• Dziedātāja Katrīna Dimanta aizrāvusies ar senlatvisku nodarbi – pastalu darināšanu

    Svētki
    Anastasija Kuzminova
    7. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DMITRIJS SUĻŽICS (F64)
    Dziedātājas pirksti ne tikai virtuozi strinkšķina ukuleli, tikpat veikli viņas rokās ādas gabaliņi pusotrā stundā top par tautiskiem kājautiem.

    «Parasti es velku pastalas, staigājot pa pļavām vai esot mūzikas festivālos. Velku arī koncertos, jo tās ir mīkstas, ērtas un foršas. Ar tām noteikti var staigāt arī pa pilsētas ielām – tikai jāuzliek zole, lai ātri neizdilst,» teic Katrīna. Šo seno prasmi – darināt pastalas – viņa apguvusi Rīgas Skolēnu pils folkloras kopas Kokle nometnē pirms trīspadsmit gadiem. Arī vēlāk, kad Katrīnas ikdiena bija koncerti, tieši ņemšanās ar ādas gabaliņiem izrādījusies vislabākā atpūta pēc uzstāšanās.

    «Atradu veikalu, kur pieejama plaša krāsu palete un ādas atgriezumi, kas ir lētāki. Nopirku tos, uztaisīju sev un sapratu – darinot pastalas, patiesi atpūšos. Es strādāju ātri – pastalu pāris top pusotrā stundā, un kopumā tas nav grūti,» PDz stāsta Katrīna.

    Piņķerīgā padarīšana šajā radošajā procesā esot caurumiņu izsišana.

    «Man patīk sašūšana un auklu ievēršana. Pa vienu pusi iekšā, pa otru – ārā. Galvenais ir pareizi salikt ādu purngala izveidei. Tas pats ar aizmugures daļu. Ja gribas kruzuļaināku, jātaisa vairāk caurumiņu,» pamāca Dimanta.

    Jau sesto gadu viņas pastalas aizceļo pie draugiem, mūzikas festivālu apmeklētājiem un līgotājiem. Tādas kristībām izvēlas arī māmiņas ar savām atvasēm.

    «Cilvēkiem pastalas patīk, jo tās ir ērtas. Vienīgi saskarē ar lietu mēdz nokrāsot ādu,» atzīst viņa. Pastalu darināšana viņai ļāvusi arī piepelnīties.

    «2015. gadā braucu uzstāties uz Austrāliju, bet zināju – algu man samaksās tikai beigās. Liekas naudas man nebija, bet kādu laiku tur bija paredzēts dzīvot. Domāju – ko lai dara? Izštukoju – sataisīšu pastalas un pārdošu! Septiņus pārus pārdevu, bet, kad uzvilku kājās bordo pastalas, sapratu – tās nu gan es paturēšu sev. Tik ļoti man tās iepatikās. Un pa šo laiku bordo pastalas jau būs izbraukājušas kopā ar mani puspasauli – bijušas ASV, Brazīlijā un pat Ķīnā,» palepojas mūziķe.

    Par savu pastalu zīmolu Katrīna gan vēl neprāto, jo šogad uzsākusi citu nodarbi – havajiešu instrumentu ukuleļu rūpalu, ar to Katrīnai ir darba pilnas rokas. Tomēr, ja kāds kāro tieši viņas darinātos tautiskos apavus, Katrīna labprāt palīdz pie tādiem tikt.

    Kā to dara?

    1. Izmēra pēdas garumu un klāt pieskaita centimetrus ādas materiālam pastalu augšpusei un aizmugurei.
    2. Izveido piegrieztni, pārvelk to uz ādas gabala ar krāsainu pildspalvu un izgriež.
    3. Ap metru garas sagriež ādas siksniņas.
    4. Izgrieztajā ādas gabalā iztaisa caurumiņus. Ja materiāls ir mīksts, caurumiņus siksniņas izvēršanai var uztaisīt ar kaltu. Ja biezāks – talkā jāņem arī āmurītis.
    5. Iever aukliņas un beigās pastalas nopūš ar līdzekli pret mitrumu. Papildus var ielīmēt pastalu iekšpusē pamatni, arī zoli, ko var iegādāties pie kurpniekiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē