• Bijusī sieva atklāj dzejnieka Andra Ogriņa nāves apstākļus: Esmu nikna, tāpēc vēlos teikt patiesību

    Sabiedrība
    Marta Kalniņa
    19. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Andris Ogriņš šo pasauli pameta 48 gadu vecumā.
    Foto: Facebook
    Andris Ogriņš šo pasauli pameta 48 gadu vecumā.
    18. decembrī izdzisa dzejnieka un prozaiķa Andra Ogriņa dzīvība. Viņam bija tikai 48 gadi. Andra bijusī sieva Anda Ogriņa publiskojusi sāpīgu ierakstu par viņa patiesajiem nāves apstākļiem, jo cer – varbūt viņas atklātība spēs pasargāt kādu no šāda likteņa.

    «Es esmu ļoti skumja un – arī nikna, tāpēc vēlos pateikt patiesību,» savā ieraksta «Facebook» atklāta ir Anda Ogriņa. Viņas un dzejnieka ģimene izjuka šogad. Jūnijā laulība tika šķirta oficiāli. «Andris nopirka sev dzīvokli Sarkandaugavā, izremontēja un iekārtoja to, atrada jaunu darbu, un varēja sākties jauna dzīve. Varēja. Viņš man teica: «Andiņ, es visu daru jaunu.»,» atminas Ogriņa.

    «Savukārt daudzi no jums noteikti zina, ka Andrim bija nosliece pārmēru lietot benzodiazepīnus. Arī kopā ar alkoholu. Šis arī bija mūsu šķiršanās iemesls, bet es turpināju interesēties par viņu, mums bija labas attiecības, atbalstīju un cerēju, ka viss tomēr būs labi,» neslēpj Anda. Tā nenotika. «Andris ne tikai bija atradis ārstu, kurš viņam izrakstīja trīs pakas klonazepāma uzreiz, bet – arī atklājis «Telegram» kanālus, kuros – kā noteikti arī daudzi no jums zina – var nopirkt visu no leksotanila līdz kokaīnam. Viņš periodiem šovasar un rudenī intensīvi lietoja vielas, un starplaiki starp šiem periodiem kļuva arvien īsāki. Kā beidzās pēdējā epizode, ir zināms.»

    Vēl pirms nedēļas Anda mēģinājusi bijušo vīru pierināt ārstēties narkoloģijas nodaļā. Andris neatzina, ka viņam būtu problēma, lai gan tas bijis redzams…  

    «Vakar, kad glābēji caur logu tika iekšā viņa 3. stāva dzīvoklī, atslēdza durvis un arī mēs ar mediķiem tur iekļuvām, uz žurnāla «Strāva» pēdējā numura baltā vāka arīdzan atradām pierakstītus daudzus kodus – segvārdi, niki, kaut kādas skaitļu virtenītes. «Telegram» dīleru saziņas veids.

    Acīmredzot. Veids, kā piekļūt vielām. Šorīt būs Tiesu medicīnas centra ekspertīzes slēdziens, nezinu, vai viņi veic arī kādas vielu analīzes vai tikai konstatē konkrēto nāves iemeslu, bet – es tiešām ļoti vēlētos, lai šis nelegāli legālais narkotiku tirgus reiz beidz pastāvēt! Vai tiešām par to nav jau gana runāts?» izmisumu par šo situāciju pauž Ogriņa.  

    «Kad visi – glābēji, mediķi, policija, morga darbinieki – bija prom, neviļus pacēlu uz virtuves letes otrādi apgāztu šķīvīti. Zem tā bija balts pulveris. Andri, es tomēr gribētu ticēt, ka šī Tava nāve nav likumsakarīgs Tavas dzīves noslēgums. Mēs bijām laimīgi, Tu biji gaišs, arvien gaišāks, un tik bieži – priecīgs. (..) Vielas mūsu sabiedrībā ir ļoti viegli pieejamas, un šī gan nav – nebija – Tava atbildība,» atvadoties uz mūžu no sev mīļa cilvēka, pauda Anda.

     Andris Ogriņš bija talantīgs un novērtēts dzejnieks, viņš ir autors astoņiem dzejas krājumiem, pēdējais – «Par bites tiesu» – iznācis šogad. Par savu debijas krājumu «Es zvēru pie kraukļiem» Ogriņš saņēma Literatūras gada balvu nominācijā «Spilgtākā debija».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē