• Trīs jautājumi par zīdīšanu otrajā dzīves gadā

    Mazulis
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    4. decembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Atbild Sandra Lase, starptautiski sertificēta zīdīšanas konsultante (IBCLC), Latvijas Zīdīšanas veicināšanas asociācijas vadītāja.

    – Kāda ir zīdīšanas nozīme otrajā dzīves gadā?

    – Zīdīšanu līdz divu gadu vecumam iesaka Pasaules Veselības organizācija (PVO), kas visus savus ieteikumus balsta uz pētījumiem, tāpēc droši var teikt, ka zīdīšanai pēc gada vecuma ir savi ieguvumi. Jā, taisnība, ka gada vecumā bērniņš jau var ēst gandrīz visu no vecāku galda, tāpēc var rasties jautājums – kāds mātes piens? Viņš jau ēd kotletes! Un ir taisnība, ka pēc pirmā gada mātes pienā samazinās olbaltumvielu daudzums. Taču šim pienam vairs nav uzdevums bērnu pabarot, kaut gan arī otrajā dzīves gadā piens kā barība var veidot līdz 30% bērna uztura. Svarīgākais mātes pienā otrajā dzīves gadā ir imunitāte. Bērna imunitāte briest līdz sešu gadu vecumam, tāpēc, ja viņš arī otrajā dzīves gadā var saņemt papildu imunitāti no mammas, tas nāk tikai par labu.

    – Kā visveiksmīgāk bērnu atradināt no krūts?

    – Arī tad, ja mamma atgriežas darbā, viņa var turpināt zīdīt bērnu vakaros pirms gulētiešanas. Turpinot zīdīšanu arī otrajā dzīves gadā, ļoti bieži aptuveni divu gadu vecumā bērns pats atsakās no krūts. Protams, ir bērni, kas to izdara daudz agrāk vai vēlāk, bet lielākoties vecumā no diviem līdz trim gadiem nobriest nervu sistēma un pazūd zīšanas reflekss. Ja mamma vēlas zīdīšanu pārtraukt ātrāk, labāk pakāpeniski atradināt bērniņu no krūts, jo tas ir saudzīgāk gan sievietes krūtīm un hormonālajai sistēmai, gan no bērna psiholoģijas viedokļa. Pārtraucot barošanu, piena dziedzeru šūnas daļēji pārtop par saistaudiem un taukaudiem; ja tas notiek pakāpeniski, krūtis maksimāli saglabā formu un ir mazāka iespējamība, ka veidosies piena sastrēgumi. Arī bērns var nebūt gatavs tam, ka mamma pēkšņi vienā dienā pārtrauc dot krūti.

    Tāpēc optimāli, ka tad, kad mamma izlēmusi pārtraukt barošanu, viņa tam ieplāno vairākus mēnešus un ļauj tam notikt pamazām.

    – Bet, ja nu dzīves situācija ir tāda, ka zīdīšana jāpārtrauc strauji?

    – Arī tad iesaku ievērot pakāpeniskumu un sākumā pienu atslaukt, jo, ja atradināšana no krūts notiek pārāk strauji, krūtis var būt smagas, sāpīgas un var veidoties piena sastrēgums. Tas ir mīts, ka, turpinot atslaukt pienu, tas nekad nebeigsies. Piena daudzums pakāpeniski saruks. Taču, ja mazais pienu neizēd un mamma pati to neatslauc, tas pamazām iesūcas apkārtējos audos, tur veidojas olbaltumvielu konflikts un paaugstinās temperatūra – tā ir mammas imunitāte, kas cenšas nepieļaut iekaisumu. Un tad jau viss ir atkarīgs no tā, cik stipra ir imunitāte. Ja tā netiek galā, var sākties iekaisums, kurš sekundārās infekcijas floras dēļ var pārveidoties par abscesu – tad jāmeklē nopietna ķirurģiskā palīdzība.

    Zināji? Pasaules Veselības organizācija iesaka ekskluzīvo zīdīšanu (tas nozīmē, kas mammas piens ir vienīgais uzturs, ko bērns saņem) līdz bērna sešu mēnešu vecumam, bet zīdīšanu – līdz diviem gadiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē