• Žurnāla SANTA galvenā redaktore Gundega Roze: Ja gribi notievēt, iemīlies!

    Dzīvesstāsti
    Undīne Šmite
    29. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Liene Pētersone
    Pavasarī daudzas izlemj mesties nežēlīgā tievēšanas maratonā. Žurnāla SANTA galvenā redaktore GUNDEGA ROZE to jau noskrēja skolas laikā un nožēlo, ka, mokoties ar diētām, lai iekļautos vienaudžu vidū, gandrīz sabeidza veselību. Iespējams, tieši tāpēc, gaidot bērniņu, viņa piedzīvoja grūtnieču diabētu. Taču tagad, internetā redzot masveida aicinājumus izmēģināt visdažādākos tievēšanas izaicinājumus, viņa saķer galvu un īpaši vēlas uzrunāt jaunās sievietes un pusaudzes: «Meitenes, nekrītiet, galējībās!»

    Ja gribi notievēt, iemīlies

    Kopš pusaudzes vecuma man bija iekodēta doma – ja gribi būt simpātiska, ēdiens ir tavs ienaidnieks. Apēst cepumu – tas šķita gandrīz kā noziegums pret sevi. Mūžīgās diētas man vienmēr mijās ar vainas sajūtu, ja gadījās krist kārdinājumā, apēdot kaut ko no aizliegtajiem produktiem. Kā centīgs students biju izbūrusies cauri uztura grāmatām un kaloriju tabulas zināju no galvas. Apņemšanās «tagad nu gan es sasniegšu mērķi un sev beidzot patikšu» mijās ar dziļu nomāktību un sajūtu «neko negribu, labāk kaut ko apēdīšu».

    Tā daudzus gadus izmēģināju visdažādākās metodes, bet neko revolucionāru, kas ļautu uz visiem laikiem būt mierā ar saviem kilogramiem, neatradu. Līdz notika kas patiešām brīnumains…

    Es iemīlējos. Kaloriju skaitīšana man vairs nebija prātā, bet kilogrami kusa kā uz pannas.

    Mēs – jaunais pārītis – ik dienas nostaigājām desmitiem kilometru, tā teikt – just for fun. Pļāpājot varējām no vienas Rīgas nomales attapties otrā pilsētas galā, un tas bija pacilājošs fitness mums abiem. Jutos skaista, slaida un mīlēta, un man bija iestājies miers.

    Vairākus gadus man derēja šī sajūta – es kādam patīku! – un stress par ēdienu man bija pazudis. Faktiski tajā laikā es nobāzējos savā dabiskajā svarā un, kas ir pats labākais, ēdu normālu ēdienu. Reizēm es pat ēdu arī ceptus kartupeļus un pelmeņus, bet, tā kā mana ikdiena bija ļoti aktīva, – apēstais uz gurniem vairs neuzkrājās.

    Ja jau es izstāstīju skaisto sākumu, jāatklāj arī beigas, kas bija skumjākas. Kad pēc dažiem gadiem mēs izšķīrāmies, man ēdiens it nemaz nebija prātā, no pārdzīvojumiem es kļuvu pavisam sīka un smalka.

    Visu Gundegas Rozes stāstu par tievēšanu lasi žurnālā Ievas veselība, kurš preses tirdzniecības vietās pieejams no 23. aprīļa.

    • Jaunajā IEVAS Veselībā žurnāla Santa galvenā redaktore GUNDEGA ROZE ļoti atklāti stāsta, kā pusaudzes gados cīnījusies un tikai pieaugušā vecumā pa īstam tikusi galā ar ēšanas traucējumiem.
    • Atgriežas vēdervīrusi, kas visu ziemu snauda. Labākā profilakse? Kuras zāles lietot pieaugušajiem, bet kuras bērniem?
    • Nevēlies vakcinēties pret kovidu, jo baidies no trombiem? Visu sīki un smalki izskaidrosim!
    • Ko darīt, ja ir smaganu kabatas un jau pat kustas zobi to dēļ?
    • Signāli, ka tavai sirdij klājas slikti. Noskaidro, par ko tev būtu jāaprunājas ar kardiologu jūsu pirmajā vizītē.
    • Pavasara matkritis.
    • Bērni visi laiku sēž datoros un telefonos. Tāds laikmets un vecākiem tas ir jāpieņem? Vai tomēr ir brīži, kad jāsaka STOP! Skaidro bērnu psihiatrs ŅIKITA BEZBORODOVS.
    • Uztura speciāliste KSENIJA ANDRIJANOVA meklē labākās brokastu pārslas.
    • Sirdsgudra saruna ar māsas palīdzi GUNTU MASLINARSKU: «Cilvēks pēc operācijas ir jāuzmundrina, citādi viņš panīkst un veseļošanās nenotiek tik labi.»
    • Padomi un vingrojumi, kā atgūt enerģiju pēc izslimota Covid-19.
    Ievas Veselība №08

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē