• Svarīgas četru bērnu mammas atziņas, sagaidot Māmiņdienu

    Pārdomu stāsts
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    14. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personīgā arhīva
    Baiba Vilsone-Kovisāre un Kalvis ir vecāki četriem bērniem – 7 gadus vecajam Tomam un 5 gadus vecajiem trīnīšiem Emmai, Emiai un Mikam.

    Būtu par mammu ir grūts darbs, kas nebeidzas darba dienā plkst.17.00. Tomēr tas ir skaists darbs, kas sniedz vislielāko gandarījumu dzīvē. Atalgojums apskāvienu, buču un smaidu izteiksmē attaisno katru negulēto nakti un pārdzīvojumu, kas ir neizbēgama vecāku ikdiena.

    Četru bērnu mammas Baibas atziņas:

    • Tu esi mamma vai tētis, bet Tu esi arī sieviete un vīrietis. Nedrīkst pazaudēt šo lomu bērnu audzināšanā, jo bērnos mums jāieaudzina arī sievišķība un vīrišķība! Tas ir svarīgi arī tamdēļ, ka pienāks laiks, kad bērni izaugs un veidos savas ģimenes. Paliksiet tikai jūs ar partneri.

    Ja šo gadu laikā būsiet veltījuši visu savu laiku un enerģiju tikai bērnu audzināšanā, atrast ceļu atkal vienam pie otra nebūs viegli.

    • Bērniem nākotnē izveidot stabilas attiecības un izveidot savu ģimeni būs daudz vieglāk, ja vecāki būs parādījuši piemēru ar attiecību modeli, kurā mamma nav tikai mamma un tētis nav tikai tētis.
    • Esmu sapratusi, ka katrs bērns ir savādāks un mēs viņus nevaram salīdzināt, bet ieaudzināt kopējas vērtības gan. Tas nāk no vecākiem. Katram bērnam veidojas sava personība un ir ļoti interesanti vērot, par kādiem cilvēkiem viņi izaugs. Ir lietas, kuras nevaram ietekmēt un kādā brīdī bērni lēmumus par savu dzīvi sāks pieņemt paši. Ja vecāki būs klātesoši saviem bērniem un jau kopš bērnības ģimenē tiks piekoptas dažādas tradīcijas, stāstīts par to, kas ir labi, kas slikti un mācīta empātija, tad vecāki var būt droši, ka bērns dažādos dzīves posmos spēs pieņemt pareizus lēmumus.
    • Bērnu audzināšana ir ļoti grūts darbs. Un es nekad nevienam nepārmetu un nepārmetīšu, ja kāds neredz sevi kā vecāku. Jo, kļūstot par mammu, tu patiešām uz kādu laiku zaudē sevi un savu brīvību.

    Ja kāds izvēlas, ka nevēlas bērnus, to nedrīkst nosodīt. Mēs esam dažādi, mūsu uztvere par lietām atšķiras.

    • Lai cik bērni būtu lieli – vecākiem viņi jāsargā un jāuzmana. Dažkārt var šķist, ka septiņgadnieks ir pietiekami liels un patstāvīgs, lai ietu viens pats uz mājām, pagatavotu sev sviestmaizes vai jau sen iepazītā peldvietā seklumā peldētos. Bet tas tā nav! Vecākiem jābūt vērīgiem, neatkarīgi no bērnu vecuma.

    Tāpat jāatceras, ka vecāko bērnu pienākums nav pieskatīt jaunākos bērnus.

    Ja viņi kādreiz to vēlas, ar pieaugušā uzraudzību, tas ir iespējams. Par bērniem atbildīgi ir tikai vecāki.

    • Tikai kļūstot par mammu, iespējams pa īstam izprast, kādu darbu mūsu vecāki paveikuši, audzinot mūs. Sagaidot Mātes dienu, ir jauki saņemt apskāvienos ne tikai no saviem bērniem, bet doties apciemot arī savu mammu!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē