• Piena krevele bēbītim. Kā no tās atbrīvoties?

    Mazulis
    Lelde Jaudzema
    15. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kāpēc zīdainim uz galvas veidojas zvīņas jeb piena krevele. Kā to mazināt un pareizi kopt? Vai piena krevele liecina par alerģiju? Uz vecāku jautājumiem atbild pediatre, neonatoloğe Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Svetlana Polukarova.

    Vai piena krevele veidojas visiem bērniem?

    Nē, tā nav. Kā cēlonis, kāpēc zīdaiņiem rodas piena krevele, tiek minēta tauku dziedzeru pārmērīga darbība. Tas izskaidrojams ar to, ka mazuļa asins sastāvā cirkulē mātes hormoni, kurus viņš uzņēmis caur placentu un nedaudz arī ar mātes pienu. Tauku dziedzeri producē serumu, kas atmirušās ādas šūnas salipina kopā un notur pie ādas. Daļai bērnu tās nemanāmi atlobās, bet citiem piena krevele veidojas galvas matainās daļas (skalpa) rajonā, reizēm arī uz uzacīm, virsdegunes rajonā un uz pieres.

    Piena krevele var būt baltā līdz tumši dzeltenā krāsā, gan plānā, gan diezgan biezā kārtā. Taču jāatceras, ka tā nav slimība, bet gan bērna ādas reakcijas īpatnība, kas neprasa medicīnisku ārstēšanu.

    Zīdaini tā netraucē, jo nesāp un neniez. Pēdējā laikā veiktie pētījumi rāda, ka šai izpausmei nav saistības ar bērna alerģiskumu turpmākajā dzīvē. Vērojams arī iedzimtības faktors; ja kādam no ģimenes bērnībā bija piena krevele, iespējams, tā būs arī nākamajai paaudzei.

    Kā vislabāk atbrīvoties no piena kreveles?

    Ja piena krevele ir skārusi pavisam nelielu galvas apvidu, tad, vannojot mazuli un samitrinot arī galvas ādu, krevele ik reizi nedaudz nolobās pati. Ja tā ir bieza, lokalizējusies lielākā apvidū un vecākiem ir vēlme no tās atbrīvoties, var rīkoties šādi: 10–15 minūtes pirms mazuļa mazgāšanas piena kreveles skartās vietas jāiemasē ar aptiekā iegādājamu pasterizētu olīveļļu vai zīdaiņu eļļu. Pēc tam mazuli vanno, izmantojot zīdaiņu šampūnu vai mazgāšanās līdzekli, kas paredzēts piena kreveles mazināšanai (piemēram, Bubchen, Mustela u. c.). Svarīgi, lai mazgāšanas līdzeklis iedarbotos uz galvas ādu apmēram divas minūtes. Pēc tam matus izskalo un ar mīkstu zobu birsti vai maigu ķemmīti viegli nokasa kreveli. Piena krevele ir kļuvusi mīksta un viegli atdalās. Tas ir jāveic ļoti uzmanīgi, jo mazuļa āda ir ārkārtīgi maiga un jebkura mikrotrauma var veicināt infekcijas rašanos.

    Tā kā mazulim vēl nav aizaudzis lielais avotiņš, stipra ādas rīvēšana bērniņam var izraisīt diskomfortu.

    Šo procedūru ieteicams atkārtot vismaz divas trīs reizes nedēļā. Ja pēc kreveles noņemšanas āda izskatās jutīga, tai var uzklāt zīdaiņiem paredzētu mīkstinošu krēmu vai krēmu ādas kopšanai piena kreveles gadījumos.

    Vai piena krevele var parādīties atkārtoti?

    Jā, pēc kreveles noņemšanas tā var atjaunoties. Cik ātri tas notiks, atkarīgs no bērna organisma. Tomēr biežāk tā atkārtoti veidosies mazākā apjomā un biezumā. Ja vecāki piena kreveli nost neņem, līdz gada, pusotra gada vecumam tā izzudīs pati. Līdzko zīdaiņa ķermenī beidzas mātes hormonu sabrukšanas periods, tauku dziedzeri sāk darboties normālā režīmā. Nav jāceļ panika, ka bērnam varētu veidoties plikpaurība, jo matu augšanu piena krevele neietekmē.

    Vai piena krevele ir saistīta ar alerģiju, piemēram, pret govs pienu?

    Lai pārliecinātos par to, ir jāapskata bērna ādas stāvoklis kopumā, īpaši ķermeņa augšdaļa no padusēm līdz pierei, vieta aiz ausīm, kakla krociņas, vaigi, – vai tur nav lielāku vai mazāku sausas vai mitras ādas laukumu, kas bieži vien niez. Ja tā ir, iespējams, šīs ir seborejiskā dermatīta pazīmes. Tad jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai dermatologu, kurš novērtēs, vai jāizmanto kāds ārstniecisks līdzeklis vai jāizslēdz kāds produkts no ēdienkartes.

    Vai arī lielākiem bērniem mēdz būt piena krevele?

    Jā, dažkārt tā gadās. Ja ir nelieli pleķīši, tad tās ir piena kreveles paliekas no agrīnās bērnības. Ja citu sūdzību nav, var mazgāt matus ar aptiekās nopērkamiem šampūniem, kas neveicina sausas galvas ādas veidošanos.

    Ja simptomi pārāk traucē, ir nieze un apsārtums, ieteicama dermatologa konsultācija.

    Iespējams, šīs sūdzības rada rauga tipa sēnīte, kas veicina seborejisko dermatītu, un tauku dziedzeri funkcionē nepareizi – izdalās nevis šķidri, bet sausi tauki, tāpēc āda nevar attīrīties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē