• Izmaiņas strādājošiem senioriem, kas nesaņem pensiju

    Sabiedrība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    30. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    1. jūlijs nāk ar vēl kādām izmaiņām, tiesa, tās skar krietni niecīgāku senioru daļu. Proti, turpmāk pensijas vecuma seniori varēs strādāt un turpināt saņemt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

    Diemžēl mūsu vidū joprojām ir cilvēki, kas, sasniedzot valstī noteikto pensionēšanās vecumu, 65 gadus, nevar saņemt valsts pensiju, jo dzīves laikā nav uzkrājuši pat pensijas piešķiršanai nepieciešamo minimālo darba stāžu, kas ir 15 nostrādāti gadi. Lai neatstātu viņus pilnīgi bešā, valsts no pamatbudžeta viņiem katru mēnesi maksā valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu – 109 eiro. «Līdz 1. jūlijam noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību paredzēja – ja cilvēks uzsāk darba attiecības, viņš automātiski zaudē tiesības saņemt šo pabalstu. Savukārt no 1. jūlija šī norma ir grozīta un cilvēki, kas saņem šo valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, to varēs turpināt saņemt arī tad, ja strādās,» stāsta VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Dace Prenclava.

    Kas jādara, lai cilvēkam, kurš šobrīd ir pilnvērtīgs darba ņēmējs, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksa tiku atjaunota?  Pilnīgi nekas.

    Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra no 1. jūlija automātiski to sāks izmaksāt visiem, kam šāds pabalsts ir piešķirts.

    Tikai jāpatur prātā, ka valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu valsts maksā par iepriekšējo mēnesi, līdz ar to, ja grozījumi Ministru kabineta noteikumos stājas spēkā no 1. jūlija, tad jūlijā šis pabalsts tiek saņemt vēl par jūniju, līdz ar to jūlijā viņš to vēl nesaņems. Par jūliju viņam valsts to maksās augustā,» piekodina Dace Prenclava.

     

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē