• Pavasarī izglābtie ronēni — Jūrmala un Tūjiņš — dodas uz jaunām mājām Serbijā

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Īsi pirms Jāņiem divi pavasarī uz Rīgas zoodārzu atvestie un izaudzinātie pelēkie roņi devās ceļā uz Belgradas zoodārzu Serbijā. Roņu meiteni 27. martā novārgušu atrada Jūrmalā, savukārt roņu puisis 7. martā pavisam bēdīgā stāvoklī nīkuļoja pludmalē pie Tūjas. Abiem vārdi doti pēc atrašanas vietas.

    No vairāk kā 20 šopavasar uz zoodārzu atvestajiem ronēniem šobrīd izaudzēti 12, kopumā tiem izbarojot 2520 kilogramus siļķu un 220 kilogramus reņģu, kas iegādātas pateicoties roņiem draudzīgākās pilsētas Ventspils atbalstam.

    Daudzu ronēnu dzīvības neizdevās izglābt, jo suņu vai lapsu kodumu brūces bija pārāk dziļas un nedziedināmas, vai arī dzīvniekiem bija kādas iedzimtas patoloģijas un slimības.

    Diemžēl laikapstākļi pagājušās ziemas beigās un pavasara sākumā nebija labvēlīgi roņu mazuļu izdzīvošanai un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem nācās nogādāt zoodārzā rekordlielu (vairāk kā 20) skaitu savainotu vai acīmredzami novārgušu roņu mazuļu, tostarp vienu pogaino roņu mazuli no Igaunijas.

    Vēl šobrīd trīs roņu veselības stāvoklis prasa pastāvīgu veterinārārstu uzraudzību un aprūpi, bet karstais laiks apgrūtina gana zemas ūdens temperatūras nodrošināšanu ronēnu pārapdzīvotajos baseinos un, tātad, paaugstinās infekciju izplatīšanās draudi.

    Tāpēc vēl jo lielāks ir prieks, ka Jūrmala un Tūjiņš atraduši jaunas mājas Serbijā. Drīz uz Ukrainu dosies vēl divi ronēni, bet atlikušajiem būs lemts atgriezties Baltijas jūrā, mērojot ceļu uz Ventspils ostu un tad vismaz 15 kilometrus uz kuģa klāja līdz no zvejnieku tīkliem brīviem ūdeņiem.

    Zoodārzā izaugušo ronēnu izlaišana jūrā, tos iezīmējot ar īpašām zīmēm, tiek praktizēta jau daudzus gadus, bet šogad ir nodoms trīs zoodārzā izaugušos pelēkos roņus jūlija beigās, pirms izlaišanas jūrā, apgādāt ar satelītraidītājiem, lai sekotu to tālākajām gaitām brīvībā. Raidītāju iegādei tiks izmantots Ausmas Legzdas-Legzdiņas ziedojums, kas gan sastāda tikai pusi no vajadzīgās summas. Zoodārzam trūkst vēl 3000 eiro, tāpēc tiek meklēti partneri, zooprāt, ļoti interesanta projekta realizācijai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē