• Romans Lācis — dakteris, kurš izglāba prezidentu

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    3. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Oksana Džadana (F64)
    Grāmatas Romans Lācis. Sirds cilvēks atvēršanas svētkos tās galveno varoni sveica cilvēki, kuriem ārsts dāvājis pašu dārgāko – iespēju dzīvot.

    Vējonim pēc operācijas īpaša saikne ar dakteri

    Romana Lāča pacientu vidū bija arī kādreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Tas notika pirms četriem gadiem – Vējonis augstajā amatā bija pavadījis vien dažus mēnešus, kad Latviju pāršalca satraucoša vēsts – prezidents nonācis slimnīcā, un situācija ir nopietna. Raimondam Vējonim tika veikta sarežģīta sirds operācija. Tā notika Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ārsta profesora Romana Lāča vadībā. Operācijas laikā bija jāizņem sepses infekcijas bojātais sirds vārstulis un tā vietā jāiešuj protēze.

    Sarunā ar PDz eksprezidents atzīst: «No vienas puses, to laiku negribas atcerēties, no otras, sapratu, ka mūsu vidū ir cilvēki, kas gatavi sniegt palīdzību grūtos brīžos, lai mēs varētu tupināt dzīvot. Tas, manuprāt, ir ļoti nozīmīgi. Tas man tiešām bija grūts brīdis dzīvē, tāpēc milzīgs paldies ārstam Romanam Lācim. Šādā brīdī mūsu ceļi krustojās, un tas mūs satuvināja. Neapšaubāmi liela vērtība ir cilvēciskais kontakts, kas izveidojās gan pirms, gan pēc tā notikuma, kas mani sasaistīja ar konkrēto cilvēku. Tāpēc piekritu arī grāmatā dalīties savās emocijās.

    Vārdi, ko Romans saka saviem pacientiem, stiprina. Tagad, kad satiekamies dažādos pasākumos, vairs nerunājam par to, kas ir bijis, bet runājam par to, kas ir priekšā, lai mūsu un sabiedrības veselības stāvoklis būti labāks.»

    2015. gada septembrī ROMANS LĀCIS un viņa komanda veica sirds transplantāciju desmit gadus vecai meitenītei ALISEI MUIŽNIECEI. Viņa uz grāmatas atvēršanas svētkiem atnāca kopā ar mammu LAURU, lai vēlreiz satiktu profesoru.
    2015. gada septembrī ROMANS LĀCIS un viņa komanda veica sirds transplantāciju desmit gadus vecai meitenītei ALISEI MUIŽNIECEI. Viņa uz grāmatas atvēršanas svētkiem atnāca kopā ar mammu LAURU, lai vēlreiz satiktu profesoru.

    Transplantēja sirdi meitenītei

    Romana Lāča pieredzē ir daudz aizkustinošu un īpašu stāstu. Viens no tiem tika izdzīvots 2015. gada septembrī. Kopā ar savu komandu viņš veica sirds transplantāciju toreiz desmit gadus vecai meitenītei Alisei. Arī šis notikums ir iemūžināts grāmatā, un uz tās atvēršanas svētkiem meitene ieradās kopā ar savu mammu. Alise profesoram uzdāvināja fotogrāfiju, kurā viņa redzama zirga mugurā.

    Šo lielo prieku – jāt ar zirgu – viņa varēja izbaudīt jau divus mēnešus pēc operācijas. Meitene agrā bērnībā cīnījās ar onkoloģisku slimību, un tas novājināja viņas sirdi. Operācija bija viņas iespēja dzīvot. Daloties atmiņās grāmatā, Alises mamma vairākkārt uzsvērusi – viņu pārsteidzis lielais miers, pārliecība un gara spēks, kas izstaroja no profesora Lāča.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē