• Vai dūla ir dzemdību advokāte? 10 mīti par dūlām

    Grūtniecība
    Evija Ridūze-Skujiņa
    22. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dūlas Latvijā kļūst aizvien populārākas, taču dūlu profesionālo imidžu grauj dažādi mīti, kas iesakņojušies sabiedrībā. 10 populārus mītus atspēko Evija Ridūze-Skujiņa, sertificēta dzemdību dūla, Gaidību telpa, Latvijas Dūlu apvienības valdes priekšsēdētāja.

    Kas ir dūla?

    Dūla ir profesionāle, kas sniedz emocionālu, fizisku un informatīvu atbalstu grūtniecības laikā, kā arī dzemdību un pēcdzemdību periodā. Latvijas Dūlu apvienības dūlas ir ieguvušas zināšanas par grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laika psiholoģiju un fizioloģiskajām norisēm, iespējamajiem atbalsta veidiem sievietei, mazulim un ģimenei. Dūlas ne tikai strādā individuāli, bet arī vada dažādus dzemdību sagatavošanās kursus, vingrošanas nodarbības u. c. Dūla nesniedz medicīnisku atbalstu.

    1. mīts

    Dūlas atbalsta tikai dabiskas dzemdības.

    Pat ja topošā māmiņa plāno dabiskas dzemdības, kurās netiks izmantota medicīniska atsāpināšana un nenotiks iejaukšanās dzemdību procesā no dzemdību aprūpes speciālistu puses, nav iespējams simtprocentīgi būt pārliecinātam, ka tās tiešām noritēs bez jebkādas iejaukšanās. Un, protams, nenotiks tā, ka dūla pārstās atbalstīt sievieti dzemdību laikā, ja viņai pēkšņi vajadzēs ievadīt mākslīgo oksitocīnu.

    Dūla atbalstīs topošo māmiņu jebkādās dzemdībās – gan plānotās mājdzemdībās, gan dzemdībās ar epidurālo anestēziju, gan ķeizargriezienā. Dūlai nav kāda viena dzemdību šablona, pēc kā visām sievietēm būtu jādzemdē. Tieši pretēji – visas dzemdību izvēles ir topošās māmiņas ziņā, un viņa ir tā, kas veidos savu dzemdību vīziju, kuru dūla ar lielāko prieku atbalstīs. Dūla nenosoda nevienu izvēli, galvenais, lai topošajai māmiņai ir pieejama visa nepieciešamā informācija, lai izvēli veiktu. 

     

    2. mīts

    Dūlas prakse ir ezoteriska, nevis balstīta zinātnē un pieredzē.

    Savā ziņā tas vijas kopā ar mītu, ka dūlas atbalsta tikai dabiskas dzemdības. Varētu domāt, ka dūla ar vīraku rokā skrien pa pļavu kopā ar topošo māmiņu un tā notiek sagatavošanās dzemdībām. Nē, tā nav!

    Dūlas pamatuzdevums ir sniegt emocionālo atbalstu topošajai māmiņai grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā. Dūlas darbu var salīdzināt, piemēram, ar psihologa darbu – arī psihologa galvenais uzdevums ir uzklausīt un emocionāli atbalstīt. Dūlām komplektā nāk arī teorētiskas zināšanas par grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību fizioloģiju. Dūlas regulāri papildina zināšanas, interesējas par jaunākajiem pētījumiem dzemdniecības un grūtnieču aprūpes jomā. Nekā ezoteriska te nav.

    Protams, kā jebkuras profesijas pārstāvji, arī dūlas ir ļoti dažādas – kādai noteikti ir tuva arī ezoterika, tāpat kā kādai topošajai māmiņai. Tāpēc saka: katrai dūlai ir savs klients, un otrādi – katrai klientei ir sava dūla. Taču dūlām māca nevis būt ezoteriskām būtnēm, bet sniegt profesionālu emocionālo un informatīvo atbalstu grūtniecības laikā, dzemdībās un agrīnajā pēcdzemdību periodā.

     

    3. mīts

    Dūla ir dzemdību advokāte. Viņas klātbūtne ir garantija, ka stacionārā nenotiks nekādas manipulācijas.

    Ideja nav slikta, bet dūlu darba principi nosaka, ka viņa neiejaucas medicīnas personāla darbā un lēmumos. Dūla nekad nerunās dzemdētājas vietā ar ārstu, nediskutēs, neaizliegs darīt kādas plānotas darbības, piemēram, medicīnas personālam neraus ārā no rokām šķēres, ar kurām plānots veikt epiziotomiju. Dūlai šādu tiesību nav. Tas, ko dūla var darīt, – dzemdētājai izskaidrot situāciju un to, ko medicīnas personāls plāno darīt, kādi ir šo manipulāciju plusi un mīnusi, varbūt ir iespējamas kādas alternatīvas. Dūla var iedrošināt sievieti noskaidrot no medicīnas personāla, kādas ir opcijas, un rosināt pašai pieņemt informētu lēmumu. Taču dūlas klātbūtne nav garantija, ka medicīniskas manipulācijas nenotiks.

     

    4. mīts

    Viss, ko dūla dara dzemdībās, – skatās acīs un saka mīļus vārdus.

    Tas, ko dūla darīs dzemdībās, lielākoties ir topošās māmiņas izvēle. Iespējams, kādai viss, kas vajadzīgs, ir tikai mīļi vārdi un acu skatiens, citai vajadzēs daudz vairāk. Dūlas sniegtais atbalsts dzemdībās var atšķirties. Dūlas galvenais uzdevums ir nepārtraukta klātbūtne, jo neviens ārsts vai vecmāte nepārtraukti nebūs klāt dzemdībās, pat ja sievietei būs noslēgts līgums. Dūla emocionāli atbalsta, saka iedrošinošus vārdus, tic topošās māmiņas spējai piedzemdēt. Viņa var izskaidrot dzemdībās notiekošo, pārtulkot medicīnas personāla sacīto vienkāršā, saprotamā valodā, ieteikt labākas dzemdību pozas atbilstoši situācijai, palīdzēt koncentrēties elpai. Tāpat dūla var palīdzēt praktiski, atnesot ūdeni, uzliekot siltu kompresi, veicot nelielu masāžu, palīdzot aiziet uz tualeti vai dušu, ja nepieciešams, pasaukt medicīnas personālu. Tātad ir daudz pozitīvu veidu, kā dūla var atbalstīt sievieti dzemdībās.

     

    5. mīts

    Dūla var piedalīties dzemdībās tikai tad, ja nav plānota partnera klātbūtne.

    Dūla ļoti bieži ir klāt tieši ģimenes dzemdībās, kur atbalsta gan topošo māmiņu, gan tēti. Protams, ja māmiņa plāno dzemdēt viena, arī tad dūla var viņu atbalstīt. Dūla ir ļoti vērtīga dzemdību komandas sastāvdaļa, bet neaizvieto partneri, tāpat kā partneris neaizvieto dūlu. Dūlai ir zināšanas par dzemdību gaitu, kā arī piemīt prasme un tehnikas, kā emocionāli un praktiski atbalstīt dzemdētāju, bet partneris ir vienīgais, kas ļoti tuvu pazīst topošo māmiņu un var sniegt emocionālo atbalstu un intimitātes sajūtu, kas ir palīdzoša dzemdību gaitai un ko dūla nespēj sniegt. Ja dzemdības ir garas, dūla var iedot partnerim laiku kaut vai aizskriet uz tualeti vai paēst, jo dzemdētāja visbiežāk nevēlas palikt viena nevienu brīdi un partnerim citādi nebūtu iespējas atvilkt elpu.

     

    6. mīts

    Dūla pieņem dzemdības.

    Kategoriski nē! Dūlas nedrīkst pieņemt dzemdības! Vecmāte ir profesionāla speciāliste, kas pieņems dzemdības neatkarīgi no tā, vai dūla ir klāt, kā arī neatkarīgi no dzemdību vietas. Arī mājdzemdības pieņems mājdzemdību vecmāte, nevis dūla. Dūla nav medicīniskais personāls, un dzemdību pieņemšana ir ārpus viņas kompetences. Lai gan dūlas ir apguvušas dzemdību fizioloģiju, tas nepieciešams tikai tāpēc, lai topošajai māmiņai izskaidrotu dzemdībās notiekošo un maksimāli palīdzētu ar ieteikumiem, jo dūlas zina, kas ir normāls dzemdību process un kas jau ir ārpus normas.

     

    7. mīts

    Visas dūlas ir antivakseres, ir pret medicīnu un jebkādu iejaukšanos dzemdību procesā, kā arī ārstē sievietes ar homeopātiju.

    Tāpat kā jebkuru citu profesiju pārstāvjus, arī dūlas nevar ielikt vienā kastītē un teikt, ka visas ir antivakseres un homeopātijas piekritējas. Tas būtu tas pats, kas teikt, ka, piemēram, visi mārketinga speciālisti ir veģetārieši. Dūlām nav kādu apslēptu likumu par dzīves vērtībām, viņas ir profesionāles grūtniecības un dzemdību jautājumos.

    Protams, katrai dūlai ir savas dzīves vērtības, bet, pat ja dūla ir pret vakcināciju, grūtniecei par to nebūtu jāzina, jo dūla par savām izvēlēm parasti nerunā. Tas, ka dūla, piemēram, ir pret vakcināciju, nekādi neietekmē viņas profesionālo darbu, jo dūla neiesaka, nepārliecina, saglabā absolūtu objektivitāti attiecībā pret klienti, viņas vēlmēm un izvēlēm. Tāpat dūlas nevienu neārstē ar homeopātiju. Ir gan atsevišķas dūlas, kas savā praksē izmanto Baha ziedu terapiju un var ieteikt māmiņai kādu konkrētu maisījumu grūtniecības laikam vai dzemdībām.

     

     

     

    8. mīts

    Dūlas staigā tikai garos svārkos, nekrāso matus un nelieto dekoratīvo kosmētiku.

    Tautā ir iegājies konkrēts dūlas imidžs – dūla ir vecāka gadagājuma sieviete ar pelēcīgiem matiem, bez kosmētikas, tērpta garos svārkos un rotājusies ar senlatviešu rotām. Protams, kāda dūla ir tieši tāda, bet Latvijā kopumā ir ap 80 dūlu, un katrai ir savs unikāls stils. Dūlām nav noteikts, kā būtu jāizskatās, un dūlas izskats pilnīgi noteikti neietekmē viņas darba kvalitāti. Taču stils var mazliet pateikt priekšā par dūlas dzīves uzskatiem un vērtībām.

     

    9. mīts

    Dūla ir maksas draudzene.

    Dūla ir profesionāle, kas var šķist kā draudzene, tāpēc ka ir gatava uzklausīt sievieti, ir pieņemoša un atbalstoša. Reizēm dūla ir pat vēl labāka nekā draudzene, jo nemāca, nenoliedz un neko neiesaka, – dūlai vari atklāt pilnīgi visu. Turklāt dūla ar pareiziem jautājumiem spēj uzvedināt grūtnieci labāk izprast sevi un rast atbildes uz būtiskiem jautājumiem. Papildus labajai komunikācijas spējai jāmin arī zināšanas par grūtniecību, dzemdību gaitu un pēcdzemdību periodu. Dūla var sniegt objektīvu un uzticamu informāciju par topošajai māmiņai būtiskām lietām, piemēram, epidurālās anestēzijas plusiem un mīnusiem, pastāstīt par dažādām dzemdību vietām, palīdzēt atrast veidus, kā vislabāk tikt galā ar kontrakciju sāpēm u. c.

     

    10. mīts

    Dūla ir jebkura dzemdējusi sieviete.

    Lai kļūtu par dūlu, obligāti nav jābūt mammai, taču ir jāiziet apmācību kurss. Latvijā dūlu mācības ilgst trīs gadus, un tajās tiek apgūta grūtnieču psiholoģija un komunikācijas veidi, grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību fizioloģija, palīdzošas prakses dzemdību laikā u. c.

    Par dūlu var kļūt arī starptautiskās dūlu izglītības iestādēs, kur programma ir ļoti līdzīga kā pie mums Latvijā. Tāpat Latvijas Dūlu apvienības biedrēm ir jāseko konkrētiem darba principiem un ētikas normām. Dūlas izglītojas arī dažādos dzemdniecības un psiholoģiskos semināros. Patiesībā tas, vai dūlai ir bērni, neko daudz nemaina, jo dūla balsta savas zināšanas izglītībā un visbiežāk ar savu dzemdību pieredzi nedalās, kā arī nevadās pēc sava ideālā dzemdību scenārija, kurā gribētu vest visas savas klientes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē