• FOTO: Deputāti ķekatās – rituāls pret nabadzību un bedrēm pilsētā

    Svētki
    Anastasija Kuzminova
    17. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Sagaidot ziemas saulgriežus, Rīgas domes vadība ietērpās budēļu maskās un nodevās senlatviešu rituālam.

    Redzēt Rīgas domes deputātus šādos kostīmos katru dienu vis negadās!

    Ar kultūras un tautas māksla centra Ritums pārstāvju atbalstu pērnā gada izskaņā politiķi cēla godā senču tradīcijas. Vispirms šo ideju izstāstīja Rīgas domes deputātam Dāvim Staltam – bijušajam folkloras kopas Skandinieki dalībniekam.

    «Ritums piedāvāja Rīgas domes vadībai piedalīties bluķa vilkšanas pasākumā, un politiķu atsaucība patiesi pārsteidza. Viņi no sirds izbaudīja pasākumu un vēlāk sūtīja mums pateicības vārdus,» priecājas Rituma direktores vietniece radošajā darbā Evija Spresle.

    Ritums arī sarūpēja domniekiem pienācīgas budēļu maskas. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis pārtapa par vilku, un šo vareno masku izraudzījās viņa padomnieks Aleksis Zoldners.

    «Man vilka tēls šķita vissimpātiskākais,» PDz atzīst Zoldners. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas pārstāvis Dāvis Stalts bija pārvērties par siena gubu, bet viņa kolēģe Agnese Logina – par zaķi. Vicemēre Linda Ozola iztika ar vilnas seģeni, bet vēl viens vicemērs Vilnis Ķirsis – ar auglības simbolu labības saišķi.

    «Šogad pirmo reizi atjaunotās Latvijas vēsturē Rīgas domes un Kultūras komisijas vadība piedalījās ziemas saulgriežu svinībās Vecrīgā, kā pilsētas nama turētāji sagaidot budēļu un ķekatnieku gājienu, gan arī paši velkot bluķi ap Rātsnamu, tā izrādot cieņu Latvijas kultūras mantojumam,» darbības pie Rīgas domes skaidroja domnieks Dāvis Stalts.

    «Ziemas saulgriežu naktī viss sliktais pārvēršas par labo. Piemēram, cilvēks Nāves tēlā, kas dejoja ar domniekiem, nes gaismu un veselību. Tā ir kopēja došanās uz gaismu un sliktā aiznešana projām. Saprotam, ir 21. gadsimts, bet senču tradīcijas joprojām ir spēcīgas,» uzsver Evija Spresle.

    Vakara kulminācijā Rātslaukumā notika bluķa vilkšana. Bluķis simboliski uzkrāj visu nelabo, tāpēc noslēgumā tika sadedzināts uz AB dambja.

    «Pirms tam katrs politiķis varēja nosaukt slikto, ko vēlas aizdzīt no Rīgas, un uzsita ar dūri pa bluķi. Vilnis Ķirsis sacīja, ka no Rīgas jāpazūd bedrēm un sniegam. Tika pieminēta arī nabadzība,» atceras Rituma pārstāve. Viņa cer, ka ilgus gadus lolotā iecere svinēt ziemas saulgriežus kopā domniekiem un pilsētas viesiem šogad notiks lielākā mērogā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē