• Mājas iegāde laukos ar hipotekāro kredītu

    Reklāmraksts
    2. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Gandrīz ikvienam Latvijas iedzīvotājam pazīstama kāda ģimene, kas dažādu apstākļu dēļ, pat neņemot vērā pandēmijas situāciju, izvēlējusies pārcelties uz dzīvi no pilsētas uz laukiem.

    Katra cilvēka apstākļi un vajadzības atšķiras, tomēr lauku mājas iegādei bieži vien vajadzīgs hipotekārais kredīts, kuram šāda pirkuma gadījumā jāņem vērā būtiskas nianses.

    Hipotekārā kredīta pieejamība lauku mājas iegādei

    Izvērtējot hipotekārā kredīta piešķiršanu, bankas vērtē gan potenciālā klienta maksātspēju, gan īpašuma vērtību. Lauku mājas gadījumā noteikti tiks ņemta vērā arī īpašuma atrašanās vieta – lai arī kredītiestādes to īpaši neuzsver un pat noliedz, ievērojami vieglāk ir saņemt hipotekāro kredītu 100 kilometru rādiusā ap Rīgu, kā arī piecu kilometru attālumā no tuvākās pilsētas. To ir viegli izskaidrot, jo šādu īpašumu vajadzības gadījumā vēlāk būs vieglāk pārdot.

    Beidzamā gada laikā Latvijā iezīmējusies aktīva nekustamo īpašumu iegāde ārpus pilsētas, bet, spriežot pēc darījumu apjoma, lielākais pieprasījums bijis pēc vasarnīcām netālu no galvaspilsētas, piemēram, Ķekavas, Saulkrastu, Olaines novados. Augusi arī tirdzniecība ar lauku īpašumiem, neskatoties uz grūtāk pieejamiem hipotekārajiem kredītiem. Īpašumus laukos izvēlas ne vien lauksaimnieki, bet arī cilvēki, kuru darbības joma nav saistīta ar atrašanos konkrētā vietā – arvien vairāk darbu šobrīd var veikt arī tiešsaistē.

    Kredītu piedāvājumi vienmēr jāsalīdzina

    Nekustamā īpašuma tirdzniecības speciālisti uzsver: ja izvēlētajam īpašumam netiek apstiprināts hipotekārais kredīts, labāk vai nu meklēt citu pievilcīgu īpašumu, vai arī iegādei izmantot savus uzkrājumus. Ja sapnis ir māja laukos par nelielu cenu, iespējams arī dažus gadus veidot mērķtiecīgus uzkrājumus tā piepildīšanai – tas ir pavisam reāli! Vairāku banku piedāvājums iegādāties lauku īpašumu par patēriņa kredītu tiek vērtēts kā pārāk neizdevīgs augstāku procentu dēļ.

    Ja sākotnēji šķiet, ka lauku māja, kas iegādāta par patēriņa kredītā saņemtiem 20 000 eiro ar kopējo gada procentu likmi aptuveni 10% apjomā, ir pieņemams pirkums, tad, aprēķinot un salīdzinot procentu maksājumus par patēriņa un hipotekāro kredītu, izrādīsies, ka pirmajā gadījumā iznāks pārmaksāt vairākus tūkstošus eiro. Lai ērti salīdzinātu visas procentu likmes un dažādus kredītu veidus, būs piemērota Sortter, kuras pamatdarbība ir – dažādu veidu kredītu salīdzināšana.

    Kā izvēlēties īpašumu laukos

    Lai arī kāda būtu paredzamā lauku īpašuma izmantošana, kā pirmo nepieciešamību jāuzsver pamata infrastruktūras esamība – ar ainavisku vietu, visticamāk, būs par maz, lai saprātīgi izlemtu par labu īpašuma iegādei. Ja arī mājas kvalitātei skaistā vietā varētu nebūt tik liela nozīme, jo jaunais īpašnieks varētu pat to nojaukt un celt jaunu ēku, tad piebraucamie ceļi, elektrības un ūdens pieejamība ir ārkārtīgi būtiski faktori. Pircēji, kas iegādājas nolaistas ēkas par zemu cenu pievilcīgās vietās, parasti plāno to pārbūvi vai nojaukšanu. Pretējā gadījumā šāds ieguldījums var izrādīties pārāk dārgs pat turīgam pircējam.

    Šobrīd tirgū lielākā aktivitāte vērojama ar lauku īpašumiem, kuru zemes platība nepārsniedz 1,5 hektārus. Pārējā zemes platība, ja tāda bijusi, visbiežāk ir nodalīta, lai to izmantotu lauksaimniecībai. Jāņem vērā arī likumdošana: lai iegādāties lauku māju, ap kuru ir vairāk nekā 10 hektāri lauksaimniecībā izmantojamas zemes, vajadzīga ar lauksaimniecību saistīta izglītība vai darba pieredze, turklāt nepieciešama arī pašvaldības atļauja.

    Palīdzēs vērtēšanas speciālisti

    Ja nolūkots šķietami piemērots lauku īpašums, nākamais solis noteikti būtu uzzināt tā juridisko stāvokli, palūdzot pircējam izrakstus no zemesgrāmatas reģistra, kas parādīs, vai nav kādi spēkā esoši apgrūtinājumi vai citi apstākļi, kas varētu sarežģīt darījumu.

    Pēc tam nepieciešams izvērtēt visas juridiskās un tehniskās nianses, kuras vislabāk pārzinās katras attiecīgās jomas speciālisti. Ierasta prakse ir pasūtīt iecerētā īpašumu novērtējumu kādā no nekustamā tirgus uzņēmumiem, kur šis pakalpojums parasti maksā, sākot ar 100 eiro. Sagatavotajā novērtējumā būs iekļauta īpašuma pašreizējā un iespējamā nākotnes tirgus vērtība, ēku stāvokļa novērtējums un citas nianses. Ja plānojat iesniegt pieteikumu hipotekārā kredīta saņemšanai, tāpat noteikti cita starpā būs nepieciešams  īpašuma novērtējums, ko veikuši sertificēti speciālisti.

    Cik maksā mājas Latvijas reģionos?

    Bez novērtējuma arī ir grūti noteikt, kādas ir cenas attiecības starp pārdevēja prasīto summu un īpašuma faktisko tirgus vērtību – dažādos reģionos tā var ievērojami atšķirties. Piemēram, tuvāk Rīgai nelielu īpašumu cenas kopā ar māju šobrīd svārstās ap 100 000 eiro. Novados mūsdienu prasībām atbilstoši iekārtotas mājas var maksāt no 10 000 līdz 30 000 eiro, un parasti tās tiek pārdotas aptuveni pusgada laikā. Lēti īpašumi tālāk no pilsētām parasti nozīmē to, ka ēkas ir sliktā stāvoklī un galvenokārt paredzētas nojaukšanai, lai paplašinātu lauksaimniecības zemes platības.

    Tādējādi var secināt, ka lauku mājas iegāde jebkuram cilvēkam ir vesels projekts, kurā nāksies apsvērt visdažādākos faktorus – ne tikai finansējuma iegūšanu, bet arī papildu apstākļus, kā infrastruktūras piemērotību savam dzīvesveidam un gaidāmos papildu ieguldījumus īpašumā. Aprēķiniem un plānošanai spēku un laiku nedrīkst taupīt!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē