• Komiķis Edgars Bāliņš: «Braukt dzērumā ir kā spēlēt krievu ruleti»

    Slavenības
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Evija Trifanova / LETA
    Braukšana dzērumā ir aktuāla problēma visu gadu, ne tikai Līgo svētku laikā. Diemžēl īpaši bieži iedzēruši pie stūres sēžas jaunieši, kuri brauc kompānijās, lai vienkārši izklaidētos. Par šādu bezatbildīgu rīcību, kas pakļauj riskam daudzu citu cilvēku dzīvības, skarbs viedoklis ir komiķim un grupas Singapūras Satīns dalībniekam Edgaram Bāliņam.

    Braukšana dzērumā – augstākā līmeņa bezatbildība

    Braukšana dzērumā ir deģenerēšanās pazīme; tā ir augstākā līmeņa bezatbildība pret sevi un apkārtējiem. Es ļoti priecātos, ja sodi par braukšanu reibumā būtu vēl lielāki, jo, manuprāt, tā ir lieta, kas ir steidzami jāizskauž. Ja cilvēks, nedod, Dievs, apdraud citus cilvēkus, sēžoties pie stūres reibumā, tad viņam tiesības vajadzētu atņemt uz mūžu.

    Manā draugu lokā braukšana reibumā ir tabu. Ja kāds izdomātu sēsties pie stūres iedzēris, neviens to nepieļautu.

    Pārējie viņam drīzāk sadotu pa muti, nevis ļautu braukt, jo zina, ka ir lietas, ar kurām nedrīkst jokot.

    Pēc alkohola lietošanas mēs vienmēr izmantojam taksometru pakalpojumus.

    Man šķiet, ka jauniešu, kuri uzskata, ka braukt dzērumā ir forši, kļūst aizvien mazāk. Jaunā paaudze aug interneta laikmetā, kurā šāda veida bezatbildība netiek slavināta. Iespējams, ka tas kādu brīdi ir jautri – piedzerties un mētāt saulītes, bet tas ir tikpat droši kā dzērumā staigāt pa tilta margām, mest salto un domāt, ka neiekritīsi upē. Agri vai vēlu tas beigsies traģiski. Tas ir kā spēlēt krievu ruleti – brauc dzērumā vienu reizi, otru, trešo… līdz tevi pieķers vai tu nositīsies. Tas labi beigties nevar.

    Dzērājšoferi pat paziņu lokā

    Arī manā paziņu lokā ir bijuši gadījumi, kad cilvēki sēžas pie stūres reibumā. Ir džeki, kuriem atņemtas tiesības, ir džeki, kuri izraisīja avāriju un gandrīz zaudēja dzīvību. Es nesaprotu, kas notika to cilvēku galvā – vai tā bija bezatbildība, jaunības maksimālisms vai kas cits.

    Arī man bieži ir bail braukt, jo nekad nevar zināt, no kura līkuma var izbraukt kāds, kurš driftē pilnīgā vafelē.

    Esmu lasījis internetā par gadījumiem, kuros nevainīgi cilvēki iet bojā tāpēc, ka kāds cits pretī brauca pālī. Tas tiešām ir traki. Tāds liktenis var piemeklēt jebkuru, ja nemainīsies braukšanas kultūra.

    Bieži cilvēki brauc reibumā, jo iepriekšējā vakarā ir daudz dzerts un reibums nav pilnībā izgulēts. Lai nerastos šādas situācijas, es lietoju alkometru. Ja tas uzrāda promiles, tad es nekur nesteidzos, iedzeru kafiju, pasēžu, ja iespējams, paguļu un tikai pēc laika dodos ceļā. Principā, ja es zinu, ka nākamajā dienā man būs jābrauc, es cenšos nedzert. Šajos Jāņos es atlūzu jau ap vieniem, jo zināju, ka nākamajā dienā būs jābrauc mājās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē