• Neparastākie noziegumi, ko šogad atklāja policija

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    13. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Noziegumu atklāšana ir policijas ikdiena, tomēr ikdienas rutīnā allaž ir notikumi, kas paliek likumsargu vai sabiedrības atmiņā. Valsts policija speciāli IEVAS Padomu Avīzei apkopojusi 2019. gada notikumus, kas izcēlušies ar kaut ko īpašu: tie ir gan laikus atklāti noziegumi, gan neparastas aizturēšanas.

    Grib nolaupīt tiesu izpildītāju

    Februārī policija aizturēja cilvēku, kas plānoja nolaupīt valsts amatpersonu. Noziedznieki bija iecerējuši sagrābt tiesu izpildītāju, par viņa atbrīvošanu pieprasot 350 000 eiro. Par laimi, noziegumu izdevās novērst jau sagatavošanas un plānošanas laikā.

    Lūk, kā viss notika. Janvārī policija saņēma informāciju, ka kāds cilvēks plāno un organizē nenoskaidrota cilvēka nolaupīšanu. Policija nekavējoties sāka kriminālprocesu un visai īsā laikā noskaidroja, kas ir iespējamais upuris, – izrādījās, ka tas ir kāds tiesu izpildītājs. Nozieguma plānotājam bija zināma informācija par šī cilvēka darbavietu, mašīnu, situāciju ģimenē utt. Sākot izmeklēšanu, noskaidrojās, ka nolaupīto plānots turēt kādā pagrabā tālu no Rīgas. Nozieguma plānotāji gatavojās viņam izkrāpt naudu un pēc dažām dienām, lai slēptu pēdas, noslepkavot. Intensīvi strādājot, policijai izdevās iegūt pietiekami daudz pierādījumu par nozieguma plānošanu, un februārī sadarbībā ar pretterorisma vienību Omega aizturēja aizdomās turamo cilvēku – 1962. gadā dzimušu Latvijas pilsoni, kurš agrāk jau bijis nonācis policijas redzeslokā.

    Noziedznieki bija plānojuši, ka tiesu izpildītājam pieprasīs, lai viņš darbam pieejamo valsts naudu pārskaita uz noziedznieku bankas kontiem. Cietušais nebija personīgi pazīstams ar nolaupītājiem, taču viņiem agrāk bijusi saskarsme, pildot tiešos dienesta pienākumus, – kāds nozieguma plānotājs bijis saistīts ar tiesu izpildītāja lietām. Neparastākais ir tas, ka pats tiesu izpildītājs par gatavošanos viņa nolaupīšanai nebija ne zinājis, ne nojautis. Par noziedznieku plāniem viņš uzzināja tikai no policijas, kad krīze jau bija novērsta.

    Valsts policija ik mēnesi saņem divus trīs pieteikumus par iespējamu cilvēku nolaupīšanu, ķīlnieku sagrābšanu vai personas brīvības ierobežošanu. 95% gadījumu pieteikumi neapstiprinās, taču policijas speciālisti ir gatavi jebkurā diennakts laikā celties un risināt ķīlnieku sagrābšanas krīzi.

    Vīra slepkavam sola 2000 eiro

    Pasūtījuma slepkavības ir sevišķi smags noziegums, kas ir arī ļoti liels retums Latvijā. Par laimi, jūlijā policija pasūtījuma slepkavību novērsa sagatavošanas stadijā.

    Tas notika tā. Tiklīdz bija saņemta informācija, ka tiek gatavota kāda pasūtījuma slepkavība, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldē nekavējoties ierosināja kriminālprocesu un ķērās pie darba. Noskaidrojās, ka kāda sieviete meklē cilvēku, kas par samaksu noslepkavos viņas vīru. Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka par slepkavības izpildīšanu sieviete ir gatava maksāt 2000 eiro. Viņa bija plānojusi, ka slepkavību nomaskēs kā ielas konfliktu, kura laikā viņas vīrs tiktu sadurts ar nazi.

    Pēc slepkavības paveikšanas sieviete vēlējās saņemt nogalinātā vīra fotogrāfijas no notikuma vietas kā pierādījumu par paveikto darbu.

    Tāpat viņa jau bija izplānojusi alibi, ko teikt policijā pēc vīra slepkavības.

    Izmeklēšanas laikā policija guva pietiekami daudz pierādījumu par gatavoto noziegumu un novērsa to. Par aizdomās turēto minētā nozieguma organizēšanā atzina 1988. gadā dzimušu agrāk nesodītu sievieti, bet viņas paziņu, 1983. gadā dzimušu vīrieti, atzina par līdzdalībnieku plānotās slepkavības izdarīšanā. Abi aizdomās turētie gatavojās izdarīt slepkavību personīgu motīvu vadīti.

    Dubultslepkavība Talsu novadā

    Policijas Talsu iecirkņa policisti 23. marta naktī aizturēja divus vīriešus aizdomās par dubultslepkavību Talsu novadā. Cilvēki plaši apsprieda šo noziegumu, jo tā motīvs bija prātam neaptverams. Proti, ļaundari lietoja alkoholu, taču viņiem pietrūka naudas. Lai turpinātu uzdzīvi, abi devās uz tuvumā esošo privātmāju pēc naudas un noslepkavoja tur divus cilvēkus.

    Viss notika tā. Piektdienas vakarā ap pulksten 22 tika saņemts izsaukums uz kādu spēļu zāli Talsu novadā, kur bija izcēlušās nekārtības – Valsts policijai ziņoja par cilvēku, kurš huligāniski uzvedas. Ierodoties notikuma vietā, policija aizturēja 1962. gadā dzimušu vīrieti stiprā alkohola reibumā un nogādāja viņu policijas iecirknī.

    Ievietojot vīrieti īslaicīgās aizturēšanas telpā, likumsargi pamanīja uz viņa apģērba asins traipus – iztaujāts par tiem, vīrietis pastāstīja, ka ir piedalījies slepkavībā kādā privātmājā.

    Policija nekavējoties izbrauca uz vīrieša norādīto adresi un tajā atrada divu cilvēku mirstīgās atliekas – 1925. gadā dzimuša vīrieša un 1936. gadā dzimušas sievietes ķermeņus ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Vienlaikus, turpinot iepriekš aizturētā vīrieša pratināšanu, tika noskaidrots otrs iesaistītais cilvēks – kāds 1991. gadā dzimis vīrietis, kurš arī tika aizturēts tajā pašā naktī. Vīrieši stāstīja, ka abi piektdien kopīgi lietojuši alkoholiskos dzērienus, taču pēcāk pietrūcis naudas, tāpēc devušies uz tuvumā esošo privātmāju nolūkā to iegūt. Tur viņi noslepkavoja divus cilvēkus. Par notikušo ierosināja kriminālprocesu par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos.

    Dīvaina avārija ar zagtu automašīnu

    20. februārī Rīgā Valsts policija aizturēja zagli, kurš bēgšanas laikā ar dārgu džipu atpakaļgaitā uzbrauca citai automašīnai uz jumta.

    Vispirms kriminālpolicisti saņēma informāciju, ka Rīgā nozagta automašīna BMW X6. Policisti sāka automašīnas meklēšanu un drīz vien Pļavniekos pamanīja zagto spēkratu, tā vadītājam liekot nekavējoties apturēt transportlīdzekli. BMW vadītājs ignorēja policistu prasības un sāka bēgšanu, veicot agresīvus un bīstamus manevrus. Lai arī policisti brīdināja zagtās automašīnas vadītāju par šaujamieroča pielietošanu, zaglis turpināja bēgt, tāpēc likumsargi divas reizes iešāva automašīnā. Tomēr arī šaušana neapturēja likumpārkāpēju, kurš turpināja kustību un neilgi pēc tam Lubānas ielā izraisīja ceļu satiksmes negadījumu – atpakaļgaitā uzbrauca uz jumta aizmugurē esošajai automašīnai Hyundai. Par laimi, negadījumā cietušo nebija, un policisti bēgli turpat aizturēja. Viņš dzimis 1984. gadā un jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par līdzīga veida noziegumiem.

    Valsts policija uzsver, ka transportlīdzekļu īpašniekiem ir jābūt īpaši modriem. Autozagļi, kam ir atbilstošs inventārs, aptuveni triju minūšu laikā var atvērt, iedarbināt un aizdzīt noskatīto automašīnu, ja tai nav nekādas papildu drošības. Mūsdienu tehnoloģiju dēļ garnadžiem netraucē arī dienas gaisma, lai nepamanīti veiktu automašīnas zādzību. Tādēļ policija piesaka parūpēties par sava spēkrata drošību, piemēram, aprīkot automašīnu ar papildu signalizāciju, kvalitatīviem GPS, glabāt Keyless Go atslēgas speciālos makos, uzstādīt imobilaizerus. Zagļi visvairāk iecienījuši BMW, Volkswagen, Audi un Toyota automašīnas.

    Šāvēja dēļ evakuē iedzīvotājus

    Oktobrī, reaģējot uz cilvēku ziņojumiem par to, ka Rīgā, Imantas mikrorajonā, ir šauts pa daudzdzīvokļu namiem, policija aizturēja kādu vīrieti. Kratīšanā viņa dzīvesvietā tika atrasti lādiņi, tāpēc vispārējai drošībai evakuēja daudzdzīvokļu nama iedzīvotājus. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess, aizdomās turētajam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

    Vispirms policija saņēma informāciju no Imantas iedzīvotājiem par to, ka nezināms cilvēks ir šāvis pa daudzdzīvokļu namiem Rīgā, Kurzemes prospektā. Vienam namam bija sašautas kāpņu telpas metāla durvis, logs un jumtiņš. Savukārt otram namam bija sašauta nama ārsiena netālu no kāda dzīvokļa loga. Policisti uzsāka kriminālprocesu un apzināja aculieciniekus. Vairāki iedzīvotāji norādīja, ka šauts no pretējās mājas loga. Izskaitļojot, no kura dzīvokļa šauts, 25. oktobrī policisti tajā veica kratīšanu.

    Ņemot vērā, ka bija informācija par to, ka noziegums izdarīts, izmantojot šaujamieroci, kā ierasts šādos gadījumos, tika piesaistīti arī Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona likumsargi. Kad viņi iekļuva dzīvoklī, tur neviena nebija. Tā kā mājoklī atradās lādiņi, vispārējai drošībai tika pieņemts lēmums evakuēt daudzdzīvokļu nama iedzīvotājus.

    Uz notikuma vietu tika izsaukti Nacionālo bruņoto spēku sapieri, kuri pārbaudīja, vai lādiņi nav sprādzienbīstami, un iedzīvotāji varēja atgriezties savos dzīvokļos. Kratīšanas laikā dzīvoklī un garāžā tika atrasta mazkalibra šautene, no kuras, visticamāk, arī bija šauts.

    Tur atrada arī ieroča futrāli, divus klusinātājus, divas aptveres, 112 patronas, 19 čaulītes, tālskati, divus lādiņus, rokudzelžus, ieroča patronas, spriguli, lādiņa atbalsta galu, četrus tēmēkļus, ieroču tīrīšanas komplektu, lodi un pašdarinātu bruņuvesti.

    Policisti sāka meklēt un tajā pašā vakarā ap pulksten 22 Imantā uz ielas aizturēja 1972. gadā dzimušu un iepriekš jau septiņreiz par dažādiem noziegumiem – laupīšanu, narkotisko vielu realizāciju, kukuļdošanu, braukšanu reibumā bez tiesībām un zādzībām – sodītu vīrieti. Jāpiemin, ka vīrietim nebija ieroča glabāšanas atļaujas. Tika uzsākts kriminālprocess par huligānismu, ja tas izdarīts, lietojot ieročus, un par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises iegādāšanos un glabāšanu bez attiecīgas atļaujas. Aizdomās turētais tika apcietināts.

    Zaglis no balkona ielec policistu rokās

    Zādzības no mājokļiem vienmēr ir aktuāla problēma, tāpēc policija atgādina, ka jāparūpējas, lai durvis būtu aizslēgtas arī tad, kad cilvēki atrodas mājās. Novembrī policisti par dzīvokļu apzagšanas sēriju Rīgā, Pārdaugavā un Ķengaragā, aizturēja trīs personu grupu.

    Pēdējo divu mēnešu laikā Rīgā, Āgenskalnā, Imantā, Iļģuciemā un Ķengaragā, bija palielinājies zādzību skaits no dzīvokļiem. Nezināmi cilvēki, ar instrumentiem atspiežot vai izlaužot aizvērtus pirmo un otro stāvu dzīvokļu logus un balkonu durvis, bija iznesuši vērtīgas mantas.

    Noziegumi lielākoties tika izdarīti vakaros, kad jau satumsis, bet dzīvokļu īpašnieki vēl nav atgriezušies mājās. Izmeklēšanas laikā policisti ieguva vērtīgu informāciju, kas palīdzēja šo noziegumu atšķetināšanā. Tā 12. novembrī, izmantojot policijas rīcībā esošo informāciju, uzreiz pēc zādzības mēģinājuma no dzīvokļa Āgenskalnā tika aizturēts viens no noziedzīgās grupas dalībniekiem. Proti, cilvēks bija uzrāpies uz otrā stāva dzīvokļa balkona un mēģināja atspiest balkona durvis, taču viņam tas neizdevās.

    Kad vīrietis nolēca no balkona, lejā jau gaidīja likumsargi, kas viņu aizturēja.

    Rokās zaglim bija cimdi un līdzi divi skrūvgrieži, ar ko, visticamāk, viņš mēģinājis attaisīt durvis. Aizturētais bija dzimis 1983. gadā un iepriekš sodīts par noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti. Tajā pašā dienā policisti aizturēja arī pārējos grupas dalībniekus, kuri, visticamāk, saistīti ar iepriekš izdarītu zādzību sēriju, – 1981. gadā dzimušu sievieti un 1978. gadā dzimušu vīrieti, kas arī iepriekš sodīts par līdzīgiem noziedzīgiem nodarījumiem. Savukārt aizturētā sieviete tiek turēta aizdomās par zagto mantu realizēšanu. Likumsargi aizturēto dzīvesvietās Rīgā un Pierīgā veica vairākas kratīšanas, kuru laikā tika atsavinātas mantas, kas, visticamāk, ir zagtas. Tāpat policija turpina darbu, lai noskaidrotu mantu realizēšanas vietas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē