, pret kurām viņam ir alerģija.
    • Baro suni ar augstvērtīgu profesionālo vai mājās gatavotu barību. Nedod pārpalikumus no galda un nevērtīgos gaļas subproduktus.
    • Nodarbini suni! Dodies pastaigās, rotaļājies, ņem līdzi izbraukumos.
    • Pēc peldes vai salīšanas rūpīgi izslauki suņa apmatojumu un arī ausis ar dvieli. Pēc tam parūpējies, lai suns izskraidās un apmatojums izvējojas un izžūst pavisam.
    • Regulāri ķemmē suni, lai atbrīvotos no nedzīvā apmatojuma un ļautu ādai vieglāk elpot.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē