• FOTO: Ciemos pie Mika Dukura — māja, kur dzimst mūzika

    Slavenības
    Gita Vīksne
    14. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    «Būvniecības darbos esmu daudz iesaistījies arī pats,» lepojas mūziķis, kas kopā ar ģimeni dzīvo 180 kvadrātmetrus plašā divstāvu mājā Pierīgā.

    Vecvecāku vasaras mājas otrā dzīve

    «Šajā vietā bija manas sievas vecvecāku vasaras māja. Ar omītes atļauju nojaucām otro stāvu un uzbūvējām jaunu māju,» PDz stāsta mūziķis Miks Dukurs, kas kopā ar sievu Lauru un divām atvasēm mīt 180 kvadrātmetrus plašā divstāvu mājā ārpus Rīgas. «Desmit gadu esmu nodzīvojis Rīgas centrā – piecus no tiem kopā ar sievu divistabu dzīvoklī Hospitāļu ielā. Gan es, gan Laura bērnību esam pavadījuši mājā, nevis dzīvoklī, tāpēc apzinājāmies vērtību tam, ka vari ar basām kājām izskriet mājas pagalmā, pastaigāt pa priežu mežu un aiziet līdz Gaujai nopeldēties.

    «Tā ir nenovērtējama bagātība, ko tagad varam dot saviem bērniem,» saka mūziķis.

    «Mums izdevās satikt foršus profesionāļus arhitektu birojā Spot, kuri palīdzēja īstenot mājas būvniecības projektu. Paldies arhitektiem Reinim Saliņam un Andrim Dzenim, kurš ir arī grupas Autobuss debesīs mūziķis. Viss izdevās tik labi arī tādēļ, ka sapratos ar arhitektu no pusvārda – kā mūziķis ar mūziķi,» uzskata Miks.

    Pats būvē kāpnes un sadedzina gultu

    «Kopš dzīvojam savā mājā, lielākos ģimenes svētkus pavadām šeit,» stāsta mūziķis. «Tas arī bija viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, projektējot māju – lai būtu liela viesistaba, kurā visiem sanākt kopā,» teic viņš un priecājas par plašumu, ko rada augstie griesti – gandrīz septiņi metri. Daudzos mājas būvniecības darbos Miks iesaistījās pats.

    «Būvmateriālu veikalā sāku orientēties labāk nekā savā drēbju skapī. Kopā ar tēvu izkrāsojām visu māju. Ar krāsu rulli darbojos tik garas stundas, ka pēc tam nespēju noturēt rokās ģitāru. Pats izveidoju arī zālienu un žogu. Noīrēju traktoru, izstumdīju milzīgo melnzemes kaudzi. Palīgā nāca gan sievas vecāki un brālis, gan mani vecāki un māsa,» stāsta Dukurs. «Mans roku darbs ir arī gulta. Pirmais variants mani neapmierināja, tādēļ to pagalmā sadedzināju un mēģināju vēlreiz. Ar lielu neatlaidību beigās izdevās tas, ko biju iecerējis,» gandarīts ir mūziķis.

    Ierakstu studija ar kinoteātra sienām

    «Dzīves temps ar diviem bērniem ir ļoti ātrs, tādēļ man bija svarīgi, lai mājā varētu iekārtot savu ierakstu studiju. Sieva šo ideju ļoti atbalstīja,» atklāj Miks. Tagad viņš var radīt mūziku, neizejot no mājas. «Ierakstu studijā ir īpaši skaņu izolējoši paneļi, kādi agrāk bija veco kinozāļu sienās,» atklāj mūziķis.

    Viņa studijā ir divas klavieres, bungmašīna, mikrofons ar trokšņu slāpētāju un piecas ģitāras. Mazākā – guitalele – pieder Mika dēlam.

    «Uzdāvināju to viņam viena gada jubilejā un sapratu, ka tas laikam ir mazliet par ātru. Tagad dēlam ir trīs gadi un viņš beidzot instrumentam sācis pievērst uzmanību. Šovasar ar to jau sniedzis pāris koncertu kaimiņu meitenēm,» smejoties atklāj Miks. «Melno ģitāru saņēmu dāvanā 25 gadu jubilejā. Bija liela pārsteiguma balle, uz kuru ieradās ap 40 cilvēku. Visi kopā man palīdzēja tikt pie instrumenta, kas man šķita neaizsniedzams,» atceras mūziķis.

    Daudzu dāvanu vietā viena, bet liela

    31. decembrī Miks svin dzimšanas dienu. «Man patīk šāda sakritība. Esmu dzimis 31. decembrī ap četriem pēcpusdienā. Bija laiks, kad aktīvi darbojos korporatīvajos pasākumos un teju vai katru dzimšanas dienu pavadīju, uzstājoties gadumiju ballēs,» stāsta mūziķis.

    «Šo vietu saucam par Ziemassvētku māju, jo pie mums nāk Ziemassvētku vecītis, visi skaita pantiņus, kopā muzicē. Lai izvairītos no haotiskas apdāvināšanas ar bieži vien nevajadzīgām lietām, šogad esam ieviesuši jaunu tradīciju – Ziemassvētku loteriju. Katrs jau laikus ir izlozējis vienu cilvēku, kam sagādā dāvanu. Viena liela dāvana ir labāk nekā daudzas mazas,» teic Miks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē