• Bijušais mācītājs Juris Rubenis: Katrs reiz nonāk pie atziņas – es vairs nesaprotu, kas notiek manā dzīvē

    Slavenības
    Inese Mizovska
    Anastasija Kuzminova
    23. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Bijušais mācītājs Juris Rubenis un populārais uzņēmējs Uldis Pīlēns apvienoja prātus un pirms trim gadiem izveidoja Integrālās izglītības institūtu, kur cilvēkiem piedāvā apgūt metodes darbā ar savu apziņu un iekšējiem resursiem.

    Mainīja savu dzīvi, lai iedrošinātu citus

    Pirms 10 gadiem Juris Rubenis, būdams Rīgas Lutera draudzes mācītājs, kopā ar sievu Ingu Latvijā uzsāka Latvijā ko vēl neredzētu. Viņi savā lauku īpašumā nodibināja meditācijas un lūgšanas namu Elijas nams, kur piedāvāja cilvēkiem nodarboties ar meditāciju, ievērot klusuma retrītus un sevis labā darīt citu, tolaik vēl daudziem ko tik svešu un nesaprotamu. Sekotāju skaits auga, un pienāca laiks, kad brīvās vietas uz retrītiem pazuda ātrāk nekā biļetes uz Jaunā Rīgas teātra izrādēm.

    Atzīmējot Elijas mana 10. jubileju, Rubenis sarunā ar PDz atzina – viņš ir pārmaiņu priekšā.

    «Retrīti Elijas namā kļūs retāki, jo pašlaik mēs atklājam plašāku semināru noturēšanas vietu – Integrālās izglītības institūtu. Tiek būvēta jauna ēka, un tā varētu būt gatava rudens sākumā,» plānoja viņš. «Šie notikumi ienes arī pārmaiņas mūsu ģimenes dzīvē. Mēs vairākus gadus faktiski dzīvojām Lūžņā – tās bija mūsu mājas, un bija laiks, kad es Rīgā biju vien dažas reizes gadā. Tagad akcenti mūsu dzīvē ir mainījušies.»

    2017. gadā Rubeņi apvienoja spēkus ar populāru uzņēmēju pāri – Uldi un Ilzi Pīlēniem, lai realizētu vēl vienu valstī nebijušu projektu – Integrālās Izglītības institūtu. Tas izrādījās īsts veiksmes stāsts. Rubeņa popularitāte sabiedrībā un Pīlēna talants biznesā bija ideāla kombinācija. Viņi piedāvā daudzpusīgus garīgu izaugsmi veicinošus kursus nelielām grupām. Lai gan atsevišķu kursu cenas pārsniedz pat 700 eiro, par apmeklētību triju gadu laikā nav bijis jāsūdzas.  

    Pieprasījums pēc šādiem kursiem pieaugs

    Vaicāts, kāpēc mūsdienās ir tik liels pieprasījums pēc šādiem kursiem, Rubenis PDz sacīja: «Es domāju, ka garīgums mūsdienās saistās ar konkrētu instrumentu apgūšanu dažādu dzīves strupceļu risināšanai un izaugsmei. Lēnām aiziet laiks, kad garīgums saistās ar kaut ko vispārīgu – lielās līnijās apjaušamu.

    Uzskatu, ka cilvēki pa šo laiku nav kļuvuši mazāk garīgi, taču viņi ir kļuvuši prasīgāki.

    Vēlas ko praktisku, ļoti konkrēti dzīvē lietojamu, nevis teorētiskus pārspriedumus. Domāju, ka tuvākajā nākotnē aizvien vairāk sastapsim tādus izglītības projektus, kas palīdz cilvēkiem apgūt ļoti konkrētus rīkus.» Laikā, kad daudzi uzņēmēji piedzīvo krīzi un meklē jaunus ceļus, pieprasījums pēc šādiem kursiem varētu tikai pieaugt.

    Patlaban visas lekcijas ir atliktas, taču pagājušajā nedēļā institūta kluba biedriem bija iespēja mājaslapā noklausīties Rubeņa lekciju Dvēseles tumšā nakts par krīzes laikam aktuālu tēmu. «Katrs cilvēks vismaz reizi dzīvē ir nonācis situācijā, kurā ir sacījis: es neko nesaprotu! Es vairs nesaprotu, kas un kāpēc notiek manā dzīvē! Tā ir mokoša un grūti izturama situācija. Tomēr dīvainā kārtā tieši šajos brīžos var dzimt nozīmīgākās, dziļākās atziņas par dzīvi,» uzrunājot klausītājus, iedvesmoja Rubenis.

    Arī uzņēmējs Uldis Pīlēns atzīst, ka šī sarežģītā situācija viņam nedod iemeslu pesimismam, bet liek raudzīties nākotnē, kas piedāvās citādu, pavisam jaunu pasauli. «Kaut kad šis koronavīruss – līdzīgi kā dabā notiek ar milzīgām vētrām – beigsies. Un tas, ko mēs ieraudzīsim pēc šīs vētras, būs pilnīgi kaut kas cits,» marta beigās pauda viņš. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē