• CSDD apsūdz fotoradaru programmatūras uzlaušanā – izrakstītie sodi esot nelikumīgi

    Auto
    Ziņu aģentūra LETA
    22. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Fotoradaru licenču piegādātājs, radaru ražotāja «Sensys Gatso Group» pārstāvis Latvijā SIA «Burde B.V.» pārmet Ceļu satiksmes drošība direkcijai (CSDD) jauna līguma nenoslēgšanu par ātruma kontroles licenču piegādi, kā rezultātā kopš 2023.gada 30.jūlija izrakstītie sodi esot nelikumīgi un atceļami, savukārt CSDD ir pārliecināta, ka ātruma kontrole ar stacionārajiem fotoradariem norit tiesiski, jo visas iekārtas ir verificētas, līdz ar to sodu anulēšanai nav nekāda tiesiska pamata.

    «Burde B.V.» pārstāvji aģentūrai LETA klāstīja, ka CSDD iepriekšējos gados vairākkārtīgi iegādājās licences. Beidzoties to kārtējam termiņam, CSDD tikusi informēta, ka ātruma kontroles licence lietotājam dod tiesības izmantot fotoradarus ātruma fiksēšanai, ja tiek samaksāta ikgadēja licences maksa.

    «Burde B.V.» uzskata, ka, turpinot fotoradaru darbu bez licences pagarinājuma iegādes, esot «notikusi «Gatso RT4» radaru sistēmas programmatūras uzlaušana, visi 100 stacionārie radari no 2023.gada 30.jūlija strādā bez licences un to darbība ir neleģitīma».

    Uzņēmums pret CSDD vērsies arī ar iesniegumu prokuratūrā.

    Savukārt CSDD aģentūrai LETA pauda pozīciju, ka fotoradari un to programmatūra ir CSDD īpašums, kas iegādāts publiskā iepirkuma rezultātā, līdz ar to nevar būt runa par programmatūras uzlaušanu.

    CSDD norāda, ka jautājums par licenci un citi CSDD un ražotāja un tā oficiālā pārstāvja attiecību jautājumi ir civiltiesiska rakstura, to izvērtēšanai piesaistīts profesionāls un neatkarīgs juridiskais birojs, tāpēc CSDD tos pašlaik sīkāk nekomentēs.

    Jau ziņots, ka pērn augusta beigās CSDD noslēdza līgumu par stacionāro radaru licenču iegādi ar SIA «Burde B.V.» par 139 000 eiro. Līguma priekšmets bija «Sensys Gatso Group» ražoto transportlīdzekļu ātruma mērīšanas stacionāro tehnisko līdzekļu «Gatso RT4» darbības nodrošināšanai nepieciešamo ātruma kontroles licenču 238 joslām iegāde. Līguma darbības termiņš bija 2023.gada 29.jūlijs.

    Beidzoties šim līgumam, 2023.gada 30.jūlijā tehnisku iemeslu dēļ bija īslaicīgs pārtraukums visu stacionāro fotoradaru darbībā. CSDD pārstāvis atzina, ka dažu stundu darbības pārtraukums bija visiem stacionārajiem fotoradariem.

    «Ņemot vērā ka «Sensys Gatso Group» ir mainījuši apkalpošanas jeb servisa modeli, kas ietver arī fotoradaru licencēšanas jautājumus, CSDD šobrīd sadarbojas tieši ar fotoradaru ražotāju, lai nodrošinātu stabilu fotoradaru pieejamību,» toreiz norādīja CSDD.

    Kopumā Latvijā darbojas apmēram 100 stacionāro fotoradaru.

    CSDD ir valsts akciju sabiedrība. Direkcija reģistrē transporta līdzekļus Latvijā, izsniedz vadītāju apliecības, veic automašīnu tehnisko apskati un sniedz citus pakalpojumus. Direkcijas kapitāldaļu turētāja ir Satiksmes ministrija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē