• Valsts pirmā lēdija atgriežas ginekoloģijā: Tas man būs jauns izaicinājums

    Slavenības
    Marta Kalniņa
    Anastasija Kuzminova
    22. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone, F64
    Jau tuvākajā laikā valsts pirmā lēdija gatavojas atsākt strādāt savā profesijā un būs ginekoloģe Medicīnas centrā ARS.

    «Esmu par to ļoti priecīga. Tas man būs jauns izaicinājums,» intervijā žurnālam IEVAS Veselība atzīst Valsts prezidenta Egila Levita sieva Andra, kas nesen pievienojusies Medicīnas centra ARS speciālistu komandai. Valsts prezidenta kanceleja PDz atzina – pārceļoties uz dzīvi Latvijā, Andra Levite jau bija izlēmusi, ka turpinās profesionālās darba gaitas.

    Taču ilgu laiku aizņēma ārzemēs iegūto sertifikātu validēšana Latvijas veselības sistēmas prasībām. Nu šīs lietas ir sakārtotas. Pacientus pirmā lēdija konsultēs četrās valodās – latviešu, vācu, angļu un franču.

    Sava līdzšinējā darba mūžā viņa palīdzējusi piedzimt vairākiem tūkstošiem bērnu.

    «Esmu skaitījusi, cik bērni piedzimuši. Tā ir vesela mazpilsēta,» uzsver Andra Levite, kura uzteica darba Luksemburgas klīnikā drīz pēc tam, kad vīrs tika ievēlēts par Latvijas prezidentu.

    «Es vēl tikai pierodu pie šīs lomas… Bet, ja tādā veidā varu atbalstīt kādu jaunu ideju, kas man šķiet svarīga, tad man par to ir gandarījums,» stāstot, kā iejutusies pirmās lēdijas lomā, atzīst prezidenta kundze. Valsts prezidenta kanceleja apstiprināja, ka Levites kundzes jaunās darba gaitas vēl aizvien būs savienojamas ar valsts galvas dzīvesbiedres aktivitātēm.

    Novirzienu – ginekoloģija – Andra izvēlējusies beidzamajā medicīnas studiju gadā.

    «Kad vajadzēja izvēlēties trešo prakses disciplīnu, izvēlējos dermatoloģiju, bet mani nosūtīja uz anestezioloģiju. Iepriekš biju praksē ķirurģijā, un operāciju zālē atmosfēra bija saspringta, runas skaļas un parupjas. Tāpēc nodomāju – nē, vēl četrus mēnešus es tur negribētu!

    Man bija studiju biedrs, kuram bija iedalīta ginekoloģijas prakse. Augumā liels, kluss un baidījās no sievietēm. Mēs sarunājām, ka samainīsimies. Pēc tam viņš izmācījās par anesteziologu, bet es par ginekoloģi,» atminas Levite.

    Ģimenē viņa ir pirmā, kas izvēlējusies mediķa profesiju, un nu tai pievērsies arī dēls Linards. Andra atzīst, ka mediķiem pat viesībās gadās dalīties ar profesionāliem padomiem. «Ja man ko jautā, es labprāt atbildu, tikai tad mēs parasti ejam kaut kur nostāk parunāties, jo par sieviešu lietām runāju divatā,» tā pirmā lēdija.

    Egila Levita sieva atzīst, ka ģimene atbalsta veselīgu un zaļu dzīvesveidu.

    «Es cenšos daudz iet kājām un izmantot kāpnes, nevis liftu. Lietoju veselīgu uzturu, ēdu augļus, tie man arī garšo. (..) Ja vīrs diktētu, ko gatavot, mums katru dienu būtu zupa. Viņam garšo zupas, un tās mums bieži ir galdā. Visādas – pupiņu, skābo kāpostu, biezzupas. Gatavošanu es iemācījos pati, jo mana mamma bija ļoti laba pavāre, bet bērnībā es viņas virtuvē drīkstēju tikai traukus mazgāt. Sāku gatavot, kad man jau bija sava ģimene.

    Kad eju iepirkties, man ir līdzi savi kokvilnas maisiņi. Mums patīk doties uz tirgu. Tur ir pavisam cita attieksme. Protams, mēs rūpīgi šķirojam atkritumus, taupām elektrību un vispār mēģinām nepiesārņot vidi,» žurnālam IEVAS Veselība stāsta Andra.

    Viņa atzīstas arī vienīgajā neveselīgajā ieradumā: «Šokolāde! Mums slimnīcā nodaļā vienmēr bija šokolādes krājumi, un reizēm, kad netiku pusdienās, es ēdu šokolādi.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē