• Lamāšanās Artusa Kaimiņa tiesā. Vai politiķu gānīšanai vispār ir robežas?

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    1. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Artuss Kaimiņš Saeimas sēdē.
    Foto: F64
    Artuss Kaimiņš Saeimas sēdē.
    Jaunais gads bijušajam Saeimas deputātam Artusam Kaimiņam sācies nelāgi – ar tiesāšanos. Turklāt viņam jāiztur ne tikai prokuratūras un apdrošinātāju vēlme no eksdeputāta piedzīt naudu, bet arī žurnālista Lato Lapsas klātbūtne un nesaudzīgas reportāžas no tiesas zāles.

    Artusam Kaimiņam, kurš pēc astoņiem gadiem politikā atgriezies teātrī, nu tiesās jātiek galā ar pēdējos gados sastrādāto. Par ugunsgrēku Rīgas centrā, kur ne tikai nosvila dzīvoklis, bet arī Kaimiņš guva smagus apdegumus, no viņa grib piedzīt teju 25 000 eiro, bet krimināllietā par grāmatvedības datu viltošanu prokurors tiesā prasa 9300 eiro lielu sodu.

    Ļoti daiļrunīgs, atspoguļojot krimināllietu, ir žurnālists Lato Lapsa. Viņš tiesas sēdes dienā tviterī ik pa laikam ievietoja Artusa bildes no tiesas zāles un pievienoja tām savu komentāru. Lato paziņojot, ka izteicienos šoreiz cenšas «būt neierasti korekts», bet uzreiz arī klāja vaļā:

    «Visjautrākais brīdis šīsdienas tiesas sēdē bija Artusa Kaimiņa kvieciens – Lapsas kungam maksā!» Bija arī niknāki vēstījumi: «Domāju: kādam gan draņķim ir jābūt, lai vispirms savās valsts krāpšanas shēmās iesaistītu sievieti, ar ko draņķis dzīvo, un pēc tam vēl no viņas izspiestu sev labvēlīgas melīgas liecības, pašu sievieti noliekot zem sitiena.» Dalījās arī ar šādām pārdomām: «Man ir nelaba sajūta, ka vai nu apsūdzētais lielajā stresā dažas dienas ir piemirsis par personisko higiēnu, vai arī labi saprotamu iemeslu dēļ pašlaik svīst kā nabags. Cerams, starpbrīdī telpu izvēdinās.»

    Žurnālam «Privātā Dzīve» Lapsa atzina: «Vienmēr esmu viņu uzskatījis par deģenerātu un sliktu cilvēku. Mēs ne reizi vien esam redzējuši cilvēkus, kuri no politikas ar kaunu un negodu aizgājuši, pēc laika mēģina kā nācijas glābēji nākt atpakaļ. Es pacentīšos izdarīt visu, kas manos mazajos spēkos, lai Kaimiņam tā neizdotos.

    Lai zīmogs, kas viņam ir pašlaik, – blēdis, krāpnieks, melis, alkoholiķis, sieviešu izmantotājs – vēlētāju apziņā paliek arī tad, kad viņam kādreiz varbūt sagribēsies atgriezties.»

    Kaimiņš par notiekošo sniedza lakonisku komentāru: «Lai arī daudz ko neizdarīju līdz galam, esmu politikā daudzas lietas paveicis, un viena no tām ir Aivara Lemberga faktors. Lembergs jau ilgāku laiku vairs nav pie varas un valdošajā koalīcijā. Tas ir liels sasniegums, un Latvija no tā ir tikai ieguvusi. Manuprāt, Lapsa ir vadījis vairākas Lemberga priekšvēlēšanu kampaņas Ventspilī, tādēļ šādas darbības no šī pilsoņa šobrīd mani nepārsteidz. Es neesmu ārsts, lai izteiktu kādas diagnozes šim cilvēkam par viņa uzvedību tiesas zālē.»

    Zvērināts advokāts Lauris Liepa žurnālista un eksdeputāta konfliktu komentē: «Aktieris Artuss Kaimiņš ir pazīstams kā politiķis, bijušais Saeimas deputāts. Tāpēc viņam jāsamierinās, ka par viņu raksta, viņu vērtē un kritizē. Tiesas procesi Latvijā ir atklāti un ikviens var apmeklēt tiesas sēdes. Arī žurnālistiem ir tiesības rakstīt par procesiem un komentēt tajos redzēto.

    Lato Lapsas komentāri par Kaimiņu un viņa tiesas procesu ir skarbi – autors procesa aprakstu papildina ar personas vērtējumu, šajā gadījumā visnotaļ negantu. Protams, ka žurnālists var sniegt savu vērtējumu un paust attieksmi pret apraksta varoni. Eiropas Cilvēktiesību tiesa savā praksē ir atzinusi, ka politiķiem ir jāspēj paciest kritika, arī nikni un personīgi aizskaroši uzbrukumi.

    Savukārt apraksta varonis, kurš jūtas nepamatoti aizskarts, var vērsties pret izteikumu autoru, prasot atvainoties un atsaukt aizskarošās ziņas. Tāpēc Artuss Kaimiņš, ja uzskata, ka pārkāpta pieklājības robeža, var prasīt Lato Lapsam atsaukt vēstījumu un arī vērsties tiesā. Tiesa tad vērtēs, cik pamatoti ir Lapsas lietotie apzīmējumi un vai Kaimiņš tos pelnījis.»

    Citas interesantas ziņas lasiet jaunākajā žurnāla «Privātā Dzīve» numurā!

    • Aktierim Guntim Skrastiņam uzstādīts ļoti neparasts piemineklis
    • Rajecka nostrostē jaunās kolēģes: «Visas pēc vienas šnites!»
    • Kur pazudusi bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba?
    • Deputāte Glorija Grevcova pēc skandāliem metas āliņģī
    • Kaspars Roga no Prāta vētras atklāj, kāpēc dzīvo Spānijā
    Privātā Dzīve nr05/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē