• Kaupera atdarinātāji iekaro šovbiznesu

    Slavenības
    Gita Vīksne
    16. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva, Facebook
    Tiem, kas nevar atļauties oriģinālu, arī mūzikā var tikt pie labām kopijām. Pasaulslaveniem dziedātājiem līdzinieku netrūkst, un arī pašmāju populārākajam mūziķim grupas Prāta vētra solistam tādi ir.

    Remontstrādnieks ar Renāra balsi

    «Esmu Kaupera fans jau 20 gadus,» PDz saka iekšdarbu meistars Armands Lozinskis. Viņa balss apbrīnojamo līdzību ar grupas Prāta vētra solistu atzinis arī pats Renārs.

    Saņēmis paša Kaupera atzinību

    «Aizverot acis, pats nešaubīgi teiktu, ka tas esmu es deviņdesmit septītajā gadā. Apbrīnojama līdzība,» par Armanda Lozinska balsi pirms divām nedēļām sacīja Renārs Kaupers. 17. septembrī Armands piedalījās karaokes čempionāta finālā bārā Kalnciema Ezītis miglā, kur izpildīja Prāta vētras hitu Tavas mājas manā azotē.

    Jau nākamajā dienā par Armandu uzzināja vairāk nekā 30 000 cilvēku pasaulē, jo ar viņa uzstāšanās ierakstu sociālajos tīklos dalījās pats Renārs Kaupers. Mūziķis uzslavēja Armandu un novēlēja puisim atrast pašam savu ceļu mūzikā.

    «Man ir 31 gads, un ikdienā strādāju par iekšdarbu meistaru – veicu dažādus remontdarbus,» par sevi stāsta Kaupera muzikālais līdzinieks. Jau vairāk nekā 20 gadus viņš esot prātnieka fans. «Uz karaoki todien devos, lai atbalstītu draugus, taču tiku uzaicināts kāpt uz skatuves un uzdziedāt. Izpildīju divas Prāta vētras dziesmas un tikai vēlāk uzzināju – kāds to nofilmējis un video aizsūtījis Kauperam.

    Nākamajā dienā draugi man rakstīja: «Paskaties, tu dziedi Kaupera Instagram storijos

    Kaupera vārdi man ir liels pagodinājums. Tā bija ļoti īpaša, grandioza un motivējoša izjūta. Viņš novēlēja, lai neaizmirstu arī par savu ceļu mūzikā. Es daudz par to domāju un sapratu – šis jau arī ir mans ceļš. Kaupera dziesmas sāku izpildīt jau tālajā 1999. gadā, kad nopirku savu pirmo kasešu magnetafonu un aktīvi izmantoju ieraksta funkciju. Ierakstīju savu dziedāšanu, kad neviena nebija mājās. Nevienam to neafišēju. Sapratu, ka man ir līdzīga balss kā grupas solistam, un man tā šķiet liela vērtība, ko man devis Dievs. Acīmredzot šis ceļš man arī ir jāiet. Kādā Kaupera dziesmā teikts – mēs darām to, kas mums vislabāk sanāk,» spriež Armands.

    Dziedāšanu Armands apguvis pašmācības ceļā. «Neesmu mācījies mūzikas skolā un nepazīstu notis. Dziesmas iegaumēju tikai pēc dzirdes. Divreiz esmu bijis pie vokālā pedagoga, apsveru iespēju vēl pamācīties pie kāda mūzikas profesionāļa,» atzīst viņš. Pašmācības ceļā Armands apguvis arī ģitārspēli. «Uz lielās skatuves ģitāru vēl neuzdrošinos spēlēt. Uzstājoties ņemu līdzi profesionālu mūziķi ar ģitāru vai sintezatoru.»

    Krājis visu par savu elku

    Puisis ir pieprasīts mākslinieks privātās ballītēs. «No galvas zinu visus Prāta vētras albumus, arī pašu pirmo, kas iznāca, kad man bija nepilni četri gadi. Zinu arī dziesmas, kas nav iekļautas nevienā albumā, piemēram, Liepājas meitene. Vispopulārākās Prāta vētras dziesmas man nav tās iemīļotās. Man forša šķiet dziesma Vakardienas trakums,» stāsta Armands. «Kauperam pa šiem gadiem balss ir mainījusies, bet mana balss skan tā, kā Kaupers dziedāja līdz 2004. gadam,» spriež viņš.

    «Vairākus gadus esmu kolekcionējis visus rakstus un bildes ar Kauperu, man mājās ir bieza mape. Pirms sākās interneta ēra, tā bija vienīgā iespēja uzzināt ko jaunu par savu elku,» atminas Armands. Aci pret aci ar Kauperu puisis nekad nav ticies. «Neesmu viņam arī neko rakstījis sociālos tīklos, jo tāda uzbāzība man nešķiet forša. Esmu viņu divas reizes redzējis pa gabalu. Vienreiz hokejā, otrreiz – uz ielas. Nesadūšojos pienākt. Uzskatu – ja būs lemts, šī tikšanās tāpat notiks. Nesasniedzamais ir visforšākais, jo iepazīstoties var zaudēt šo burvību. Turklāt tas, kas vēl nav sasniegts, turpina vilināt,» spriež viņš.

    Grib būt profesionāls Kaupera līdzinieks

    Armands neslēpj, ka nākotnē labprāt kļūtu par profesionālu Kaupera līdzinieku. «Dziedāt līdzīgi kā slavenam dziedātājam – tas ir īpašs mūzikas novirziens. Piemēram, grupas Queen solista Fredija Merkūrija slavenākais līdzinieks ir kanādietis Marks Martels, bet Edam Šīranam – vācietis Niko Ekls. Es esmu Kaupera vieglā versija,» smaidot paziņo Armands. Viņš atzīst – panākt vizuālu līdzību ar Kauperu nebūšot viegli. «Daudzi man ir teikuši, ka arī pēc izskata līdzinos Kauperam, taču man tā nešķiet. Kauperam ir citādi vaigu kauli un īsāks deguns. Esmu par viņu arī nedaudz garāks,» vērtē puisis.

    Kaupera līdzinieka balss jau dzirdama šā rudens hitā. «Kopā ar muzikālo apvienību Rīmdari tapusi dziesma Tici man, kas dzirdama radio stacijās. Daudzi, kas to noklausījušies, ir pārliecināti – dzied Kaupers! Taču tas esmu es,» lepojas viņš.

    «Daudzi domā, ka gribu kļūt slavens uz Kaupera rēķina, taču es to nedaru slavas dēļ.

    Dziedāšana ir mana sirdslieta, manas dzīves jēga. Pēc dabas esmu kluss cilvēks, bija nepieciešami vairāki gadi, lai pārvarētu stresu uzstājoties. Lai gan muzikālos konkursos piedalos no 15 gadu vecuma, brīvi uz skatuves jūtos tikai pēdējos divus trīs gados. Tur mana kautrība pazūd,» tā Armands.

    Studenta hobijs – izklausīties pēc prātnieka

    «Kaupera dziedāšanas intonāciju speciāli neesmu kalis,» PDz saka topošais programmētājs un šova X Faktors finālists Roberts Eihe. Prāta vētra solista atdarināšana esot viņa hobijs.

    «Ja kāds aicina, labprāt uzdziedu gan dzimšanas dienās, gan kāzās, gan vecmeitu ballītēs,» PDz stāsta vēl viens Renāra Kaupera balss līdzinieks 19 gadus vecais Roberts Eihe. Patlaban viņš studē programmēšanu. Plašāku popularitāti ieguva pirms trim gadiem, iekļūstot TV šova X Faktors finālā. «Tiku tur, jo manā balsī daudzi saklausīja līdzību ar Renāru Kauperu. Pirms tam uzstājos tikai šauram draugu lokam, un šovs X Faktors man bija megagrūdiens šovbiznesā. Tas palīdzēja nokļūt vietās, kur citādi nenonāktu,» atzīst Roberts. Šovasar viņš uzstājās vairākās zaļumballēs kopā ar dziedošo aktieri Jāni Paukštello un grupu Apvedceļš. Kopā ar vairākiem Latvijā zināmu skatuves mākslinieku vārdiem pasākuma plakātos Eihe tika pieteikts kā X Faktors finālists un Renāra Kaupera balss.

    «Neesmu speciāli iekalis precīzu Kaupera intonāciju. Vienkārši dziedāju tā, kā mācēju, un apkārtējie pamanīja līdzību. Man ieteica vairāk papētīt, ko un kā viņš dzied,» stāsta puisis. Roberts gan savu nākotni ar Kaupera līdzinieka karjeru saistīt neplāno. «Tas man vairāk ir hobijs, kam ļaujos vasarā. Piedaloties šovā X Faktors, ieguvu aptuvenu priekšstatu par skatuves mākslinieka dzīvi un sapratu – to nemaz nevēlos.

    Turklāt visa tā būšana par Kaupera līdzinieku kaut ko izsaka tikai Latvijā,» spriež Roberts.

    «Esmu pabeidzis mūzikas skolu – apguvu klavierspēli un dziedāšanu. Māku spēlēt arī ģitāru, ukuleli un bungas. Ja man augstskolā uzrastos domubiedri, labprāt izveidotu grupu, kopā uzspēlētu pasākumos un izmēģinātu spēkus Supernovas konkursā,» atzīst Roberts.

    «Kauperu esmu saticis arī dzīvē – bērnu un jauniešu nometnē LabaDaba. Spēlējām vienā komandā futbolu un kopā uzstājāmies baznīcas koncertā. Ar savu dziedāšanu viņam virsū gan nebāzos. Domāju, viņš par to visu pasmaida.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē