• Teātri ārkārtas situācijas laikā — vieni aktierus atlaiž, citi cer paturēt

    Slavenības
    Gita Vīksne
    Evija Kalnbērza
    28. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jānis Vimba, Latvijas Nacionālā teātra direktors
    Foto: F64
    Jānis Vimba, Latvijas Nacionālā teātra direktors
    Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Dailes teātrī tiek pārtrauktas darba attiecības ar četriem aktieriem. Vai gaidāmas kādas citas izmaiņas un kā sokas citiem teātriem?

    Dailes teātrī strādā astoņi aktieri, dažu gaida algas samazinājums

    Lai gan teātra telpās šobrīd nekas nenotiek, vairākiem aktieriem rit mēģinājumu process internetā. «Šobrīd notiek darbs attālināti pie diviem iestudējumiem,» PDz informēja Dailes teātra pārstāve. Patlaban tā strādā režisori Viesturs Kairišs un Gundars Silakaktiņš un astoņi aktieri – Dainis Grūbe, Lauris Subatnieks, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Kaspars Dumburs, Ģirts Ķesteris, Mārtiņš Upenieks un Vita Vārpiņa.

    «Tie aktieri, kas uz laiku ir bez darba, atrodas dīkstāvē. Tie, kas, lai arī attālināti, bet strādā, saņem pilnu atalgojumu. Daļa aktieru ir devušies arī atvaļinājumā.» Uz jautājumu, kurus aktierus no 1. maija skars plānotais algas samazinājums par 25 procentiem, Dailes teātra pārstāve PDz atbildēja:

    «Tāds algas samazinājums bija plānots tikai tiem darbiniekiem, kam ir samazinājusies vai pilnībā pārtrūkusi darba slodze. Mums ir svarīgi būt drošiem, ka rudenī pietiks naudas, lai sāktu sezonu.

    Dailes teātrim pašu ieņēmumi veido lielāko daļu no budžeta – teju 60 procentus. Tādēļ biļešu ieņēmumu izbeigšanās mūs var ietekmēt ātrāk.

    Šobrīd ir zināms, ka Finanšu ministrija strādā pie iespējamām korekcijām valsts noteikumos par dīkstāves pabalstiem. Iespējams, arī Valsts kapitālsabiedrības varēs pieteikties dīkstāves pabalstiem. Visticamāk, tuvākajā laikā būs kādi regulējumi vai rekomendācijas no Kultūras ministrijas. Tad arī attiecīgi rīkosimies.»

    Uz Dailes teātri vilina Valmieras zvaigznes

    Lai gan četriem aktieriem vieta Dailes teātra štatā vairs neatrodas, izskanējušas runas, ka citi aktieri tikšot ņemti vietā. Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs, komentējot izmaiņas aktieru sastāvā, PDz sacīja: «Šobrīd notiek nelielas izmaiņas.

    Situācija ir sarežģīta un nepatīkama visiem iesaistītajiem. Tāpēc nevēlos to publiski iztirzāt. Taču pārmaiņām ir jābūt.

    Esam ļoti rūpīgi darījuši visu, lai tās būtu tikpat kā nekādas. Ir vairāki scenāriji, un viens no tiem – aktieri var būt arī ārštatā. Viss atkarīgs no režisoru piedāvājuma, un, ja notiek kāda attīstība un ir liels pieprasījums, situācija var arī mainīties, un te nebūs nekādu sarkano līniju.»

    Taču jau labu laiku radošajās aprindās klīst runas, ka Dailes teātra štatā tikšot aicināti Valmieras Drāmas teātra aktieru pāris Imants Strads un Elīna Vāne. Lūgts to komentēt, Kairišs neslēpa: «Jā, iespējams, ka tiks piesaistīti konkrēti aktieri. Taču viss nav tik vienkārši, ir jājautā viņiem pašiem. Aktieri ir publiski cilvēki, negribas pirms laika tricināt gaisu.» PDz sazinājās ar Imantu Stradu, kurš atzina: «Pagaidām mēs neko nekomentēsim, jo ir pietiekami daudz neatrisinātu jautājumu, lai pieņemtu konkrētus lēmumus.»

    Latvijas Nacionālais teātris šķiras no trim aktieriem

    «Ir cilvēki, no kuriem mēs diemžēl jau esam šķīrušies, un tādi, no kuriem, iespējams, vēl tikai šķirsimies. Tie ir gan tehniskā, gan administrācijas, gan arī mākslinieciskā personāla darbinieki. Šobrīd teātris šķīries no trim aktieriem. Es gan nevēlos to saukt par šķiršanos, jo šie aktieri arī turpmāk varēs kāpt uz Nacionālā teātra skatuves. Tie ir mazāk noslogotie aktieri, kuriem līdzekļu taupības nolūkos tiek piedāvātas ārštata darba iespējas. Mūsu teātrī katru gadu ārštatā veiksmīgi darbojas kādi 15 aktieri,» stāsta Jānis Vimba, Latvijas Nacionālā teātra direktors.

    Aktieriem lielu daļu algas veido nospēlētās izrādes. Jo vairāk spēlē, jo vairāk saņem.

    "Diemžēl šobrīd mums jāpaļaujas uz cilvēku iekrājumiem un to, ka viņi šajos apstākļos kādu laiku spēs izdzīvot. Esam izstrādājuši saudzīgu nākotnes darbības plānu, lai pēc iespējas ilgāk noturētu darbinieku lojalitāti savam teātrim.

    Mēģinājumi virtuālajā vidē gan šobrīd nenotiek, jo uzskatu, ka tas fiziski nav iespējams. Var attālināti pārlasīt izrādes materiālus, pārrunāt tos, bet teātris tomēr prasa fizisku klātesamību. Ja tā iespējama, jāizdomā kaut kas starpdisciplinārs. Kaut kas tāds, kas līdz šim nav eksistējis. Taču vispirms jāsaprot, ko šis laiks prasa no mums, ko grib sabiedrība kopumā. Tikai tad varam domāt, ko radīt un kādā formā to piedāvāt skatītājiem, ievērojot šobrīd valstī noteikto kārtību. Patlaban teātrī notiek diskusijas par trim cita formāta produktiem, kas nav līdz šim skatītājiem tik ierastās izrādes. Tas, kuru no e-kultūras scenārijiem izvēlēsimies, būs zināms tuvākajās nedēļās," informēja Vimba.

    Rīgas Krievu teātris cer paturēt visus darbiniekus

    "Patlaban cenšamies rīkoties pēc iespējas maigāk, taču apstākļi valstī ir neprognozējami – viss mainās ne pa dienām, bet pa stundām.

    Ja apstākļi spiedīs, mums būs jāpieņem arī sāpīgi lēmumi.

    Šobrīd izvēlamies nogaidīšanas taktiku un ne ar vienu aktieri darba attiecības neesam pārtraukuši.

    Mēģinām improvizēt un atbilstoši apstākļiem valstī un teātra šā brīža finansiālajām iespējām izvēlamies paturēt visus darbiniekus. Ar katru individuāli vienojamies par darba slodzes izmaiņām," atklāj Dana Bjorka, Rīgas Krievu teātra direktore.

    "Lai gan ar skatuvi saistītais darbs ir paralizēts, teātra administratīvajā blokā notiek aktīva darbošanās. Pēc tam, kad visi teātri Latvijā savu darbību apstādināja, pirmajā nedēļā visiem bija šoks un apātija. Mēģinājām saprast, ko tagad darīt un kā pēc iespējas ātrāk pārorientēties. Nākamās divas nedēļas tika veltītas dažādām aktieru aktivitātēm sociālajos tīklos – tādas notiek vēl joprojām.

    Aktieri ir tauta, kas nemāk neko nedarīt. Radošā enerģija ir jāliek lietā, tādēļ ar teātra māksliniecisko vadītāju pieņēmām lēmumu šonedēļ uzsākt online mēģinājumus. Dod Dievs, lai valstī viss nokārtotos un pēc 12. maija mēs varētu turpināt mēģinājumus klātienē. Lai gan ierasti Rīgas Krievu teātra sezona noslēdzas maija beigās, šogad, ja situācija valstī to ļaus, esam ieplānojuši vasaras periodu ziedot aktīvam mēģinājumu procesam."

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē