• Garais gads — smagu pārbaudījumu laiks. Šā gadsimta traģēdijas

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    Inese Mizovska
    1. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Shutterstock
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Pēc jaunākās laika skaitīšanas metodes katrs ceturtais gads ir tā dēvētais garais gads, jo gada īsākajā mēnesī februārī ir 29, nevis tikai 28 dienas. Pasaules vēsturē tieši garajos gados bijuši liktenīgi notikumi, kas cilvēci ietekmē vēl ilgi. Arī šis gads ir sācies baisi.

    2020

    Pasaulē

    • Janvārī kulmināciju sasniedza līdz šim postošākais mežu ugunsgrēks Austrālijā. Tie sākās pērn septembrī – mēnesi ātrāk, nekā parasti tiek fiksēta ugunsgrēku sezona. Līdz janvārim jau bija nopostījuši lielāku teritoriju nekā 2018. gada savvaļas ugunsgrēki Kalifornijā un 2019. gada ugunsgrēki Amazonē kopā. Cieta arī Jaundienvidvelsas ziemeļi un Kvīnslendas dienvidu daļa, kas citkārt bijusi pārāk mitra, lai degtu. Ugunsgrēkos cieta cilvēki, mājas, izdega vairāki miljoni hektāru, bojā gāja ap 1,3 miljardi zīdītāju, putnu un reptiļu. Janvārī Austrālijā turpinājās karstuma vilnis, sasniedzot augstākos temperatūras mērījumus pēdējo 80 gadu laikā. Sidnejā tie bija pat 48,9 grādi pēc Celsija skalas.
    • 26. janvārī virs Kalifornijas pilsētas Kalabasas notika helikoptera katastrofa, kurā 41 gada vecumā bojā gāja viens no visu laiku izcilākajiem pasaules basketbolistiem Kobe Braiants, viņa meita Džianna un vēl septiņi cilvēki. Kobe izcīnīja piecus NBA čempiona titulus, 18 reizes piedalījās Visu zvaigžņu spēlēs, četrreiz tajās kļuva par vērtīgāko spēlētāju.

    2016

    Pasaulē

    • 19. martā Krievijā, Rostovā pie Donas, nogāzās aviokompānijas FlyDubai lidmašīna. Veicot sliktos laikapstākļos reisu no Dubaijas, tā piezemējās ārpus nosēšanās joslas. Bojā gāja visi 62 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.
    • 14. jūlijā Francijas nacionālajā svētku dienā Nicā, kad iedzīvotāji pulcējas svinēt Bastīlijas ieņemšanas svētkus, pūlī iebrauca kravas auto. Tika nogalināti 84 cilvēki.  Atbildību par uzbrukumu uzņēmās Islāma valsts. 19. decembrī kravas auto lielā ātrumā iebrauca cilvēku pūlī pie Ziemassvētku tirdziņa Berlīnē. Vairāki cilvēki gāja bojā, vismaz 50 tika ievainoti.
      Zemestrīces postījumi Itālijā
      Zemestrīces postījumi Itālijā
    • 24. augusta naktī Itālijas vidienē notika 6,2 magnitūdu zemestrīce, sagraujot vairākas ēkas un atstājot cilvēkus iesprostotus zem gruvešiem. Pēc pirmajiem satricinājumiem sekoja spēcīgi pēcgrūdieni. Bojā gāja vairāk nekā 250 cilvēku.
    • 28. novembrī notika viena no lielākajām traģēdijām futbola pasaulē. Brazīlijas klubs Chapecoense no Bolīvijas devās uz Copa Sudamericana kausa finālspēli Kolumbijā. Pirms pusnakts netālu no galamērķa kalnainā apvidū lidmašīna nogāzās, paņemot līdzi 71 cilvēka dzīvību. Viņu vidū bija 19 futbolisti un 21 žurnālists. Aviokatastrofā izdzīvoja seši cilvēki. Komandas bojāeja pāršalca visu futbola pasauli.

    Latvijā

    • 22. jūlijā Jaunbērzes pagastā zemnieku saimniecībā Makleri netika ievērota drošība darbavietā, un remontdarbu laikā no tvertnes noplūda indīgi izgarojumi. Bojā gāja četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie tika nogādāti slimnīcā.

    2012

    Pasaulē

    • Decembrī Filipīnās plosījās viens no postošākajiem taifūniem šajā gadsimtā – Bofa, kad vēja ātrums sasniedza 280 kilometru stundā. Dzīvības zaudēja ap 2000 cilvēku, un taifūns valstij nesa vairāk nekā miljards ASV dolāru lielus zaudējumus. 
    • 19. jūlijā Kolorādo štatā ASV supervaroņu filmas Tumšais bruņinieks atgriežas pirmizrādē 24 gadus vecais Džeimss Holms iegāja kinozālē un sāka šaut uz skatītājiem, ievainojot 58 un nogalinot 12 cilvēkus. Slepkavam bija psihiski traucējumi.

    Latvijā

    • Janvāra rītā notika traģiska autoavārija Latgalē, kur bojā gāja septiņi cilvēki. Tie bija 16–19 gadu veci jaunieši, kas atgriezās mājās no jaunā gada svinībām.
    • 8. jūnijā tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju kļuva par lieciniekiem traģēdijai. Kāds 20 gadu vecs jaunietis nolēca no Vanšu tilta smailes. Video ar lēcienu tika parādīts televīzijā, izraisot sašutumu sabiedrībā.

    2008

    Pasaulē

    • 20. augustā Madrides lidostā neilgi pēc pacelšanās nogāzās lidmašīna McDonnell Douglas MD-82. No 172 cilvēkiem, kas bija lidmašīnā, izdzīvoja 18.
    • Septembrī Somijā Kauhajoki koledžā tās audzēknis smalki izplānoja masu slepkavību. Viņš aukstasinīgi nogalināja 10 savus kursabiedrus un nošāvās pats.

    Latvijā

    • Finanšu sistēmai pamatīgu triecienu deva Parex bankas krahs. Viena no lielākajām Latvijas komercbankām, kas piederēja Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim bankrotēja decembrī. Latvijas valsts Parex bankas glābšanā, banku nopērkot par diviem latiem, ieguldīja vairāk nekā miljardu eiro. Latvijas valdība līdz ar to bija spiesta uzņemties vairākus miljardus latu lielas parādsaistības, lai pārvarētu finanšu un pārvaldes krīzi.

    2004

    Pasaulē

    1. septembrī Beslanas skolā Ziemeļosetijā notika viena no asiņainākajām ķīlnieku krīzēm Krievijas vēsturē. Svinīgā pasākuma laikā bruņoti čečenu kaujinieki iebruka skolā, saņemot gūstā vairāk nekā 1100 cilvēku. Ķīlnieku krīze tika atrisināta vien 3. septembrī. Haotiskā kaujā Krievijas spēki lika lietā pat tankus un granātmetējus. Dzīvības zaudēja 334 cilvēki, arī 186 bērni. Tikai viens no 32 kaujiniekiem tika aizturēts dzīvs.
    Piemiņas vieta Beslendas traģēdijas upuriem
    Piemiņas vieta Beslendas traģēdijas upuriem
  • 24. oktobrī ASV avarēja populārā Nascar autosacīkšu seriāla komandai Hendrick Motorsports piederošā mazizmēra lidmašīna. Tas notika pēc neveiksmīga nosēšanās mēģinājuma kalnainā apvidū Virdžīnijas štatā. Bojā gāja visi 10 cilvēki, kas atradās lidmašīnā. Viņu vidū bija vairāki Hendriku ģimenes locekļi, arī komandas prezidents un bijušais sacīkšu braucējs Rikijs Hendriks. Nascar par notikušo traģēdiju uzzināja Mārtinsvillas sacīkšu laikā. Simboliski, ka uzvaru todien izcīnīja Hendrika komandas braucējs Džimijs Džonsons. Turpmākajos mēnešos Nascar veltīja dažādus mirušo piemiņai veltītus pasākumus, bet pirms sacīkstēm Mārtinsvillā ik gadu notiek īpašs klusuma brīdis.
  • 26. decembrī Indijas okeānā notika zemūdens zemestrīce – 9,3 balles pēc Rihtera skalas. Tā ir otrā spēcīgākā zemestrīce, kuru jebkad reģistrējis seismogrāfs. Tās epicentrs bija Indijas okeānā, apmēram 70 kilometru uz rietumiem no Sumatras. Zemestrīce izraisīja cunami, radot vienu no moderno laiku vēsturē postošākajām katastrofām. Bojāgājušo skaits bija ap 280 000.
  • 30. decembrī Argentīnā naktsklubā República Cromañón notika baiss ugunsgrēks. Ap 3000 cilvēku bija ieradušies uz Buenosairesas rokgrupas Callejeros koncertu, kad kāds no skatītājiem aizdedzināja pirotehnisku priekšmetu, un aizdegās kluba griesti. 194 cilvēki gāja bojā, 714 tika ievainoti. Starp bojāgājušajiem bija arī grupas Callejeros menedžera sieva un solista draudzene.
  • Latvijā

    • 31. decembrī uz šosejas Rīga–Rēzekne notika viena no traģiskākajām autoavārijām Latvijas vēsturē. Avarējot divstāvu pasažieru autobusam, kas kursēja maršrutā Maskava–Rīga, bojā gāja deviņi cilvēki, bet vairāki desmiti guva ievainojumus. Avāriju izraisīja autobusa šoferis, kurš ievērojami pārsniedza pieļaujamo braukšanas ātrumu. Viņš tika sodīts ar piecu gadu cietumsodu.

    2000

    Pasaulē

    • 12. augustā Barenca jūrā notika atomzemūdenes Kursk traģēdija. 118 apkalpes locekļi piedalījās mācībās Barenca jūrā. Zemūdene pārvietojās aptuveni 20 metru dziļumā, kad notika torpēdas sprādziens. Sākās ugunsgrēks, un pa izsisto caurumu zemūdenē ieplūda ūdens. Kursk nogrima ap 110 metru dziļumā. Lielākā daļa jūrnieku gāja bojā sprādziena brīdī vai nosmaka neilgi pēc tam.

      Kad zemūdenes vraks tika izcelts no Barenca jūras dzelmes, tika atrastas 115 jūrnieku mirstīgās atliekas. Atrastās zīmītes liecināja, ka 23 jūrniekiem izdevās patverties neskartā nodalījumā un kādu laiku izdzīvot. Viņi nomira, nesagaidot palīdzību.

    Latvijā

    • 17. augustā universālveikalu Centrs Rīgā satricināja divi spēcīgi sprādzieni, kuri notika ar 8 minūšu intervālu. Sprādzienos bojā gāja viena sieviete, bet ievainojumus guva vairāk nekā 20 cilvēku. Šis notikums tiek dēvēts par Latvijas vēsturē līdz šim vienīgo teroraktu.

    Kas notika iepriekšējā divdesmitgadē

    1996

    • 10. maijā vētrā Everestā gāja bojā astoņi alpīnisti. Everests, kas ir augstākais punkts uz zemeslodes un ir 8848 metrus virs jūras līmeņa, vienmēr ir bijis visu alpīnistu iekārojamākais mērķis. Kopš Everestā 1953. gadā pirmo reizi uzkāpa Edmunds Hilarijs un Tencings Norgejs, pasaules augstākā kalna nogāzēs dzīvību zaudējuši vairāk nekā 300 cilvēku.

    1992

    • 25. februārī stundu pirms pusnakts sākās armēņu kaujinieku uzbrukums Hodžali pilsētai Azerbaidžānā. Vienas nakts laikā dzīvību zaudēja 613 cilvēki, bet vairāk nekā 400 tika nežēlīgi sakropļoti. Traģiskajā naktī 1275 cilvēki tika saņemti gūstā, no kuriem 150 pazuda bez vēsts. Civiliedzīvotāji, kuriem izdevās izlauzties no aplenkuma, ar sevišķu nežēlību tika nogalināti.
    • 3. martā pie Podsosenku stacijas Rževas apkaimē sadūrās pasažieru vilciens Maskava–Rīga un pretimbraucošais preču sastāvs. Pasažieru vilciena mašīnists biezajā miglā nepamanīja luksofora sarkano signālu. Tika sadragāta lokomotīve un pasažieru vilciena pirmais vagons, aizdegās arī divi nākamie vagoni. Vilciena katastrofā bojā gāja 48 cilvēki.
    • Aprīlī, neilgi pēc tam, kad bijusī Dienvidslāvijas Republika pasludināja savu neatkarību, izcēlās karš Bosnijā un Hercegovinā.

    1988

    • 4. jūnijā uz dzelzceļa pārbrauktuves Krievijas pilsētas Arzamasas robežās eksplodēja vilciena sastāvs, kas cauri pilsētai devās uz Kazahstānu. Vilciena trijos vagonos tika transportētas 118 tonnas kalnrūpniecības vajadzībām domātu sprāgstvielu. Bojā gāja 91 cilvēks, bet ievainoti tika 1500. Milzīgais sprādziens sagrāva 151 ēku, to skaitā 2 slimnīcas, 49 bērnudārzus un 14 skolas. Bojājumus guva Arzamasas elektroapgādes sistēma un gāzes vads.

    1984

    • 2. decembra naktī vairāk nekā 35 tonnas toksisku gāzu noplūda no pesticīdu rūpnīcas Indijā, Bopalā. Noplūdi galvenokārt veidoja vismaz 24 tonnas ārkārtīgi indīgā metila izocianāta. Turpmākajās trijās dienās nomira vairāk nekā 7000 cilvēku. Cilvēki ar traģēdijas sekām saskārās vēl daudzus gadus.
    • 30. jūlijā traģēdija piemeklēja Gaujas nacionālo parku Latvijā. Parkā ekskursantu grupa devās pāri kājnieku trošu tiltam, kad pēkšņi pārtrūka viena no nesējtrosēm. 33 cilvēki nokrita no piecu līdz piecpadsmit metru augstuma pilskalna senajā aizsarggrāvī. No gūtajām traumām 6 cilvēki mira notikuma vietā, 9 guva smagus un vidējus miesas bojājumus, 16 – vieglākas traumas. Katastrofu izraisīja sarūsējusī trose, kura neizturēja slodzi un pārtrūka.

    1980

    • Martā 50 tehniķi gāja bojā PSRS kosmodromā, kad uzpildīšanas laikā eksplodēja Vostok nesējraķete.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē