• Kāpēc bērns tik ļoti svīst?

    Slimības
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    14. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kāpēc bērns pastiprināti svīst? Uz vecāku jautājumiem atbild pediatre un bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne.

    Meitiņai ir divi mēneši. Kad mazā kārtīgi paēdusi no krūts, tad vienmēr ir nosvīdusi – galviņa un matiņi ir pavisam slapji… Kāpēc tā?

    Ja ir ciešs ķermeņa kontakts ar mammu, mazulis pastiprināti svīst, un tas ir tikai loģiski. Ja bērns ir vesels un mazajam no mēneša vecuma tiek dots D vitamīns, tad, visticamāk, nekāda pamata uztraukumam par bērna veselības stāvokli nav. Ēšana un arī raudāšana bēbītim ir fiziska slodze, tāpēc pirmajos mēnešos mazulis svīst tieši šo nodarbju laikā. Zīdainim termoregulācija vēl nav nostabilizējusies. Ir bērni, kuri svīst ļoti daudz, un tādi, kas tikpat kā nesvīst.

    Pastiprināta svīšana var liecināt par veģetatīvās nervu sistēmas traucējumiem (kas sastopami arī bērniem). Tādēļ ir svarīgi izvērtēt, vai bērns ir piedzimis nobriedis, kāda bija grūtniecība, kā noritēja dzemdības.

    Svarīgi arī pavērot, kad bērns svīst un ko tajā brīdī mazais dara.

    Piemēram, bieži vien mazajam iemiegot (pirmajās 40 minūtēs), sasvīst galviņa. Tas notiek tikai iemigšanas fāzē, bērniņš tā dēļ neizjūt nekādu diskomfortu, saldi guļ un no rīta pamostas priecīgs, nemaz nezinot, ka bijis nosvīdis. Arī šajā gadījumā ar bērna veselību, visticamāk, viss ir kārtībā.

    Mans dēls ļoti bieži ir sasvīdis. Līdz ko izskrējies pa āru, tā krekls slapjš. Vai svīšana var liecināt par kādu veselības problēmu? Esmu dzirdējusi, ka pastiprināti svīst bērni, kuriem ir problēmas ar sirdi…

    Ja bērnam būtu problēmas ar sirdi, tad viņš nevarētu ātri paskriet vai pabraukt ar riteni. Ja bērnam ir sirdskaite, tad, visticamāk, tā jau konstatēta iepriekš un uz to norāda vēl citi simptomi (ātri paskriet bērns arī nevar, jo uzreiz ir sirdsdarbības traucējumi, viņš sasvīst un apstājas fiziskajā aktivitātē). Pats svarīgākais rādītājs – bērna pašsajūta. Ja ar veselību viss ir kārtībā, mazais arī tad, kad ir sasvīdis, skries tik tālāk un par svīšanu nedomās, būs aktīvs un priecīgs.

    Starp citu, ja bērns ir sasvīdis, viņš noteikti jāpārģērbj, arī vasarā!

    Dzīvojoties mitrā apģērbā, mazais ātri atdziest un var saaukstēties.

    Ko darīt, ja zīdainis ir sasvīdis, braucot automašīnā (matiņi un krekliņš ir pavisam slapji), un pēc tam jādodas ārā, kur uzpūš arī silts vasaras vējiņš. Man bail, ka bēbītis tā var saaukstēties…

    Protams, bērns ir jāpiesedz kaut vai ar autiņu vai paladziņu, lai uz mitrās ādas nepūš vējš, kamēr nonāk telpās un mazuli iespējams pārģērbt. Protams, mazo var pārģērbt arī automašīnā (ja tur ir pārāk karsts, tad vienkārši jāatver durvis) vai kaut vai zālītē blakus automašīnai, bet katra mamma rīkosies pēc saviem ieskatiem un iespējām. Īpaši jāsargā bērniņa galva, jo zīdainītim vēl nav matiņu un galviņa atdziest visātrāk.

    Bēbītim svīst pēdiņas un galva. Esmu dzirdējusi, ka tas varot liecināt par D vitamīna trūkumu organismā. Vai tas nozīmē, ka man jāpalielina D vitamīna deva?

    Jā, ir ārsti, kuri šādos gadījumos rekomendē palielināt D vitamīna devu, bet visprātīgāk būtu pirms tam veikt asinsanalīzes, lai noteiktu D vitamīna līmeni organismā. Starp citu, D vitamīnu var arī pārdozēt, un tam var būt ļoti nopietnas sekas. Jebkurā gadījumā ieteicams bērnu atrādīt ģimenes ārstam. Ja ārsts konstatē, ka bērns ir vesels, bet viņam pastiprināti svīst pēdas un galva, ārstam ir tiesības pēc savas pieredzes rekomendēt, piemēram, uz laiku palielināt D vitamīna devu. Ir bērni, kuriem tas palīdz, bet tā nav visos gadījumos. Kā jau minēju iepriekš, ir bērni, kuri vienkārši vairāk svīst!

    Nedrīkst aizmirst, ka D vitamīnu rekomendē lietot bērniem līdz 3 gadu vecumam!

    Ņem vērā!

    Pirmajos dzīves mēnešos mazulis adaptējas ārējā vidē, pielāgojas telpu un gaisa temperatūrai, mitrumam, apģērbam. Svīšana ir dabisks vielmaiņas process, kas nodrošina termoregulāciju – optimālu ķermeņa temperatūru un organisma nepārkaršanu.

    Bērns vairāk svīdīs, ja

    • būs sintētisks, slikti elpojoša materiāla apģērbs,
    • telpas būs ļoti siltas un slikti vēdinātas,
    • gulēs uz sintepona matrača vai zem palaga paklātas plēves,
    • būs dabūjis kādu vīrusu, infekciju vai jebkuru citu saslimšanu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē