• Ko darīt, ja skūšanās sagādā sāpīgu diskomfortu?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    28. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplah
    Konsultē eksperti Lauma Valeine un Rūdolfs Spots.

    Zināšanai

    • Bārdas rugāji ir apmēram 4 reizes rupjāki par matiem.
    • Bārdas matiņu skaits katram vīrietim ir individuāls, vidēji 25 000–30 000.
    • Bārdas mati aug ar dažādu ātrumu: dienā 0,6–3 mm.
    • Gadā izaug apmēram 10–15 cm.
    • Vīrietis savā dzīvē skujoties patērē vidēji 3350 stundu un noskuj 3,5 kg bārdas rugāju.

    Labā ziņa: tu neesi viens

    Apmēram 85 procentiem vīriešu bārdas skūšana izraisa ādas diskomfortu, tāpēc ir svarīgi izkopt savu skūšanās stratēģiju, izvēloties savai ādai piemērotu ierīci un kosmētiku.

    Meklējam iemeslus

    Ar skūšanos saistītās ādas problēmas visbiežāk rada:

    • nepiemērota skūšanās ierīce.
      Tā var traumēt ādas virskārtu, radot iekaisumu, apsārtumu, velkošu, sūrstošu sajūtu utt. Visbiežāk vainojami ir nolietojušies, neasi vai nekvalitatīva materiāla asmeņi.
    • nepiemērots pēcskūšanās līdzeklis.
      Daudzi vīrieši grēko, lietojot pārāk spēcīgus spirtu saturošus pēcskūšanās losjonus. Spirts sausina ādu un pastiprina tās jutību. Taukainai ādai iekaisumu var veicināt pārāk taukains līdzeklis, kas nosprosto poras un pievelk apkārtējas vides netīrumus.

    Ko darīt: maini skūšanās ierīci un lieto tieši jutīgai ādai paredzēto skūšanās un pēcskūšanās kosmētiku, kas satur ārstnieciskas vielas ar pretiekaisuma un nomierinošu iedarbību – alveju, kumelīti, bisabalolu, E vitamīnu u. c. Tās dziedē un atjauno ādu, uztur mitrumu, mazina kairinājumu un alerģiju risku. Ļoti jutīgai ādai lieto kosmētiku bez smaržvielām, kas arī itin bieži kairina ādu un izraisa alerģiskas reakcijas. 

    Anatomiskā skatījumā

    Matiņi bārdas zonā ir ļoti rupji, ar dziļu un pamatīgu sakni. Palūkojoties anatomiski, katrs mats ir saistīts ar tauku dziedzerīti. Jo vizuāli rupjāks ir bārdas mats, jo apjomīgāks un aktīvāks ir tauku dziedzeris, kas ir piesaistīts mata folikulam. Parasti problēmas bārdas daļā rada mata folikula un tauku dziedzera iekaisums – folikulīts, ko var izraisīt traumatisks kairinājums, ķīmiskas vielas vai infekcija. Ap mata maisiņu veidojas strutu pūslītis, ja tam pievienojas streptokoks, stafilokoks vai cita infekcija, iekaisums attīstās ļoti ātri.

    Ko darīt: ja veidojas tikai daži strutu pūslīši, ieteicams tos dezinficēt ar losjonu, kas satur spirtu, nelietot nekādus krēmus un krēmveida skūšanās līdzekļus.

    Ja ir daudz strutu pūslīšu, apsārtusi āda un sāp, tas liecina, ka iekaisums ir dziļš un vajadzētu nekavējoties vērsties pie dermatologa.

    Ārsts izrakstīs recepti ārīgi lietojamiem kopšanas līdzekļiem ar antibiotikām un/vai ieteiks iekšķīgi lietojamus medikamentus bakteriālas infekcijas ārstēšanai.

    Ņem vērā: ja veidojas strutaini iekaisumi, jebkurš krēmveida līdzeklis, kura sastāvā ir vairāk eļļas, nosprosto poras un rada papildu slodzi bārdas zonā esošajiem tauku dziedzeriem. Visbiežāk folikulīts mēdz būt vīriešiem, kam ir taukaina vai kombinēta tipa āda (āda taukojas T zonā – uz pieres, ap degunu un uz zoda, bet vaigi ir sausi).

    Kad noteikti jāmeklē ārsta palīdzība?  

    Ja vienlaikus ap vairākiem bārdas matiņiem ir iekaisuši strutu pūslīši un piepacelti, pietūkuši ādas nelīdzenumi, tā ir ādas infekcija sikoze. Tā var attīstīties ļoti strauji, tāpēc dodies pie dermatologa. Jo dziļāk ielaists iekaisums, jo grūtāk to likvidēt. Ņem vērā, ka tas var atstāt sejā paliekošas rētas.

    Attīri ādu regulāri!

    Visiem vīriešiem ieteicams lietot skrubi. Tas attīra ādas virskārtu no atmirušajām šūnām, taukiem un iztīra poras. Var lietot arī eksfoliējošu –atlobošu – krēmu, kas atbrīvo iestrēgušos bārdas rugājus, mazina to ieaugšanas risku, iekaisuma un pūtīšu veidošanos. Taukainu un kombinētu ādu noteikti vajadzētu attīrīt 1–2 reizes nedēļā. 

    Skūšanās līdzekļu izvēle

    Tā ir atkarīga no tavas ādas labsajūtas un skūšanās ieradumiem.

    Taukainai ādai un kombinētai ādai lieto attīrošus skūšanās līdzekļus, kas vienlaikus attīra ādu un sagatavo bārdu skūšanai. Sausai, jutīgai un kuperozai ādai ar tuvu sejas ādai stāvošiem asinsvadiem, izvēlies želejveida līdzekli vai skūšanās putas, kas paredzētas tieši jutīgai ādai.

    Arī pēcskūšanās līdzekli piemeklē savam ādas tipam. Jutīgai ādai nelieto līdzekļus, kas satur spirtu, jo tas veicina ādas kairinājumu un atūdeņošanos, – āda kļūst sausāka un vēl jutīgāka. Izvēlies nomierinošu līdzekli ar ārstnieciskiem augu ekstraktiem, kas mazina apsārtumu, ādas kairinājumu, vienlaikus mitrina, tonizē ādu un stimulē ādas šūnu atjaunošanos.

    Taukainai ādai nekad nelieto treknus krēmus. Tie var vēl vairāk nosprostot ādas poras un padarīt jutīgu ādu vēl problemātiskāku.

    Ātrā palīdzība

    • Ja skujoties gadās iegriezt ādā, noskūt pumpu, noteikti nelieto ūdeņraža peroksīdu vai odekolonu – tie brūcītei rada papildu kairinājumu! Vispirms noskalo ādu ar vēsu ūdeni. Lai mazinātu infekciju risku, uz pušuma uzliec nospiedošu salveti vai kliņģerīšu tinktūrā samitrinātu vates kociņu. Viegli piespied un paturi, lai saspiež kapilārus, un asiņošana mitēsies. Dzīšanu paātrina aptiekā nopērkamie bezrecepšu līdzekļi ar antibakteriālu, nomierinošu iedarbību – pantenols, bepantēns u. c., kas ir piemēroti mazām brūcītēm uz ādas, ko radījis mehānisks vai kāds cits kairinājums. Der arī «alum block» – dabiska alauna kristāla gabals, kam piemīt savelkoša un antibakteriāla iedarbība.
    • Ja āda pēc skūšanās ir sarkana un deg kā ugunīs – labi palīdz bepantēna krēms. Tas satur dekspantenolu, kas veicina ādas atjaunošanos. Jutīgai, sakairinātai ādai labāk der želejveida līdzekļi, piemēram, aptiekās nopērkamā alvejas želeja, kas ātri atvēsina, dziļi mitrina un ātri nomierina kairinājumu. Efektīvs glābiņš ir vēsas kompreses.

    Ādā ieauguši matiņi

    Bārdas matu ieaugšanu ādā parasti izraisa nesaudzīgi veikta skūšanās procedūra. Izvērtē, vai skujoties ievēro pareizo virzienu, vai skūšanās ierīces asmeņi ir jauni, pietiekami asi, vai tā metāls nekairina tavu ādu. Ja truls asmens mehāniski traumē mata sakni, mats maina augšanas virzienu, nespēj izaugt perpendikulāri ādas virsmai, atliecas, ieaug un rada sāpīgu iekaisumu.

    Ko darīt: dezinficē ar spirtu saturošu losjonu, lai mazinātu infekcijas risku. Lieto eksfoliējošu skrubi. Kosmetologs vai dermatologs var ieteikt skābi saturošus līdzekļus, kas palīdz ātrāk nolobīt ādas virskārtu.

    Noderīgi knifiņi

    • Labi sagatavojies. Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem ir ādas un bārdas sagatavošana. Silts ūdens uzbriedina bārdas matiņus, paceļ tos augšup, tā atvieglojot skūšanos. Dzen bārdu tūdaļ pēc dušas vai arī samitrini to ar siltu ūdeni un attīrošām ziepēm, izskalo, nosusini un tikai tad ķeries klāt.
      Pirms bārdas dzīšanas rugāju mīkstināšanai labi noder speciālas skūšanās eļļas. Ja izmanto skuvekli, nekas nav labāks par paša gatavotām putām, ko uzputo un uzklāj ar otu.
    • Gaumes jautājums. Nebeidzamās domstarpības par pareizāko bārdas dzīšanas paņēmienu sadala vīriešus divās gandrīz vai karojošās nometnēs. Tomēr tā izvēle ir ne tikai gaumes, bet arī ādas veselības un labsajūtas jautājums. 
      Bārdas dzīšana ar elektrisko aparātu norit ātri un viegli, tomēr tai ir savi mīnusi: rezultāts nav tik perfekts kā ar skuvekli, bārda kļūst stīvāka un cietāka, āda – netīrāka, sausāka un attaukojas. Skuvekļu piekritēji manipulāciju nesauc par skūšanos, bet gan par bārdas griešanu, jo asmeņi līdzīgi giljotīnai nogriež tikai daļu ataugušā matiņa. Apskatot mikroskopā, matiņi ir saplēsti un sapluinīti. Aparāts nogrieztos matiņus samaļ putekļos, kam pievienojas ādas virskārtas atmirušās šūnas, ko aparāta metāls skujoties iemasē sejas ādā. Tomēr bārdas dzīšana ar elektrisko aparātu ir vienīgā izvēle, ja āda ir alerģiska, iekaisusi, ar pinnēm utt. Ieteicams lietot kvalitatīvu aparātu un rūpēties par ādas attīrīšanu, dezinfekciju un mitrināšanu. S
      Skujoties ar skuvekli,
      process norit lēni un rūpīgi. Siltumā un mitrumā bārdas matu pretošanās spējas sarūk, mazinot iespējas traumēt ādu. Skuveklis vienlaikus darbojas kā skrubis, tas noskuj matiņus līdz pat ādai un pat vēl dziļāk, pieķerot klāt tūkstošo milimetra daļiņu no ādas. Tam ir savi mīnusi: jutīgai ādai tas rada diskomfortu, jo ādas virskārtā rodas ļoti sīki iegriezumi – mikrotraumas, radot infekciju risku un pastiprinātu jutīgumu. Labs skuveklis mazina ādas kairinājumu par 30 procentiem. Modernajiem kasešu skuvekļiem asmeņi ir sakārtoti noteiktā leņķī, kas padara skūšanos drošāku. Tomēr jutīgai ādai trīs un četru asmeņu vienlaicīga vilkšana pār ādu var būt pārāk agresīva un pastiprina iekaisumu risku, tāpēc profesionāļi iesaka lietot sen pārbaudītu vērtību – drošo skuvekli ar maināmu žileti, kas noskuj konkrēto vietu ar vienu reizi un ļauj pašam regulēt leņķi, pielāgojot matiņu augšanas virzienam. 90 % skuvuma kvalitātes nodrošina tieši žilete – tās asums un pārklājums, uz ko katra vīrieša āda var reaģēt atšķirīgi. 
    • Stiprini ādu. Vakaros lieto kopjošu, ādu atjaunojošu krēmu, tad bārdas skūšana nākamajā rītā būs vieglāka. Jutīgai ādai paredzētie krēmi palīdz atjaunot ādu un būtiski mazina stresu, ko tai rada ikdienas skūšanās. Ideāli, ja reizi nedēļā uzliek mitrinošu, nomierinošu sejas masku, – tā stiprina ādas dabiskās aizsargspējas.

    Raksts publicēts žurnālā «Klubs» 2014. gada 1. numurā. 

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē