• Vai kara dēļ Dailes teātrī nebūs izrāde ar pasaulslaveno Malkoviču?

    Slavenības
    Privātā dzīve
    Privātā dzīve
    1. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Mums jāsazinās arī ar Malkoviču, kas tik ātri nenotiek, un jāuzzina viņa domas par visu šo situāciju,» taujāts, vai Dailes teātrī aprīļa beigās un maija sākumā notiks sadarbībā ar krievu producentiem veidotā izrāde «Kokvilnas lauku vientulībā», kurā spēlē Holivudas spīdekli Džons Malkovočs un lietuviešu aktrise Ingeborga Dapkūnaite.

    «Katru dienu viss tiek izvērtēts un izsvērts, un ir lietas, kuras nekad nepieļausim. Ceru, ka tomēr varēsim šo projektu īstenot, bet, ja nevarēsim, tātad tāds laiks. Ļoti smags laiks,» žurnālam «Privātā Dzīve» atzinis Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs.

    Šajās dienās ne vienam vien radās jautājums – kā tad būs ar Dailes teātrī veidoto izrādi «Kokvilnas lauku vientulībā», kura raisīja tik lielu latviešu interesi, ka dārgās biļetes uz divām izrādēm pavasarī tika izpirktas vienā mirklī? To iestudē Krievijas režisors Timofejs Kuļabins ar savu komandu, un kopā ar Džonu Malkovoču spēlē lietuviešu aktrise Ingeborga Dapkunaite, kuras karjera un dzīve kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem saistīta ar Krieviju.

    Kairišs atzīst – no radošās komandas viedokļa problēmu neesot. «Projektā piedalās amerikāņu aktieris ar Kanādas pilsonību un lietuviešu aktrise.

    Režisors ir krievs, kurš strādā Eiropā un zināms kā Putina opozicionārs,

    kurš ir cietis no šī režīma – tikušas aizliegtas viņa iestudētās izrādes,» uzsver viņš.

    Sarežģītāk esot ar finansiālo pusi. Šis projekts Dailes teātrī top sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas atbalsta un attīstības fondu «Teritorija», piedaloties fondiem «M-ART» un «Blavatņik Family Foundation». «Šobrīd tas ir sarežģīts jautājums. Cik mēs zinām, tad divi fondi ir ārpus Krievijas – Izraēlā un ASV. Ar tiem oficiālu līgumsaistību mums nav. Līgums par kopprodukciju mums bija ar Krievijas adresē esošo fondu «Teritorija». Tāpēc patlaban strādājam pie projekta turpinājuma variantiem, nevienu no šiem fondiem neiesaistot,» atzīst Kairišs.

    «Taču viens ir skaidrs – kompromisu teātrī nebūs. Katrā ziņā nebūs citu sadarbības plānu ar Krieviju, arī ar festivālu «Zelta maska», kam izīrējam teātri, ne. Tas nav apspriežams! Es apbrīnoju ukraiņu cīņas sparu, un man ļoti nepatīkamu iespaidu atstāj Eiropas Savienības nostāja. Es uzskatu, ka mums pilnībā vajag izolēties no Krievijas,» teic Kairišs.

    Dailes teātra mākslinieciskais direktors pagājušajā nedēļā vairākkārt izteicās par to, ka šajos apstākļos Latvijā jāmazina Krievijas ietekme it visā. «Es gribētu aicināt visu sabiedrību izdarīt spiedienu uz mūsu elitēm, valdību, jo, manuprāt, Krievijas rokas Latvijas politikā, elitē un kultūrā ir par daudz,» saņemot balvu ceremonijā «Kilograms kultūras», pirms nedēļas sacīja Kairišs.

    «Labklājība sastāv no dažādiem faktoriem, un viens no tiem ir tava morālā izvēle, kādā veidā tu pie labklājības tiec,» dažas dienas vēlāk Latvijas Televīzijas ziņu speciālizlaidumā uzsvēra viņš. «Es ceru, ka modernajā sabiedrībā šādi faktori kļūs arvien svarīgāki. Un nebūs tā, ka mēs labklājības dēļ upurēsim savas visaugstākās vērtības.»
     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē