• Līdz ar minimālās algas paaugstināšanu, šogad pieaudzis arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs līdz 125 un 150 eiro

    Attiecības
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Canva
    Pieaugot minimālajai algai, no 2021. gada palielināsies arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs, kas katram vecākam ir jānodrošina savai atvasei. Vienlaikus izmaksu apmērs no Uzturlīdzekļu garantiju fonda paliek nemainīgs.

    No 2021. gada valstī paaugstināta minimālā mēnešalga no 430 eiro līdz 500 eiro, tāpēc pieaug arī minimālā uzturlīdzekļu summa, kas vecākiem jānodrošina saviem bērniem. Taču tā kā kopš pagājušā gada valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs nav piesaistīts minimālās algas apmēram, valsts maksāto uzturlīdzekļu summa nemainās un paliek konstanta.

    Tas nozīmē, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 616 “Noteikumi par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no Uzturlīdzekļu garantiju fonda” ietvertajiem nosacījumiem no fonda šogad izmaksā:

    • 107,50 eiro katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto;
    • 129 eiro katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai un pilngadīgai personai no 18 gadu vecuma sasniegšanas līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina apgūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto.

    Savukārt minimālā summa, kas jānodrošina vecākam, ja viņam jāmaksā uzturlīdzekļi, ir sekojoša:

    • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 125 eiro mēnesī;
    • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 150 eiro mēnesī.

    Materiāla tapšanā izmantota informācija no portāla Latvija.lv

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē