• Cīņa ar sviedriem. Kā izvēlēties īsto dezodorantu?

    Skaistumkopšana
    Aiva Alksne
    8. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kuram gan patīk, ja paduses nelāgi ož pēc sviedriem? Tomēr, ja domājam par savu veselību, vērts zināt, ar ko viens pretsviedru līdzeklis atšķiras no otra un pats svarīgākais – iemācīties tos pareizi lietot.

    Lasītājas vēstule: «Man ir jautājums par dezodorantiem, konkrētāk – par pretsviedru rullīšiem, kuru sastāvā minēts aluminum, tātad – alumīnijs. Vai šie dezodoranti – kaut minimāli – nav kaitīgi veselībai, ja tos lieto katru dienu? Ļoti gribētu uzzināt speciālistu viedokli.»

    Visus pretsviedru līdzekļus nosacīti var iedalīt divās lielās grupās: dezodorantos un antiperspirantos.  Gan viens, gan otrs aizkavē nepatīkamo sviedru aromātu, bet starp tiem ir būtiska atšķirība. 

    Dezodorants – parastais un antibakteriālais

    Visi dezodoranti ir maigas iedarbības līdzekļi, kuru uzdevums ir tikai un vienīgi maskēt sasvīduša ķermeņa aromātu. Lietojot dezodorantu, cilvēks tāpat svīst, vienīgi nav jūtams sviedru aromāts. To panāk, dezodorantu sastāvā iekļaujot organismam iespējami nekaitīgas smaržvielas un augu ekstraktus, kas iesmaržina ādu, neļaujot sviedriem pārvērsties nepatīkamā aromātā.

    Organismam saudzīgāki ir tie dezodoranti, kas paredzēti jutīgai ādai, – tie nesatur aromātiskās vielas un alkoholu, kas visbiežāk izraisa ādas sausumu un kairinājumu.

    Jutīgai ādai paredzēto dezodorantu sastāvā ir ārstnieciskas vielas, kam piemīt pretiekaisuma, ādu nomierinoša un mīkstinoša iedarbība, piemēram, alveja, kliņģerīšu tinktūra, tējas koka, kalnu arnikas, zaļās tējas un ozolmizu ekstrakti, kā arī cinks un E vitamīns. Protams, dezodoranti savus uzdevumus veic dažādi – kāds aromātu mazina labāk, kāds to dara pavisam īslaicīgi.

    Savukārt antibakteriāliem dezodorantiem vēl papildus ir pievienotas antibakteriālas piedevas – bakterocīdi, kam piemīt spēja iznīcināt baktērijas, kas izraisa nepatīkamo aromātu.

    Antiperspiranti

    Tie jau ir ievērojami spēcīgākas iedarbības līdzekļi, jo tajos iekļautas īpašas vielas ar mērķi uz laiku (12, 24, 48 un pat 72 stundas) samazināt sviedru izdalīšanos. Tas pārsvarā tiek panākts, sastāvā iekļaujot dažādu metālu sāļus, visbiežāk – alumīnija sāļus, kas sašaurina vai nosprosto sviedru dziedzeru izvadkanāliņus, neļaujot sviedriem izkļūt ārpusē. Tādēļ, tos lietojot, svīšana nav jūtama – paduses ir saucas un apģērbs padusēs nekļūst mitrs.

    Divi un pat trīs vienā

    Pēdējos gados kosmētisko līdzekļu ražotāji aizvien vairāk veido jaunus pretsviedru līdzekļus dezodorantus – antiperspirantus, kas vienlaikus veic gan dezodorējošo funkciju, gan aizkavē sviedru izdalīšanos, gan gādā par jutīgas ādas labsajūtu. 

    Ar pretsviedru līdzekļiem nav iespējams novērst pastiprinātu svīšanu! 

    Kā izvēlēties, kuru pirkt?

    Pretsviedru līdzekļa iepakojums, konsistence un forma – šķidra, cieta, krēms vai želeja, izsmidzināmi baloniņi, zīmulīši vai pudelītes ar lodveida galviņām – sastāva kvalitāti neietekmē. Ja cilvēks pārlieku nesvīst, labākā izvēle ir maigs dezodorants, nevis antiperspirants. Dezodorantu var lietot pat divas reizes dienā. Vērts zināt, ka antibakteriālie dezodoranti, kuru sastāvā ir ķīmiska viela – triklozanoms, savu iedarbību uzsāk tikai pēc pilnīgas iesūkšanās ādā. Tāpēc tos rekomendē uzklāt nevis no rīta pirms došanās ārpus mājas, bet gan vakarā tūlīt pēc dušas. Šie līdzekļi parasti ir kā caurspīdīga, aromātiska želeja, kas iesaiņota pudelītes formā ar lodveida galviņu.

    Savukārt, ja svīšana sagādā problēmas, talkā var ņemt antiperspirantu. Jāņem vērā, ka tie ir dažādi un galvenā atšķirība ir aktīvo vielu – alumīnija sāļu – koncentrācijā. Jo tā ir lielāka, jo spēcīgāka ir pretsviedru iedarbība un jo retāk jālieto. Tāpēc pirms antiperspiranta lietošanas obligāti ir jāizlasa lietošanas pamācība, – ražotāji nereti paši norāda shēmu, kā to lietot. Ja norāžu nav, līdzekli ieteicams lietot no rīta, uzklājot vienu reizi tik stundu laikā, cik ir norādīts uz etiķetes. Iedarbības ilgums (12, 24, 48 vai 72 stundas) vienmēr ir labi redzams uz etiķetes. To nekad nedrīkst lietot biežāk nekā paredzēts.

    Vienmēr jāatceras

    • Pretsviedru līdzekļus uzklāj uz tīras, sausas ādas, arī ja to dara atkārtoti. Labākam efektam ieteicams atbrīvot paduses no apmatojuma.
    • Pretsviedru līdzekli nelieto, ja āda ir iekaisusi vai ir kāda mikrobrūcīte – tas var radīt papildu kairinājumu.
    • Pretsviedru līdzekli nelieto pirms sauļošanās un karsēšanās pirtī jo karstumā tie var izraisīt nevēlamu ādas kairinājumu.
    • Atkarībā no svīšanas intensitātes un vajadzības, dezodorantu un antirespirantu var lietot gan katru atsevišķi, gan kombinēt.

    Dezodoranti

    Plusi

    • Saudzīgāks, ekoloģiskāks sastāvs, kas nebloķē sviedru izvadkanāliņus, līdz ar to nepastāv sviedru dziedzeru iekaisuma risks.
    • Nav bažu par iespējami kaitīgo alumīnija sāļu klātbūtni šajos līdzekļos.
    • Dabai saudzīgāka izvēle.

    Mīnusi

    • Zema efektivitāte liela stresa brīžos, kad ir pastiprināta svīšana, nepasargā apģērbu no neglītiem sviedru traipiem un, iespējams, pat nelāga aromāta.
    • Daudzi no tiem lietojami vairākas reizes dienā.
    • Nav piemēroti cilvēkiem, kas cieš no pastiprinātas svīšanas problēmas.

    Dabiska alternatīva

    Ja vēlies izvairīties no alumīnija sāļiem un citām kaitīgām vielām, lieto pretsviedru līdzekļus no dabiskām izejvielām – pulverī sasmalcinātiem kalnu iežiem, ēteriskajām eļļām un augu ekstraktiem.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē