• Kinorežisore Aija Bley mācās zīmēt — iemūžina savas atmiņas par astoņdesmitajiem

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    2. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Romāns Kokšarovs (F64)
    Režisore, kurai nesen iznākusi filma Mēs gribējām izmainīt šo pasauli, izbauda studentes dzīvi.

    Jūlijā PDz kinorežisori sastapa jauno grafiķu darbu izstādē galerijā Aminori. Izrādās, Aija Bley nupat pabeigusi pirmo kursu maģistrantūras programmā Latvijas Mākslas akadēmijā un kopā ar citiem topošajiem grafiķiem piedalījusies interesantā projektā – katram bija jāilustrē grāmata Atmiņas, kur atspoguļota bērnība un skolas gadi.

    Atšķirībā no lielākās daļas Aijas kursabiedru viņas pusaudzes gadi ritēja 80. gadu sākumā, tādēļ atmiņu grāmatā ieskenēti foto ar Allu Pugačovu jaunībā, ar roku rakstītas vēstules, dažādas modes fotogrāfijas un daudzas citas tā laika aktualitātes. Izstādē skatāms Aijas zīmējums, kur redzams Ļeņina mauzolejs Sarkanajā laukumā.

    Kinorežisores jaunības atmiņu grāmata
    Kinorežisores jaunības atmiņu grāmata

    «Latvijas Mākslas akadēmijā iestājos citu iemeslu dēļ – lai attīstītu foto prasmes un daudzveidotu kino. Bakalaura grādu ieguvu, studējot pie Anša Epnera kinorežiju Latvijas Kultūras akadēmijā, un vēl pirms tam – svētku režiju Latvijas Mūzikas akadēmijā. Viens maģistra grāds man jau ir vizuālajā komunikācijā. Tur obligāti bija jāmācās arī ilustrācija.

    Pasniedzēja Rūta Briede izdarīja neiespējamo un sacīja: «Tāpat cauri neizbrauksi! Tu zīmēsi!» Biju stresā, jo nekad neesmu zīmējusi, biju nolēmusi, ka to arī nekad nedarīšu. Tomēr riskēju un iestājos grafiķos. Pasniedzēja Rūta Briede teica, ka zīmēt varot iemācīties ikviens. Nopirku krāsainos zīmuļus, rezultātā tapa grāmata un esmu pabeigusi pirmo kursu maģistrantūrā.»

    «Es pati arī esmu pasniedzēja – mācu RISEB dokumentālo filmu režiju un jau trešo gadu pasniedzu arī Daugavpils mākslas skolā, kur izveidots jauns multimediju kurss. Visu var apvienot, vienkārši darot. Manuprāt, tu nevari būt labs pasniedzējs, ja pats sen neesi bijis studiju procesā. Man paveicās, ka esmu uzņemta kursā, kur ir tik talantīgi studenti,» pauž režisore.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē