• Lucavsalā grib būvēt miljoniem vērtu futbola stadionu. Kas notiks ar mazdārziņiem?

    Rīga
    Estere Jansone
    4. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Plānotais futbola stadions Lucavsalā
    Foto: Rīgas Dome
    Plānotais futbola stadions Lucavsalā
    Otrdien, 2. aprīlī, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdē tika atbalstīts projekts par desmit hektāru liela zemesgabala nodošanu uz pieciem gadiem biedrībai «Latvijas Futbola federācija» (LFF) futbola stadiona būvniecībai Lucavsalā. Rīdzinieki nobažījušies, ka stadiona dēļ tiks iznīcināti mazdārziņi.

    Kā komitejas sēdē norādīja Rīgas pašvaldības Īpašuma departamenta pārstāvji, 2022. gadā LFF vērsās pašvaldībā ar lūgumu atrast zemesgabalu līdz desmit hektāriem nacionālā futbola stadiona vajadzībām.  Rīgas dome piedāvāja deviņus zemesgabalus – Tīruma ielā, Pakalniešu ielā u.c. Salīdzinot tos, gan Rīgas domes speciālisti, gan Futbola federācijas pieaicinātie eksperti, arī pilsētbūvniecības padome zemi Lucavsalā atzina par piemērotāko.

    Kā norāda speciālisti, šajā zemesgabalā nav mazdārziņu, teritorija nav applūstoša un patlaban šī nav īpaši populāra atpūtas vieta rīdziniekiem. Turklāt blakus šim zemesgabalam drīzumā sāksies daudzstāvu dzīvojamo māju celtniecība. Satiksmes infrastruktūras nodrošināšanai paredzēts izbūvēt vēl vairākus gājēju un velo tiltus gan uz Lucavsalu, gan starp Lucavsalu un Zaķusalu, tāpat jau sen plānošanas dokumentos paredzēta savienojuma izbūve ar Dienvidu tiltu. 

    Plānots stadions un jauni ceļi

    «Pirmkārt, tā būs Latvijas futbola izlases treniņu bāze un izlases sacensību vieta, centrālais stadions Baltijā – mūsdienīga, ikoniska būve pilsētas centra tuvumā.  Otrkārt, stadiona ārtelpa būs cieši integrēta Lucavsalas apkārtnē – atbalstot tautas sporta un aktīvās atpūtas aktivitātes visās četrās sezonās, nodrošinot izcilu komforta līmeni Rīgas iedzīvotāju iecienītajai aktīvās atpūtas vietai pie Daugavas. Treškārt, tā būs liela mēroga pasākumu norises vieta, kas ļaus piesaistīt Rīgai kultūras pasākumus un mūzikas koncertus, sekmējot tūristu piesaisti un ekonomikas izaugsmi. Ceturtkārt, tā var būt vieta deju uzvedumiem Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku norises laikā, ļaujot pilnībā realizēt māksliniecisko potenciālu un to baudīt iespējami lielākam apmeklētāju skaitam,» norāda pilsētplānošanas eksperts Neils Balgalis.  

    Pilsētplānošanas speciālisti norādījuši, ka šajā zemesgabalā nav mazdārziņu, teritorija nav applūstoša un patlaban šī nav īpaši populāra atpūtas vieta rīdziniekiem. Rīgas Domes pārstāvji apgalvo, ka blakus šim zemesgabalam drīzumā sāksies daudzstāvu dzīvojamo māju celtniecība.

    Satiksmes infrastruktūras nodrošināšanai paredzēts izbūvēt vēl vairākus gājēju un velo tiltus gan uz Lucavsalu, gan starp Lucavsalu un Zaķusalu, tāpat jau sen plānošanas dokumentos paredzēta savienojuma izbūve ar Dienvidu tiltu.

    LFF prezidents Vadims Ļašenko komitejas sēdē atzīmēja, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kurā nav 4. kategorijas stadiona, kas ļautu organizēt starptautiskas sacensības izlasei ar kā minimums 8000 skatītāju vietām. Šāda veida futbola stadions būtu piemērots arī masu pasākumu, starptautisku koncertu un konferenču rīkošanai. LFF uzskata, ka tas nāktu par labu Rīgai, sakārtojot apkārt esošo infrastruktūru un piesaistot vietējos iedzīvotājus un tūristus. Provizoriski šis projekts izmaksātu 60 miljonus eiro.  

    Mazdārziņu īpašnieki ir šokā

    Tiesa, rīdzinieki nav vienisprātis ar pilsētplānotājiem un Futbola federāciju. Rīdzinieks Andrejs Urbāns min, ka ceļi, kas vedīs uz plānoto stadionu, ved pāri Kazas sēklim, kas ir applūstoša vieta, turklāt te atrodas vairāki mazdārziņi. Viņš stadiona plānojumā ievērojis, ka Kazas sēklis, visticamāk izzudīs, bet Rīgas iedzīvotāju iemīļotā Lucavsalas pludmale tiks degradēta.

    Arī citi Rīgas iedzīvotāji piekrīt Andreja argumentiem, minot, ka Lucavsalas dārziņi pilsētniekiem ir iecienītas atpūtas vietas, kur patverties no pilsētas kņadas. Stadiona būvniecība draud sagandēt esošo vidi. Tāpat vairāki rīdzinieki pauž izbīli, ka pilsētplānotāji futbola stadiona būvniecībai izraudzījušies Rīgas teritoriju, kurai vajadzēs ieguldīt milzu līdzekļus, lai izbūvētu ceļus uz to.

    Rīdziniece Ieva sociālajos tīklos dalījusies ar savu pieredzi. Viņa stāsta, ka Lucavsalas mazdārziņi nu jau ir kļuvuši par modīgu lietu vietējiem iedzīvotājiem. Jau trīs gadus Kazas sēklī darbojas biedrība, kurā apvienojušies prasmīgi dārzkopji. Viņi šo savulaik nolaisto zemes pleķīti pārvērtuši par acīm baudāmu atpūtas vietu. Turklāt uz rīdzinieku rindas uz mazdārziņiem ir visai garas – Ieva skaidro, ka lielais pieprasījums liecina par to, ka iedzīvotājiem dārziņi ir vēljoprojām ir aktuāli.

    Patlaban plāni par stadiona izbūvi nav akmenī kalti. Gala lēmums par zemes piešķiršanu bezatlīdzības lietošanā LFF vēl būs jāpieņem Rīgas domes sēdē. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē