• VBTA departamenta direktore Evija Rācene: Vai tiešām bērnam jākrāso tik košas lūpas un acis?

    Bērnu tiesības
    Gita Vīksne
    6. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija uzsākusi pārbaudi, vai konkursā Mini Miss Latvija 2021 vērtēts meiteņu izskats, ko likums Latvijā aizliedz. Dažviet pasaulē par to draud pat cietumsods.

    Jau iepriekš par šo konkursu raisījās asas diskusijas sociālo tīklu forumos, kur mammas un konkursa dalībnieču atbalstītāji bija publicējuši mazo meiteņu fotogrāfijas, ar aicinājumu balsot par tām. 

    «Pirmais, par ko bijām nepatīkami pārsteigti, ir bērnu fotogrāfijas, par kurām bija jābalso un tās jāšēro. Fotogrāfijām klāt tika norādīts pilns bērna vārds, uzvārds, vecums un dzīvesvieta, kas tomēr tiek uzskatīta par sensitīvu informāciju. Droši vien, ka tas viss notika ne bez vecāku piekrišanas, taču tik un tā – mums ir jāaizsargā savi bērni, nevis visa informācija par viņiem jāpienes citiem uz paplātes," saka Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene, kas kopā ar kolēģiem noskatījusies konkursa online versiju 19. jūnijā un šobrīd izvērtē konkursa gaitu. «Ir pazīmes, kas liecina, ka varētu būt izdarīts pārkāpums,» par bērnu konkursu Mini Miss Latvija 2021 saka Evija Rācene. 
     

    "Viena lieta, ka vecāks ieliek savā Facebook vai Instagram profilā fotogrāfiju, kurā redzams arī viņa bērns. Tā ir vecāku atbildība, taču šajā gadījumā līdzatbildīgs ir arī pasākuma organizators. Arī tādēļ, ka konkursa fināls notika publiski. Komentāros bija redzams arī kāds 10 gadus vecas meitenes ieraksts, kuras Facebook profilā viņai komplimentus angļu valodā izteica kāds Muhameds. Atgādināšu, ka lielākā daļa sociālo tīklu platformas paredzētas bērniem, kuri jau ir sasnieguši 13 gadu vecumu. Ir bijuši daudzi gadījumi, kad slikti cilvēki mēģina piesaistīt bērnu uzmanību, izliekoties sociālajos tīklos par citu personu un piedāvājot kaut ko vilinošu. Bērns nevar objektīvi izvērtēt informāciju, kas par viņu tiek ievietota sociālajos tīklos. Jaunākā konkursa dalībniece bija trīs gadus veca – viņa nespēj pieņemt objektīvu lēmumu, grib vai negrib piedalīties šajā pasākumā,» pārliecināta Rācene.

    Eiropā par to soda pat ar cietumu

    Vēl vienā citā konkursa video maza meitenīte stāstīja, kurā vietā dzīvo, kādā skolā mācās, cikos beidzas stundas un kurp viņa dodas pēc tām. «Vai šai informācijai tiešām jābūt publiski visiem pieejamai?» vaicā Evija. «Mēs neesam pret talantu konkursiem, kuros tiek vērtēts bērnu paveiktais, piemēram, zīmējumi, ko viņi ir radījuši. Vai tiek vērtētas bērna prasmes, piemēram, jāšanas sportā.

    Šī konkursa organizatori mums norādīja, ka tajā tiekot vērtēts bērna iekšējais skaistums. Man ir jautājums – kādi ir šie kritēriji, pēc kādiem mēs varam novērtēt cilvēka iekšējo skaistumu, jo īpaši bērna?

    Manuprāt, pilnīgi visi bērni ir skaisti. Skatoties meiteņu bildes, daudzas šķita kā mazas sievietītes. Vai tiešām mazam bērnam vajag krāsot tik košas lūpas un acis? Kamēr šī konkursa organizatori mēģina norādīt uz to, ka latvieši ir provinciāli, Skandināvijas valstīs bērnu skaistumkonkursi jau sen ir aizliegti. Francijā draud pat cietumsods, ja organizē bērnu skaistumkonkursus,» nosaka Evija Rācene.

    Viņa norāda uz Latvijas Bērnu tiesību aizsardzības likumu, kurā noteikts, ka ir aizliegts bērnus iesaistīt skaistumkonkursos vai tamlīdzīgos pasākumos, kuru galvenais mērķis ir tikai ārējā izskata vērtēšana. Par tā pārkāpšanu draud naudas sods – fiziskai personai no 350 līdz 700 eiro, bet juridiskai – no 700 līdz 2100 eiro. «Lai gan šis pasākums šobrīd tiek nodēvēts par talantu konkursu, nedēļas garumā internetā bija jābalso par meiteņu fotogrāfijām. Kur šeit parādās viņu talants? Balsošana nenotika par meiteņu talantu, mēs to sociālajos tīklos neredzējām,» uzskata Rācene.

    Ko par to saka Mini Miss Latvija 2021 organizatore Kristīne Lindenblate, konkursa uzvarētājas mamma, bijusī bērnu skaistumkonkursa dalībniece un citi eksperti lasi Santa+:

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē