• «Es cienu sevi, tāpēc runāju latviski.» Atvadās no slavenā valodnieka Jāņa Kušķa.

    Sabiedrība
    Lauma Lapsa
    4. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jānis Kušķis.
    Foto: F64
    Jānis Kušķis.
    Pēdējā gaitā pavadīts viens no Latvijas izcilākajiem valodniekiem Jānis Kušķis. Viņa mūžs noslēdzās 91 gada vecumā.

    Slavenais valodnieks Jānis Kušķis tika izvadīts pagājušajā trešdienā no Rīgas krematorijas Lielās zāles. Atvadīties bija atnācis neliels cilvēku skaits, bet ceremonija bija ļoti sirsnīga.  «Pavadīt pēdējā gaitā ieradās cilvēki, kuriem rūp Latvija, latviešu tauta un valoda. Tie nav cilvēki, kas kopā ar viņu izdeva grāmatas un strādāja, bet tie, kuriem sirdī Latvija,» PDz teic biedrības Latvietis dalībnieks un publicists Leonards Inkins. Ar Jāni Kušķi viņš kopā darbojās biedrībā Latvija. Kušķis bijis īsts savas dzimtenes patriots. «Es cienu sevi, tāpēc runāju latviski,» savulaik teica filoloģijas maģistrs.

    Jānis Kušķis visu mūžu veltījis latviešu valodas kultūras kopšanai un jaunu valodniecības speciālistu audzināšanai. Filoloģijas fakultātē Latviešu valodas katedrā viņš iemantojis lietpratīga, prasīga mācībspēka slavu, veidojis vairākus akadēmiskos kursus. 

    Latviešu sabiedrībai visnozīmīgākais šķitis viņa ilgais un neatlaidīgais praktiskais darbs valodas kopšanā – tie ir radio raidījumi un publicējumi. Rakstos un raidījumos minētas dzīvē noklausītas vai no mūsdienu izdevumiem izrakstītas valodas kļūdas, doti ieteikumi, kā būtu vēlams pareizi izteikties.

    Izrādās, Jānis Kušķis bijis arī aizrautīgs kolekcionārs, kurš savā garajā mūžā sakrājis daudz grāmatu un arī skaņuplašu. «Kušķim bija vislielākā patafona plašu kolekcija Latvijā. Viņš šīs plates ne tikai glabāja un krāja plauktā, bet arī klausījās ikdienā. Mūzika nebija tikai fons, bet gan liela viņa dzīves sastāvdaļa,» stāsta Inkins. «Man ir piekļuve viņa grāmatu plauktiem un daudzām citām lietām. Ja mēs atšķiram jebkuru grāmatu, kas viņam ir plauktā, visās ir labojumi ar zīmulīti. Par to neviens cits nemaz nezina,» piebilst viņš.

    Inkins nevar iedomāties cilvēku, kurš varētu turpināt Kušķa darbu. «Tā, kā to darīja viņš, neviens cits nespēs. Viņam milzīgās kastēs salikti dažādi papīri. Tas bija viņa mūža darbs, kas aptvēra un ietvēra pilnīgi visu, kas saistīts ar latviešu valodu. Un tas viss salikts tikai pēc viņam saprotamiem norādījumiem. Viņam palika nepabeigts darbs, kuru diemžēl neviens nevar turpināt…»

    Ar leģendāro valodnieku bijis pazīstams arī režisors Jānis Streičs.

    «Kušķis bija valodniecības autoritāte, kāda ir simts gados viena.

    Viņa radioraidījumus par latviešu valodu, pareizu runu, rakstību gaidīju ar lielu interesi,» atminas režisors. «Ja valodu salīdzina ar asinsriti, tad viņš mēģināja nodrošināt to, lai tajā nebūtu trombu un piesārņojuma,» saka Streičs.

    Dzīves pēdējos gados Jāni Kušķi vajājušas dažādas veselības likstas, tāpēc bija nonācis mediķu aprūpē.

    «Mēs no viņa iemācījāmies ļoti daudz, un šīs mācības īstenojam saskarsmē ar citiem cilvēkiem. Mēs to gaismu svecē vai lādē neturam un neslēpjam, mēs viņu nesam citiem. Jāņa vairs nav, bet viņa izstarotā gaisma turpina dzīvot un apgaismot mūs. Pat tos, kuri dzīvē nekad Jāni nav satikuši,» teic Inkins.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē