• FOTO: Pirmā TikTok māja Latvijā – ar jauniešu video cer pelnīt miljonus

    Karjera un bizness
    Anastasija Kuzminova
    22. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DMITRIJS SUĻŽICS (F64)
    Mājas, kur kopā dzīvo un īsus izklaidējošus video populārajai vietnei TikTok filmē vairāki jaunieši, pasaulē jau kļuvusi ne vien par modes lietu, bet arī par ienesīgu biznesu. Tāda – Fam3 House – netālu no galvaspilsētas izveidota arī Latvijā.

    Pirmā tiktokeru komūna Baltijā

    Interneta vietne TikTok piesaista un vieno jauniešus visā pasaulē. Tajā viņi dalās ar īsiem video, kuros dzied, dejo, izspēlē dažādus jokus. Dažu gadu laikā TikTok kļuvis par īstu naudas pelnīšanas mašīnu – ja izdodas ieinteresēt skatītājus un piesaistīt sponsorus, ikviens tiktokeris var kļūt ne vien slavens, bet arī bagāts. Tas radījis arī jaunu fenomenu – tiktokeru mājas.

    Tiek īrēti un iekārtoti apartamenti, kuros kopā dzīvo, filmē un pelna vairāki jaunie censoņi. Šī tendence aizsākās ASV, tad iekaroja Krieviju, un nu jau uzradusies pirmā tiktokeru māja Baltijā – tepat Latvijā. 

    Latviešu tiktokeru mājas idejas viens no autoriem ir vietējais uzņēmējs Romāns Nozdrins. Viņš sarunā ar PDz atklāj – pats ar TikTok aizrāvies, kad sācis filmēt video sava drauga boksera Maira Brieža sociālajiem tīkliem.

    «Tā ir jaunrade. Cilvēkiem šie video patīk, un es no tā gūstu baudu,» saka viņš. «Kad iepazinos ar Andreju, mūsu tiktokeru mājas galveno blogeri, redzēju, kā viņam deg acis par tiktokiem, un ap viņu arī izveidoju pārējo komandu.» Sākumā Nozdrins noīrējis Andrejam nelielu telpu filmēšanai, un, kad puiša veidotie video veiksmīgi tika palaisti sociālajos tīklos, Romāns nolēma iet tālāk – radīt valstī pirmo TikTok māju.

    «Piemērotu īpašumu šim projektam meklējām mēnesi. Vajadzēja, lai ir plašums un skaists fons jebkurā vietā. Un mēs atradām to, ko vēlējāmies – skaisti ir gan ārpusē, gan iekšpusē,» saka viņš, izrādot privātmāju klusā rajonā pusstundas braucienā no Rīgas centra.

    Jau divus mēnešus šo īpašumu apdzīvo seši tiktokeri. TikTok mājā viņi caurām dienām dara to, kas tik ļoti patīk mūsdienu jauniešiem – filmē īsus, humora pilnus video, pelnot skatītāju virtuālo atzinību. Viņi ir gatavi uzņemt jaunpienācējus savā tiktokeru ģimenē. Gribētājiem atliek vien pierādīt sevi ar darbiem TikTok.

    Par dzīvošanu nav jāmaksā, bet algas arī nav

    Par tēriņiem – lepnās mājas īri un jauniešu uzturēšanu – Romāns runā izvairīgi, sakot – tos atklās, kad projekts sāks atpelnīt ieguldīto. «Šobrīd ir tikai investīciju laiks. Detaļas neatklāšu, jo mums ir īpaši nosacījumi par mājas īri. Investori, ar kuriem kopā radījām šo projektu, šim visam redz nākotni,» teic Nozdrins.

    «Ikviens šurp var braukt ar savām radošajām idejām un filmēt video. Galvenais, lai sanāk interesanti un mēs nepaliekam mīnusos,» piebilst viņš.

    Gribētāju sekot tiktokeru gaitām ar katru dienu kļūst aizvien vairāk. Projektu uzsākot, tie bijuši 250 tūkstoši sekotāju, tagad – jau vairāk par pusotra miljona.

    «Jaunieši šeit ir entuziasma vadīti, mēs viņiem nemaksājam. Var teikt – viņi te pavada laiku. Mājā ir telpa, kur viņi mācās un attālināti kārto augstskolas eksāmenus. Viņus mēdz apciemot vecāki. Šeit viņi tiek pieskatīti, ar muļķībām nenodarbojas,» stāsta Romāns. Ēdiens mājas iemītniekiem tiek nodrošināts, turklāt ik pa laikam viņus apciemo arī šefpavārs, kas gatavo gardumus interneta tiešraidē.

    Romāns cer, ka drīzumā arī Latvijā darbosies TikTok  monetizācija, kas ļaus gūt papildu ienākumus.

    «Piemēram, Anglijā par katriem 100 tūkstošiem skatījumu TikTok maksā trīs mārciņas. It kā smieklīga summa, bet mums jau ir vairāk par 100 video ar miljoniem skatījumu. Lielākais – jau 28 miljoni,» palepojas viņš.

    Ārzemēs šādi biznesa projekti jauniešiem kļuvuši par lielisku peļņas avotu, bet latviešu tiktokeru māja ir vēl tikai uz starta līnijas. Pagaidām lielākās cerības tiek liktas uz sadarbību ar vietējiem uzņēmumiem, un šobrīd vēl ritot pārrunas ar vairākiem. «Visiem tas šķiet ļoti interesanti, bet uzņēmēji pagaidām vēl nesaprot, kas tas īsti ir. Tikmēr Krievijā tīņi TikTok jau reklamē vadošās bankas un ēdienu piegādes servisus. Vietējām bankām savus pakalpojumus vēl nepiedāvājam, gaidām piedāvājumu no viņiem,» saka Nozdrins. Jauniešu video ir krievu valodā, lai sasniegtu pēc iespējas lielāku auditoriju. Daudzi ir bez pavadošā teksta un atzinību gūst Eiropā un Āzijā. Veidot saturu latviešu valodā, TikTok mājas iemītnieki neplāno, jo tad video skatījumu skaits būs vidēji simt tūkstoš. Aptuveni tik Latvijā varētu būt aktīvu šīs vietnes lietotāju.

    Ciemiņi – Latvijā slaveni ļaudis

    Jaunieši atzīst – vide, kāda ir radīta šajā mājā, iedvesmo strādāt radoši. Filmēt video vienam savās mājās neesot ne uz pusi tik jautri. Turklāt šeit ir arī sacensība – kurš gūs visvairāk skatījumu?

    Katru dienu viņiem jāuztaisa vismaz trīs video. Tas, ka pagaidām viņi par saviem pūliņiem atalgojumu nesaņem, jauniešus nesatrauc, jo šis laiks un pieredze esot ieguldījums pašu nākotnē. Un kā gan citādi viņi tiktu pie iespējas filmēt video kopā ar populāriem ļaudīm?

    Viņus jau ir apciemojusi stiliste Žanna Dubska un atraktīvais brazīlietis Felipe Gabriels, un tiktokeri labprāt pie sevis ciemos uzņemtu arī basketbola zvaigzni Kristapu Porziņģi, dziedātājus Intaru Busuli un Marku Rivu un vēl daudzus citus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē