• Aktierim Dainim Grūbem draud dzīve daudzstāvu monstra ēnā

    Slavenības
    Gita Vīksne
    2. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    «Vectēvs man ir iemācījies, ka nekad dzīvē nedrīkst padoties,» saka aktieris, kurš cīnās par savām un kaimiņu tiesībām redzēt zilas debesis, nevis būt daudzstāvu nama ēnā.

    Atrod savu sapņu māju

    «Kad mūsu ģimenē ienāca jaunākā meita Maija, sapratām – trīsistabu dzīvoklis Āgenskalnā, kur dzīvojām, kļuvis par šauru,» PDz stāsta Dailes teātra aktieris un kluba KadagiPiens līdzīpašnieks Dainis Grūbe.

    «Pirms sešiem gadiem sākām krāt naudu jauna mājokļa iegādei. Mums bija divi varianti.

    Pirmais bija Baldonē, kur dzīvo sievas vecāki. Tur ir laba skola un bērnudārzs. Taču tad mēs uzgājām Mārupē skaistus, kā mēs sakām, putnubūrīšu sludinājumus.

    Tās bija rindu mājas ar nodalītiem zemes gabaliem, viss sludinājumā rakstītais pilnībā atbilda mūsu vēlmēm. Man bija svarīgi, lai ap māju nav milzīgs zemes gabals, kur visu laiku jāpļauj zāle, bet sieva vēlējās ik pa laikam aizbraukt līdz jūrai, lai ceļā nebūtu jāpavada garas stundas. Gribēju, lai mājai ir viens stāvs un tā būtu energoefektīva. Vēlējos arī, lai katram bērnam būtu sava istaba, jo atceros, kādi strīdi bērnībā bija manām māsām, kuras dalīja vienu istabu un ar skoču uz grīdas vilka striktas robežas,» nu jau ar smaidu atminas aktieris.

    «Atbraucām apskatīties rindu māju projektu, un mums ļoti iepatikās šī vieta. Netālu ir skola, līdz Rīgas centram, tāpat kā līdz Jūrmalai, var aizbraukt dažās minūtēs,» stāsta Dainis. Viņš arī tūdaļ painteresējies pie projekta attīstītāja, kā nākotnē plāno izmantot milzu pļavu, kas bija līdzās mājai. «Man tika atbildēts, ka tajā plānota savrupmāju apbūve.

    Tas nozīmē, ka ar laiku līdzās būtu privātmājas – ne augstākas par diviem stāviem. Zvanīju arī uz Mārupes būvvaldi un saņēmu to pašu atbildi.

    Šo pļavu kāds uzņēmējs bija nopircis jau 2006. gadā,» atzīst Dainis.

    «Visi, kas pirka rindu mājas, ticēja – būs ekoloģiska vide, ainavisks skats un zems trokšņu līmenis,» atceras Dainis. «Šo iemeslu dēļ arī mana ģimene izlēma par labu Mārupei. Jau drīz mēs varējām sekot līdzi mājas celtniecībai no pašiem pamatiem. Kamēr māja tika celta, pāris mēnešu padzīvojām Baldonē pie sievas vecākiem. Viena meita bija jāizvadā uz skolu, otra – uz bērnudārzu. Man pašam bija darbs teātrī. Braukājot krustu šķērsu, domāju – cik labi būs, kad visi dzīvosim Mārupē,» atminas aktieris.

    Februārī tas beidzot notika – kopā ar sievu Mariju un meitām Reinu un Maiju viņš pārcēlās uz ģimenes jaunajām mājām.

    «Mūsu simpātijas uzreiz iemantoja mūsu apkārtnes Mārupes iedzīvotāji, kas sveicinās, ir atsaucīgi un, ja vajag, steidz palīgā. Tas radīja patīkamu kopību,» teic Dainis.

    Nejauša tikšanās atnes satraucošu ziņu

    Taču drīz vien šo idilli aizēnojis kāds negaidīts pavērsiens. «Kādu vakaru pastaigājos ar ģimeni pa Mārupi, sasveicinājos ar kādu kungu, un vēlāk no viņa saņēmu feisbukā ziņu. Saprotot, ka dzīvojam netālu, viņš man jautāja, vai zinu, ka ir notikušas jau divas publiskās apspriedes par zemes gabalu līdzās mūsu mājām,» atceras aktieris.

    «Ja mani nebūtu uzrunājis šis kungs, visticamāk, Mārupes dome būtu paspējusi novadīt arī trešo publisko apspriedi – tikpat klusu kā pirmās divas. Neviens no aptuveni 20 māju, kas atrodas pie šī zemes gabala, saimniekiem nebija informēts par teritorijas plānojuma grozījumiem un to, ka jau ir notikušas divas publiskās apspriedes, lai blakus pļavā celtu piecstāvu ēku.

    Kad Latvijā bija ārkārtējā situācija, tika plānota trešā publiskā apspriede internetā, online režīmā par tās būvniecību. Iegāju Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) mājaslapā un piezvanīju uz pirmo numuru, ko atradu. Izklāstīju situāciju, un man tika paziņots – publiskā apspriede pandēmijas laikā nenotiks. Pēc dažām minūtēm atnāca arī īsziņa no Mārupes domes, ka tā ir atcelta,» stāsta aktieris.

    «No 117 uzrunātajiem apkārtnes iedzīvotājiem 115 parakstījušies, ka iebilst pret piecstāvu ēkas būvniecību."

    "Ar kaimiņiem sagatavojām iesniegumu, kas jau nogādāts Mārupes domē un VARAM. Turklāt man izdevās Mārupes novada domes priekšsēdētājam Mārtiņam Bojāram to iedot tieši rokās. Sapratu, ka par šo ir jārunā skaļi – vietā, kas pēc sākotnējā zonējuma atrodas veco Mārupes kapu aizsargzonā, pēkšņi grib būvēt daudzstāvu māju. Sākumā Mārupes dome teica, ka iespēju protestēt jau sen mēs esam nokavējuši, bet mums jau ir izdevies parādīt, ka tā vis nebūs. Šobrīd viss ir apstādināts, arī VARAM apstiprināja, ka varam droši iebilst,» atklāj aktieris.

    Negrib justies kā zoodārzā 

    «Uzskatu, ka Mārupes domei ir jācīnās par saviem iedzīvotājiem, nevis viena uzņēmēja labumu,» spriež Dainis.

    «Nav mūsu problēma ka, iegādājoties šo zemi 2006. gadā, kāds ieberzies uz pusotru miljonu, un vienīgais veids, kā to atpelnīt, ir uzcelt piecstāvenes,. Iznākot uz savas mājas terases, mēs esam kā uz delnas. Varu sastādīt mājas priekšā, cik milzīgus kokus vien gribu, bet, ja pretī sliesies piecstāvu ēka, tie situāciju neglābs, un ziemā par mājas energoefektivitāti varam aizmirst.

    Vēl esmu jauns, un man ir gana lieli apgriezieni. Ja vajadzēs, esmu gatavs pastaigāt vienos džinsos un kedās, lai vēlreiz sakrātu naudu jaunai mājai un no šejienes pazustu.

    Taču līdzās ir cilvēki, kuriem šādas iespējas nav un līdz mūža galam būs jāmaksā kredīts par to, ka uz viņiem kā uz zooloģiskā dārza iemītniekiem no saviem logiem varēs noraudzīties daudzstāvu mājas iedzīvotāji. Man vispār nepatīk zooloģiskie dārzi. Dzīvniekiem jādzīvo brīvā dabā,» saka viņš.

    «Pateicoties savām aktivitātēm, esmu saņēmis jau divus piedāvājumus startēt politiskajos spēkos. Uzskatu, ka šādām lietām vēl esmu pārāk jauns. Man ir pietiekami interesanta dzīve arī bez politikas,» nosmej aktieris. «Mēs, latvieši, bieži vien esam pārāk kūtri. Taču ir jābūt kādam, kas uzņemas iniciatīvu, un šajā gadījumā tas esmu es. Vienkārši eju un daru. Vectēvs man iemācījis, ka nekad dzīvē nedrīkst padoties, vienmēr ir jāpanāk savu,» paziņo Dainis, kurš ir gatavs iet pat līdz Satversmes tiesai.

    Sola ņemt vērā vairākuma viedokli

    Mārtiņš Bojārs, Mārupes novada domes priekšsēdētājs:

    «To, kā tālāk rīkoties, Mārupes novada dome lems pēc ārkārtējās situācijas beigām. Tuvākajā laikā plānota jauna darba grupas sēde, kurā apspriedīsim turpmāko virzību. Šobrīd šajā vietā neko būvēt nevar, jo vēl nav veiktas nekādas esošās teritorijas plānojuma izmaiņas. Patlaban iespējamas tikai mazstāvu apbūves – līdz trim stāviem.

    Uzņēmējs, kas šo zemes gabalu savulaik iegādājās savā īpašumā, trīsstāvu vietā vēlējās piecus stāvus.

    Šā iemesla dēļ arī radās attiecīgie grozījumi, kuri tālāk tika nodoti iedzīvotāju publiskajai apspriešanai. Pirmajām divām publiskajām apspriešanām iedzīvotāji acīmredzot nebija pievērsuši vajadzīgo uzmanību. Tagad vēl lemsim, kad būs trešā apspriešana, vai arī plānotie grozījumi tiks apturēti.

    Ja iedzīvotāji protestēs pret pieciem stāviem, bez šaubām, mēs ņemsim vērā vairākuma viedokli. Esmu šai vietai nobraucis garām un arī piekrītu, ka piecstāvu ēkas būvniecība tur nav loģiska. Mārupē ir daudzas vietas, kur daudzstāvu mājas iederas vairāk, piemēram, pretī tirdzniecības centram Spice. Mārupei tomēr vairāk ir raksturīga individuālā apbūve ar vienstāvu, divstāvu un dažās vietās trīsstāvu ēkām.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē