• Tikko palikusi stāvoklī – kā justies ir normāli?

    Grūtniecība
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    13. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Reizēm sievietes pašu grūtniecības sākumu var nepamanīt, jo jūtas tieši tāpat kā iepriekš, bet ir topošās māmiņas, kas mokās ar nelabu dūšu un citām ne tik patīkamām sajūtām. Ko grūtniecības sākumā just ir normāli, bet par ko būtu jāsatraucas, skaidro ginekoloģe un dzemdību speciāliste Inguna Zupa.

    Mums būs bērniņš!

    Neatkarīgi no tā, vai gaidi pirmo mazuli vai piedzīvo atkārtotu grūtniecību, neliels satraukums par grūtniecības iestāšanos ir gandrīz katrai sievietei. Īpaši, ja grūtniecība ir ilgi gaidīta un plānota. Biežākais variants, kā sieviete apstiprina savas aizdomas par grūtniecības iestāšanos, ir grūtniecības testa veikšana. Ja tas ir pozitīvs, vajadzīgs arī ārsta apstiprinājums.

    Parasti pirmo vizīti pie ginekologa plāno grūtniecības septītajā astotajā nedēļā. Šīs vizītes laikā ārsts paņems nepieciešamās analīzes (onkocitoloģisko uztriepi, lai pārliecinātos, vai dzemdes kaklā nav vēža šūnu, un uztriepi no maksts, lai noskaidrotu, vai tajā nav kādu nelabvēlīgo baktēriju). Tāpat tiks veikta ultrasonogrāfija, lai apstiprinātu grūtniecības iestāšanos, kā arī izslēgtu ārpusdzemdes grūtniecību, dzirdētu augļa sirdspukstus.

    Sonogrāfijas laikā speciālists arī redzēs vienu vai vairākus augļus un spēs noteikt dzemdību iespējamo datumu. Pirmajai vizītei pie ginekologa jābūt nesteidzīgai, jo topošajai māmiņai var būt daudz neskaidru jautājumu.

    Speciālistam jāuzklausa grūtnieces sūdzības par pašsajūtu un jāinformē, ar kādām iespējamajām sajūtām var nākties saskarties tuvākajā laikā.

    Slikta dūša un citi prieki

    Nebūt nav teikts, ka visām topošajām māmiņām grūtniecības sākumā būs slikta dūša jeb toksikoze. Tomēr tā ir sastopama samērā bieži un tiek uzskatīta par vienu no agrīnajām grūtniecības pazīmēm. Un, lai arī ir sievietes, kam slikta dūša ir visu grūtniecības laiku, labā ziņa ir tā, ka lielākā daļa topošo māmiņu sastopas ar toksikozi pirmo triju mēnešu laikā, neilgi un vieglā formā. Ginekoloģe Inguna Zupa norāda: «Toksikoze rodas specifiska grūtniecības hormona dēļ, kura daudzums grūtniecības laikā pakāpeniski palielinās, bet sevišķi strauji pieaug grūtniecības sākumā. Tas nozīmē, ka satraukumam nav pamata, jo organismā ir sākušas lielas pārmaiņas un tas gatavojas pielāgoties jaunajam hormonālajam stāvoklim.»

    Parasti slikta dūša un pat vemšana topošo māmiņu piemeklē no rītiem, jo tieši tad organismā ir visaugstākais hormonu līmenis. Tomēr tas var būt arī pa dienu vai vakarā, tāpēc grūtniecei jācenšas sevi dienas laikā pārlieku nenoslogot un ieklausīties savā organismā.

    Par ļoti biežu toksikozi runā tad, ja sievietei vemšana ir pat trīs reizes dienā un organisms neuzņem pietiekami daudz šķidruma.

    «Tad grūtniecei noteikti jāsazinās ar ārstu, jo, lai mazinātu atūdeņošanās draudus, šķidrums būs jāuzņem stacionārā. Savukārt, ja nelabumi vai vemšana ir ik pa laikam, noteikti nav jāsatraucas, ka tas var negatīvi ietekmēt gaidāmo bērniņu. Reizēm sievietes novērtē toksikozi, jo tādējādi jūt pārliecību, ka grūtniecība norit normāli. Tomēr, ja sliktā dūša tevi ne reizi nav piemeklējusi vai ir pēkšņi beigusies, nav iemesla domāt, ka nav kaut kas kārtībā,» skaidro dzemdību speciāliste.

    Ir vairākas iespējas, kā palīdzēt sev pārvarēt toksikozi

    • Ēd bieži, bet mazas porcijas, lai nepārslogotu kuņģi un tas tiktu galā ar uzņemto pārtiku.
    • No produktiem, kas var palīdzēt, bieži tiek minēti citrons un ingvers. Reizēm var līdzēt arī kāds sausiņš no rīta, pirms celšanās no gultas.
    • Izvairies no kofeīnu saturošiem dzērieniem.
    • Dodies pastaigā svaigā gaisā, jo grūtniecības laikā organismam īpaši nepieciešams skābeklis.
    • Centies atpūsties, jo ikdienas pārpūle toksikozi var tikai saasināt, – dodies laikus pie naktsmiera un, ja iespējams, paguli arī dienas laikā. Diennakts laikā topošajai māmiņai vajadzētu gulēt vismaz astoņas stundas.
    • Izvairies no uzturēšanās vietās, kur ir specifiski aromāti un smakas, kas var izraisīt sliktu dūšu.
    • Par toksikozi noteikti pastāsti arī savam ginekologam, jo, iespējams, to izraisa kādu vitamīnu trūkums organismā, bet to varēs uzzināt, veicot noteiktas analīzes.

    Ko vēl vari sajust?

    Ja sieviete vēl nezina, ka ir gaidībās, sākumā daļu sajūtu var norakstīt uz pirmsmenstruālo sindromu jeb PMS.

    • Grūtniecības sākumā var rasties biežāka vēlme urinēt. Var pat gadīties, ka šķaudot noplūst nedaudz urīna. Nesatraucies, tas ir pavisam normāli, jo, dzemdei augot, tā spiež uz urīnpūsli. To vari ietekmēt, vien regulāri stiprinot iegurņa muskuļus – izpildot Kēgela vingrinājumus (tā ir iegurņa pamatnes muskulatūras ritmiska sasprindzināšana un atslābināšana, it kā aizturot čurāšanu un tad atslābinoties).
    • Starp citu, Kēgela vingrinājumu regulāra pildīšana var palīdzēt izvairīties arī no hemoroīdiem. Gaidību laikā bieži var just aizcietējumus, kas savukārt var izraisīt hemoroīdu rašanos. Tādēļ grūtniecības laikā nav vēlama ilgstoša sēdēšana vai stāvēšana, nemainot pozu. Tāpat, lai izvairītos no hemoroīdiem, dienas laikā ieteicams uzņemt vismaz divus litrus šķidruma un vairāk lietot produktus, kas neizraisa aizcietējumus, piemēram, augļus un dārzeņus.
    • Grūtniecības sākumā topošajai māmiņai var būt sāpīgas un jutīgas krūtis. Tās var kļūt arī lielākas, tādēļ jāraugās, lai ikdienā lietotu ērtu atbilstoša lieluma apakšveļu.
    • Hormonālo izmaiņu dēļ grūtniecei var būt lielāks emocionālais jūtīgums un pat aizkaitināmība. Centies pastaigāties svaigā gaisā un atpūsties, vakarā pirms miega vari izdzert tasi siltas tējas, kas palīdzēs relaksēties un nomierināties.
    • Arī galvassāpes un sāpes vēdera vai muguras lejasdaļā var būt sabiedrotās grūtniecības pirmajos mēnešos. Atceries, pirms jebkuru pretsāpju medikamentu lietošanas konsultējies ar savu ginekologu, lai kopīgi izlemtu, kurš medikaments būtu piemērots un nekaitīgs mazulim

    Pievērs uzmanību!

    Embrija ieligzdošanās jeb implantēšanās dzemdes dobumā var izraisīt nelielu smērēšanos – visbiežāk tas notiek laikā, kad sievietei būtu jāsākas mēnešreizēm. Tātad pirmo 12 grūtniecības nedēļu laikā neliela smērēšanās var būt arī fizioloģiska jeb normāla.

    Grūtniecības laikā dažādu veidu nelielas un pārejošas sāpes ir pieļaujamas, jo sievietes organismā notiek lielas pārmaiņas – izstiepjas dzemdes saites, tādēļ var būt velkošas sajūtas vēdera lejasdaļā.

    Ginekoloģe uzsver: «Ja grūtniecības sākumā jūti stipras, nepārejošas sāpes vēdera lejasdaļā vai ja sākusies asiņošana, nekavējoties meklē medicīnisko palīdzību.

    Šie ir bīstami simptomi, kas var signalizēt par ārpusdzemdes grūtniecību, agrīnu spontāno abortu un citiem draudiem.»

    • Ārpusdzemdes grūtniecības gadījumā tests var būt pozitīvs, menstruāciju var nebūt, bet auglis ir ieligzdojies ārpus dzemdes. Kamēr sieviete nav bijusi uz ginekoloģisko apskati, nav iespējams noteikt, vai tā ir ārpusdzemdes grūtniecība. Tai var būt vairāki anatomiskie faktori, piemēram, saaugumi vēdera dobumā vai olvados, diemžēl ne vienmēr šie iemesli ir nosakāmi.
    • Līdzīgi arī ar agrīnu spontāno abortu, jo arī tā iemesli ne vienmēr ir nosakāmi, un ir sievietes, kuras to piedzīvo pat vairākkārt. Ja sievietei sācies agrīns spontānais aborts, sākumā tas izpaužas kā viegla asiņošana, iespējams, ar velkošām sāpēm vēdera lejasdaļā. Visbiežāk spontānais aborts notiek līdz 12. grūtniecības nedēļai. Ļoti agrīna grūtniecības pārtraukšanās lielākoties saistīta ar augļa iedzimtiem defektiem, un diemžēl, lai cik sāpīgi to ir apzināties, daba veic izvēli – visu vai neko. Ja spontānais aborts ir sācies, to apturēt vairs nav iespējams. Reizēm, ja sieviete nezina, ka ir stāvoklī, agrīni notikušu spontāno abortu var uzskatīt par kārtējām mēnešreizēm.
    • Asiņošana grūtniecības sākumā var liecināt ne tikai par sākušos, bet arī tikai draudošu spontāno abortu. Tas nozīmē, ka dzemdes kakls vēl ir slēgts un ar progesteronu saturošiem medikamentiem grūtniecību ir iespējams glābt.

    Ņem vērā!

    Ja asiņošana ir pārgājusi un sāpes mitējušās, par šīm sajūtām tik un tā ir jāinformē ārsts, lai veiktu papildu izmeklēšanu un noteiktu iespējamos asiņošanas un sāpju cēloņus.

    Padomi topošajai māmiņai

    • Dabā daudzas lietas ir sakārtotas. Ja pirmajās nedēļās jūti lielu nogurumu, ieklausies savā ķermenī un centies vairāk atpūsties.
    • Ja šī ir pirmā grūtniecība, daudzas sajūtas būs nezināmas, nekautrējies par tām runāt ar savu ārstu. Arī tad, ja piedzīvo atkārtotu grūtniecību, atceries, ka tā var nebūt tāda pati kā iepriekš un sajūtas var būt citādas.
    • Labāk pārbaudīt un iegūt sirdsmieru nekā gaidīt! Ja tev ir aizdomas, ka nav kaut kas kārtībā, dodies pie ārsta, lai ar ultrasonogrāfijas palīdzību speciālists pārliecinātos, ka viss norit labi.
    • Smērēšanās un asiņošanas iemesli var būt dažādi, tādēļ nedomā uzreiz ļaunāko! Pēc iespējas sazinies un ātrāk dodies pie ārsta.
    • Lieto ārsta ieteikto folijskābi un vitamīnus, kafiju aizstāj ar tēju un ievēro sabalansētu uzturu – tas nodrošinās mazuli ar nepieciešamajām uzturvielām un arī topošajai māmiņai kopumā liks justies labāk.
    • Ļoti liela nozīme grūtniecības laikā ir topošās māmiņas un uzraugošā speciālista komandas darbam, tādēļ izvēlies speciālistu, kam uzticies.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē