• 7 ieteikumi, kā atradināt kaķi no rāpšanās pa aizkariem

    Zelta padomi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    19. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja tavs kaķis ir jauns, žiperīgs un vesels, visdrīzāk viņš kaut reizi mēģinās uzrāpties aizkaros. Pastāvīga aizkaru nomaiņa maksā lielu naudu, un reti kurš gribēs pirkt jaunus tikai tāpēc, lai kaķis varētu tos iznīcināt atkal. Ir vairāki veidi, kā pārtraukt kaķa nelāgo ieradumu ložņāt pa aizkariem.

    Galvenais uzdevums šajā lietā – mēģināt kaķim iestāstīt, ka aizkari ir aizliegtā zona, bet tādam veiklam un bezbailīgam dzīvniekam tas nebūt nešķiet pašsaprotami. Kaķim patīk rāpties pa vertikālām virsmām – šķēršļi viņu nebiedē.

    Ja tavs kaķis nolems, ka jaunie aizkari lieliski der rāpšanās tehniskas noslīpēšanai, tu visai drīz saņemsi stērbelēs sadīrātus aizkarus kā tava interjera dekoratīvu elementu. Lai kaķis neložņātu pa aizkariem, jānovērš šādas destruktīvas darbības, iekams šī uzvedība kļuvusi par ieradumu. Īpaši tas attiecas uz kaķēniem un gados jauniem kaķiem, kas ir pilni enerģijas.

    Kaķi izmanto aizkarus, lai:

    • rāptos,
    • slēptos aiz tiem,
    • rotaļātos,
    • ieritinātos.

    Cīņas metodes

    1. Elastīgs aizkaru stiprinājums.
      Metodes būtība ir tā, ka aizkari nav stingri fiksēti pie stangas, bet piestiprināti uz elastīgiem elementiem. Ja kaķis lec un cenšas ar nagiem ieķerties audumā, no viņa svara aizkari nostiepjas uz leju (labi, ja ar troksni). Kad izbiedētais kaķis aizmūk, aizkarus var pielikt atpakaļ sākotnējā pozīcijā. Veicis vairākus mēģinājumus, kaķis sapratīs, ka ložņāšana pa aizkariem saistīta ar visai nepatīkamām sajūtām, un zaudēs par tiem interesi. Metode darbojas, taču prasa pūles, lai to realizētu.
    2. Atbaidītāji.
      Kaķi ciest nevar pārsteigumus. Ja esi pieķēris kaķi mirklī, kad viņš rāpjas pa aizkariem, apsmidzini minci ar ūdeni, izbiedē ar skaļu troksni vai vienkārši skaļi un negaidīti pasaki: «Nedrīkst!» Labi noder arī sarullēta avīze vai žurnāls – turi tādu vienmēr pa rokai vietās. Tiklīdz pamani, ka kaķis ir gatavs iekarot augstumus, skaļi uzsit ar avīzi par cietu virsmu (nekādā gadījumā nesit kaķim!). Pēc tam aiznes mīluli uz kādu alternatīvu vietu, kur ložņāt drīkst.

      Ja tā darīsi vienmēr, drīz pietiks ar to vien, ka parādīsi kaķim avīzi vai vienkārši pabiedēsi ar tekstu: «Tūlīt ņemšu rokās avīzi!» – un kaķis atteiksies no saviem plāniem. Metode ir laba, taču der tikai gadījumos, kad esi mājās. Tavā prombūtnes laikā vari izmantot mūsdienās viegli pieejamos kustību sensorus, kurus piestiprina pie aizkariem un kas nostrādā, izdodot skaļas skaņas, kad kaķis cenšas tajos iekārties. Beigu galā kaķis atcerēsies, ka mēģinājums uzrāpties uz aizkariem izraisa nepatīkamas sajūtas, un sāks no tā izvairīties. Vienīgais mīnuss – periodiskās skaļās skaņas var izbiedēt arī tevi.
    3. Žalūzijas.
      Visvienkāršākais veids – aizkaru vietā izmantot vertikālās žalūzijas. Kaķis pa tām nevarēs uzrāpties, lai ieraudzītu, kas notiek aiz loga, turklāt tās ir viegli gan aizvērt, gan atvērt. Viens no lielākajiem trūkumiem – žalūzijas ne vienmēr veiksmīgi iekļaujas interjerā.
    4. Uz laiku atsakies no aizkariem.
      Ja to nav iespējams izdarīt, mēģini tos uzrullēt uz augšu. Kad aizkari atradīsies kaķim nesasniedzamā attālumā, viņš nevarēs pa tiem uzrāpties un ar laiku zaudēs par tiem interesi. 
    5. Nepatīkamas smaržas.
      Visiem zināms, ka kaķi nevar ciest citrusu smaržu. Pietiks, ja saliksi citrona un apelsīna miziņas uz grīdas zem aizkariem, un vairums kaķu metīs šai vietai līkumu. Piemērots būs arī gaisa atsvaidzinātājs ar citrusu aromātu, ar ko vari appūst aizkaru apakšējo malu. Vari aizkarus apstrādāt arī ar kādu kaķu atbaidīšanas līdzekli, kas pieejams zooveikalos un veterinārajās aptiekās.
    6. Alternatīvi piedāvājumi.
      Kaķis lec aizkaros, ne jau lai tev apzināti nodarītu kaitējumu, bet gan sekojot saviem dabas instinktiem. Pietiks, ja novirzīsi viņa uzmanību: noliec istabas stūrī saritinātu paklāju, uzkar uz skapja vecu tepiķīti vai palagu. Lieti noderēs zooveikalos nopērkamās vairāku stāvu kaķu mājiņas – kaķim būs, gan kur pakāpelēt, gan kur nagus paasināt.

      Kaķiem patīk uzrāpties uz augstākiem plauktiem, no kuriem pārraudzīt teritoriju. Izveido viņam šādu skatu laukumu, vēlams pie loga, lai viņš var skatīties, kas notiek uz ielas. Ikreiz, kad kaķis sāk līst pa aizkariem, noņem viņu nost un aiznes uz sagatavoto vietu. Apbruņojies ar pacietību – ne uzreiz, taču diezgan ātri kaķis sapratīs, ka karāties aizkaros nedrīkst. Metode ir efektīva, ja tev izdosies piemeklēt vietu, kas patiks kaķim.
    7. Kaķu manikīrs. Ja kaķēns sācis lēkt aizkaros, tad vienkārši apgriez viņam nagus, un tas nekļūs par ieradumu. Viņš uz visiem laikiem aizmirsīs par savām iespējām, ja periodiski veiksi šo procedūru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē