• Kādas grāmatas pandēmijas laikā lasa Latvijas slavenības?

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    Anastasija Kuzminova
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    7. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Laikā, kad daudzas izklaides ir liegtas, visvieglāk ir aizmirsties grāmatās. Lasot tās, fantāzijās tiek izdzīvoti krāšņākie ceļojumi un aizraujošākie notikumi. Šis ir īstais brīdis, lai notrauktu putekļus no grāmatplaukta vai nedēļas pirkumu sarakstam pievienotu kādu jaunu lasāmvielu.

    Madara Botmane, Nacionālā teātra aktrise un tērpu māksliniece

    • Grāmata priekam

    Alans Aleksandrs Milns, Vinnijs Pūks un viņa draugi

    Tāpēc, ka šī tomēr nav bērnu grāmata. Tā ir savā tīrībā naiva, un tas noteikti ir atbruņojoši. Nenoliegšu, ka pašai šo grāmatu lasīt man tik ļoti gan nepatīk. Priekšroku dodu vakariem, kad Regnārs lasa priekšā, jo tad tiešām ir jautri, mājīgi un priecīgi.

    • Grāmata sirdij

    Mihails Bulgakovs, Meistars un Margarita

    Šo grāmatu var lasīt, pārlasīt un katru reizi tajā izlasīt ko jaunu. Tā, protams, ir ar daudzām grāmatām, bet šai redzu jēgu pārlapošanai, jo Bulgakova iekodētos slāņus ar vienu reizi grūti un gandrīz neiespējami izlasīt. Šajā grāmatā ir brīnišķīgas atsauces un transformācijas, aizskarot gan pasaules un reliģijas vēsturi, gan psiholoģiju. Vienvārdsakot, kopš pirmās reizes, kad izlasīju, tā ir mana iemīļotā grāmata.

    • Aktuālā grāmata

    Uldis Pīlēns, (mans) uzņēmēja kods

    Aktuālākā lasāmviela šobrīd noteikti ir pārbaudīti ziņu avoti. Bet citādi varu ieteikt Ulda Pīlēna grāmatu (mans) uzņēmēja kods. Tā ir labs iedvesmas avots domāšanai, redzēšanai, rīcībai. Ja runājam par manu aktuālāko lasāmvielu – tas ir žurnāls Rīgas Laiks. Šo izdevumu pērku katru mēnesi, ja arī neatrodu laiku to izlasīt. Tagad man beidzot tam ir laiks un ir iekrājusies jau kaudze pa šiem skriešanas gadiem. Pirmā sadaļa, ko izlasu šajā žurnālā, ir Īsumā par svarīgāko. Brīnišķīgākus paradoksus latviešu žurnālistikā vienuviet ir grūti citur atrast. Patīk mūzikas apskats. Intervijas – dievinu. Žēl, ka tās ir tikai divas katrā žurnālā…

    Māris Zanders, politikas eksperts un žurnālists

    • Grāmata priekam

    Astrida Lindgrēne, Grāmata par Pepiju Garzeķi un Tūve Jansone, Komēta nāk

    Jāsaka, ka mani nedaudz izbrīna daudzu cilvēku mazohisms, kas vērojams ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē – pārlasīt, es atvainojos, absolūtāko depresņaku, piemēram, Kamī Mēri. Tiešām īsti nesaprotu to humoru. Šajā laikā tieši otrādi – jālasa literatūra, kas priecē sirdi. Katru cilvēku, protams, izlaidē un nomierina atšķirīgas lietas, bet es šajā pandēmijas laikā ieteiktu palasīt Grāmatu par Pepiju Garzeķi vai kādu no rakstnieces Tūves Jansones grāmatām par trollīša Mumina piedzīvojumiem. Un es tagad neņirgājos!

    Vienkārši šie stāsti patiešām izklaidē un neprasa milzīgu piepūli, jo man šķiet, ka daudziem šobrīd ir grūti ar koncentrēšanos. Bet speciāli sevi noskaņot uz kaut kādām apokaliptiskām noskaņām, manuprāt, ir absolūts stulbums.

    • Grāmata sirdij

    Mišels Fuko, Uzraudzīt un sodīt

    Man nav vienas iemīļotas grāmatas, jo, gadiem ejot, gaume mainās. Man ir nedaudz citi kritēriji šajā sakarā. Proti, 70 procentu no tā, ko lasu, ir zinātniskā literatūra. Un man svarīgākais arguments ir – darbs ir labi nostrādāts vai nav. Jo ir bijis tā, ka izlasi grāmatu un saproti – cilvēks ir vienkārši halturējis. Nekad arī nepārlasu grāmatas, jo man tam vienkārši nav laika. Nedēļā izlasu vismaz septiņas jaunas grāmatas! Jā, ir grāmatas un autori, kas aktualizējas kaut kādos periodos. Piemēram, šodienas situācijā tas varētu būt Mišels Fuko, kurš rakstījis par valsts kontroli pār sabiedrību un valsts kontroles formām.

    • Aktuālā grāmata

    Ilze Šarkovska-Liepiņa, Latvijas mūzikas renesansē: priekšvēstneši, briedums, konteksti

    Esmu specifisks lasītājs tādā nozīmē, ka lasu visu aktuālo, ko izdod Latvijas vai Krievijas izdevniecības neatkarīgi no pandēmijas. Es cienu grāmatas. Tas, ko šobrīd lasu, kādam var šķist pilnīgs snobisms – tā ir Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieces Ilzes Šarkovskas-Liepiņas monogrāfija, kas ir ļoti specifiska literatūra. Pēc tam lasīšu apgāda Zinātne nupat izdoto Ievas Ančevskas grāmatu Latviešu dziedināšanas tradīcijas.

    Aleksandrs Samoilovs, pludmales volejbolists

    • Grāmata priekam

    Daniels Defo , Robinsons Krūzo

    Pēc dabas esmu emocionāls cilvēks, un lasīšana man palīdz nomierināties un sakopot domas, lai emocijas neiet pa labi un pa kreisi. Īpaši tas palīdz, kad ir sacensības un liela fiziskā slodze. Arī miegs pēc lasīšanas ir labāks. Grāmatas reti pārlasu, jo uzreiz ķeru nākamo. Pārlasījis esmu vienīgi klasiķus, piemēram, Dostojevski, kas skolas laikā šķita kā īsts murgs. Visas izlasītās grāmatas pierakstu speciālā kladītē un turpat arī citātus.

    Kad biju krietni jaunāks, varēju vairākas reizes pārlasīt piedzīvojumu grāmatas, piemēram, Žila Verna darbus vai Daniela Defo Robinsonu Krūzo.

    • Grāmata sirdij

    Patriks Zīskinds, Parfīms un Teodors Dreizers, Amerikāņu traģēdija

    Lieliski uzrakstīta grāmata par jaunieti ar pārdabisku ožu. Pēc romāna izlasīšanas šķita, ka vairāk pievēršu uzmanību smaržām sev apkārt! Reti, kad pēc grāmatu motīviem uzņemtās filmas ir labas, bet arī Parfīms: Stāsts par kādu slepkavu ekranizācija bija pārsteidzoši laba. Neaizmirstamas emocijas manī uzjundīja arī 1925. gadā izdotā Teodora Dreizera Amerikāņu traģēdija. Tur aprakstītā situācija ar dramatisku un reālistisku sižetu šķita tik smaga… Lasot romānu, iztēlojos sevi galvenā varoņa vietā, likās – drausmas, kā tā var? Tik reālistiski viss bija aprakstīts!

    • Aktuālā grāmata

    Juvāls Noass Harari, Homo Deus: Rītdienas īsā vēsture

    Šī ir otrā grāmata no profesora Juvāla Noasa Harari triloģijas. Domāju, ka visiem to vajadzētu izlasīt, jo rakstītais ir iederīgs laikmetā un situācijā, kādā dzīvojam. Tajā autors, zīmējot nākotnes scenārijus, pievēršas tādām tēmām kā pieredze, individuālisms, emocijas un apziņa, cilvēces sasniegumi.

    Dace Rukšāne, rakstniece un Saeimas deputāte

    • Grāmata priekam

    Anna Gavalda, Atzīšanās

    Franču rakstniece Anna Gavalda raksta par draudzību, mīlestību un sāpēm tik dzīvi apliecinoši un gaiši, ka es viņā iemīlējos kopš pirmās grāmatas. Pat traģēdijas viņa prot pasniegt tā, ka dvēselē ieplūst gaisma. Es viņu dievinu, nudien, jo saule sirdī man ir tik ļoti nepieciešama.

    • Grāmata sirdij

    Pēters Hēgs, Ziloņkopēju bērni

    Man ļoti mīļš ir Pēters Hēgs, to skaitā viņa pēdējās divas grāmatas – Ziloņkopēju bērni un Sūzanas efekts. Hēgam ir nevaldāma fantāzija, kas rada supervaroņus, kuriem ļoti gribas līdzināties savos iedvesmojošākajos sapņos. Hēgs ir gudrs, inteliģents un ļoti cilvēcīgs, un viņa idejas mudina nodoties dzīvei ar sparu un misijas apziņu.

    • Aktuālā grāmata

    Paolo Džordāno, Sērgas laikā

    Aktuāla pašreiz ir Paolo Džordāno eseja Sērgas laikā, kuru šis itāļu rakstnieks un vienlaikus fiziķis ir sarakstījis 29. februārī – brīdī, kad Covid-19 uzņēma apgriezienus Itālijā. Šī ir reālistiska, tieša, eksakto zinātņu pārstāvja sniegta informācija par to, kas notiek izolēta cilvēka dvēselē – par to, kas ar mums notiek tagad un kas, iespējams, sagaida nākotnē.

    Eduards Zilberts, Rīgas Doma kora skolas audzēknis, Valmieras Drāmas teātra direktores Evitas Sniedzes dēls

    • Grāmata priekam

    Randals Monro, What If?

    What If? ir viena no interneta komiksa xkcd autora Randala Monro pirmajām grāmatām. Tajā viņš ir sakopojis absurdus hipotētiskus jautājumus, kurus viņam uzdevuši fani, un tos cenšas atbildēt ar īstām zinātniskām atbildēm. Ļoti smieklīga grāmata!

    • Grāmata sirdij

    Džons Ronalds Rūels Tolkīns, Silmarilions

    Silmarilions ir domāts tiem, kuri ir skatījušies filmu Gredzenu pavēlnieks vai izlasījuši grāmatu. Silmarili ir maģiskie dārgakmeņi, un par tiem arī ir stāsts, pirms Gredzenu pavēlnieka notikumiem un Viduszemes rašanās, un tā ir ļoti interesanta grāmata visai ģimenei.

    • Aktuālā grāmata

    Marks Hedons, Savādais atgadījums ar suni naktī

    Grāmata Savādais atgadījums ar suni naktī ir par piecpadsmitgadīgu zēnu ar autisma pazīmēm, vārdā Kristofers, kuram ļoti labi padodas matemātika un fizika. Dienā, kad viņš cenšas noskaidrot kaimiņienes suņa mīklainos nāves apstākļus, viņš saņemas mainīt savu dzīvi. Šī grāmata ir domāta pusaudžiem, bet to vajag izlasīt arī vecākiem, jo tā varētu vecākiem palīdzēt saprast bērnus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē