• Latvietes pieredze: Ēģiptē ar ārstu var vienoties par dzemdēšanai ērtāko datumu un pat laiku

    Grūtniecība
    Veronika Stāvause
    18. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no personiskā arhīva. Paldies fotogrāfei ILZEI ĀBOLIŅAI!
    Latviete Ilze Strūberga Hurgadas pilsētu Ēģiptē sauc par savām mājām jau vairāk nekā 14 gadu. Kad pasaulē nāca Ilzes pirmais bērns, kurš piedzima Latvijā, viņa ilgi domājusi, ka bērnu vairs nebūs. Taču nu viņu par mammu sauc jau četras atvases – Ziads (13), Islams (12), Aiša (6) un Amira (4) –, bet vasarā ģimenei piepulcēsies dvīņu pāris. 

    Dzemdības – bez liekas kavēšanās

    Ilzes stāsts Ēģiptē sākās, kad pirms 14 gadiem viņa saules pielietajā Āfrikas valstī ieradās kā tūristu gide. Arī šobrīd Ilze piedāvā atpūtniekiem no Latvijas iespēju labāk iepazīt šo krāšņo kūrortpilsētu, kuru viņa ar vīru Osamu Abdelhadi Mahmudu Abdelnaīmu un četriem bērniem sauc par savu. 

    «Mans pirmais dēls dienasgaismu ieraudzīja Kuldīgas slimnīcā. Atminos, cik ilgi bija jāgaida, līdz sākās aktīvās dzemdības. Pēc tam vēl ilgu laiku bija pārliecība, ka man vairs nekad nebūs bērnu. Tomēr liktenis bija lēmis citādi. Mani nākamie trīs bērni dzima Ēģiptē, kur dzemdības tiek stimulētas. Tādējādi šeit manas ilgākās dzemdības ir bijušas no plkst. 7.00 līdz 9.00, bet pusdienlaikā jau bijām mājās. Savukārt pašas īsākās bija vien aptuveni pusstundu garas. Atceros, ka Latvijā daudz vairāk jutos nogurusi no ilgās gaidīšanas, bet šeit tempi ir pavisam citi, tāpēc es noteikti dodu priekšroku dzemdēšanai Ēģiptē.»

    Var vienoties par dzemdību datumu

    Ilze skaidro, ka grūtniecības laikā sievietēm (ja viss ir kārtībā) rekomendē uzraugošo ārstu apmeklēt reizi mēnesī. Taču, ja vien nav kādi sarežģījumi, tik bieži grūtnieces uz apskatēm nedodas. «Ja grūtniecība norit normāli, parasti pie uzraugošā ārsta devos trīs četras reizes visā grūtniecības laikā. Grūtniecības uzraudzību veic ginekologs vai ārsts, kurš pieņems dzemdības. Citādi ir šobrīd, kad gaidu dvīņus. Tagad gan dodos pie ārsta reizi mēnesī. Katrā vizītē tiek veikta sonogrāfija, paņemtas urīna analīzes, ir arī citas pārbaudes, piemēram, 16. nedēļā tika veikts padziļinātais skrīnings.»

    Ārsta noteiktajā dzemdību datumā jādodas uz slimnīcu, kur, ja dzemdības vēl nav sākušās, tās tiek stimulētas. «Itin bieži dzemdības tiek stimulētas jau 37.–38. grūtniecības nedēļā. Tas tiek darīts ar mērķi atvieglot dzemdību norisi gan bērnam, gan mātei, kamēr mazuļa galvas apkārtmērs nav lielāks par 10 cm.

    Jāatzīst, ka Ēģiptē nebūt nav neierasti jau laikus vienoties ar ārstu par dzemdēšanai ērtāko datumu un pat laiku.

    Tāpat ikviena grūtniece var izvēlēties veikt ķeizargriezienu. Zinu, ka dabiskās dzemdības dvīņu gadījumā Ēģiptē ir ārkārtīgi retas. Un, piemēram, ūdensdzemdības popularitāti šeit nav guvušas, cik man zināms, Hurgadā šādu pakalpojumu pat nepiedāvā.»

    Ilze skaidro, ka ēģiptietes var izvēlēties dzemdēt valsts slimnīcās, kur visi sniegtie pakalpojumi ir bez maksas, taču arī kvalitāte ir zemāka, vai privātajās klīnikās, kur par dzemdībās sniegtajiem pakalpojumiem jāmaksā, taču tehniskais aprīkojums un kvalitāte ir ievērojami labāki. «Ārzemniecēm nav iespējams dzemdēt valsts slimnīcā, kā arī grūtniecības laikā visi izmeklējumi un vizītes ir maksas pakalpojums, bet ēģiptietēm valsts slimnīcās maksa ir ļoti simboliska – vien pāris centu. Vienlaikus gan jāatzīst, ka turīgākās ēģiptietes dod priekšroku privāto klīniku pakalpojumiem. Savukārt trūcīgākām ēģiptietēm ir iespēja dzemdēt tikai valsts slimnīcas.

    Mājdzemdības, kādas Latvijā notiek kvalificētu speciālistu uzraudzībā, Ēģiptē ir ārkārtīgi reti sastopamas. Dzemdības mājās ir izplatītas laukos vai attālos novados, kā arī starp tuksneša iedzīvotājiem, kuri neuzticas mūsdienu medicīnai. Taču tādā gadījumā mājdzemdības ir līdzīgas tām, kādas tās bija Latvijā pirms 100–200 gadiem, pieaicinot kādu zinošāku ciema sievieti. Ja rodas sarežģījumi, protams, nekāda palīdzība šajos ciemos nav pieejama.»

    Ģimenes sieviešu atbalsts pēc dzemdībām

    «Dzemdībās parasti klāt ir ārsts, kurš tad arī pieņem dzemdības, kā arī divas māsiņas, no kurām viena paņem mazuli, bet otra palīdz pēcdzemdību procesā. Dzemdībās klāt var būt arī tēvs, kuram nav jāveic nekādas papildu pārbaudes, taču ir jābūt ietērptam sterilā apģērbā. Ģimenes dzemdības gan Ēģiptē nav populāras.»

    Ilze stāsta, ka parasti pēc dzemdībām valsts slimnīcās jāuzturas vienu dienu, bet privātajās nekādu ierobežojumu nav – viss atkarīgs no klienta vēlmēm un rocības. Ja jaunā māmiņa vēlas, gandrīz uzreiz pēc dzemdībām var doties mājās. «Pēc dzemdībām uzturoties slimnīcā, māsiņas palīdz jaunajām mammām, sniedzot padomus un apmācot, kā rūpēties par jaundzimušo. Ja nepieciešams, ir pieejams arī psiholoģiskais atbalsts, taču šī pakalpojuma izmantošana Ēģiptē nav plaši izplatīta. Ja pēc dzemdībām nav uzliktas šuves, kuras pēc nedēļas ir jānāk izņemt, jaunās māmiņas īpašu pēcdzemdību aprūpi nesaņem.»

    Tas, ka pēc dzemdībām sievietes samērā ātri atgriežas atpakaļ mājās, lielā mērā skaidrojams ar ciešajām ģimenes saitēm. «Jauno māmiņu mājās sagaida ģimenes sieviešu atbalsts. Visbiežāk to sniedz sievietes māte un vīramāte, kā arī māsas un citas radinieces. Un tā nav dienas vai divu dienu palīdzība, bet bieži nedēļām ilga atbalsta sniegšana. Protams, šādās situācijās piedāvātā palīdzība ne vienmēr ir jaunās mammas interesēs.

    Islāmā ir vēlams, lai bērnu barotu ar krūti vismaz līdz divu gadu vecumam, ja vien bērns pats no tā neatsakās agrāk. Turklāt piena maisījumi ir dārgi, tādēļ tos izvēlas vien reālas nepieciešamības gadījumā. Tad nu, lai sniegtu atbalstu un palīdzību jaunajai mammai, sabrauc pilna māja ar skolotājām – mammas, tantes, māsas. Es gan no visām šīm pamācībām veiksmīgi izvairījos, jo mans raksturs ir par šerpu. Bet pamācības plūst no visām pusēm, un katrā vietā, kur dosieties, varēs dzirdēt kaut ko citu, ko un kā vajadzētu darīt. Piemēram, kad mana radiniece sagaidīja savu pirmdzimto, pie viņas mājās ieradās gan māte, gan vīramāte. Katrai, protams, bija citāda izpratne par to, kā vajadzētu turēt bērnu pēc barošanas. Viena teica, ka jātur uz pleca, otra mācīja, ka jātur guļus uz vēdera. Rezultātā jaunā mamma bērnu pēc barošanas turēja atbilstoši tam, kura no mammām atradās blakus.»

    Attieksme vienmēr ļoti pozitīva

    Ēģiptē ir daudz bērnu un mammu, un sabiedrības attieksme pret grūtniecēm un mammām ir ļoti labvēlīga. «Nav jābrīnās, redzot, ka pat pieauguši dēli guļ mammai uz ceļiem. Tā kā tēvi galvenokārt strādā, ar mammu veidojas ļoti ciešas attiecības, kas turpinās arī pieaugušā vecumā. Arī attieksme pret grūtniecēm ir ārkārtīgi pozitīva.

    Ēģiptē vīrieši vienmēr transportā piedāvās sēdvietu grūtniecei vai māmiņai, veikalos tiks atnesti krēsli, lai var atpūtināt kājas, piedāvās padzerties un tamlīdzīgi.

    Manuprāt, ēģiptietes šādu attieksmi pret sevi ir panākušas pašas, jo ļoti gudri māk izmantot savu īpašo stāvokli un nekautrējas stenēt un vaidēt jau no paša grūtniecības sākuma.

    Atminos, ka tad, kad gaidīju savu pirmo dēlu, esot Latvijā, man kāds tantuks pie Rīgas Centrāltirgus nekautrējās iebakstīt ar elkoni vēderā, lai pasprauktos garām un aizņemtu sēdvietu autobusā. Tomēr tas bija sen. Esmu bijusi Latvijā arī ar trim bērniem un nekādu negatīvismu neizjutu.»

    Fakti par grūtniecības laiku un dzemdībām Ēģiptē

    • Ārzemniecēm Ēģiptē nav atļauts ārstēties un saņemt pakalpojumus valsts slimnīcās. Grūtniecības laikā maksa par vizīti privātā klīnikā ir ap 150 le (~8,1 eiro), savukārt ēģiptietēm grūtniecības pakalpojumi valsts slimnīcā maksā aptuveni 1 le (~0,05 eiro).
    • Oficiāli nodarbinātās ēģiptietes grūtniecības laikā katru dienu drīkst strādāt par stundu mazāk nekā citi. Ja grūtniecībā ir sarežģījumi, uzrādot attiecīgās ārsta zīmes, var nestrādāt visu grūtniecības laiku, saglabājot atalgojumu.
    • Pirmsdzemdību atvaļinājumā dodas mēnesi pirms dzemdību datuma, saglabājot algu un darbavietu. Ārzemnieces parasti aiziet no darba, kad kļūst par grūtu, vienojoties, ka tad, ja būs vieta, varēs atgriezties.
    • Ārzemnieces Ēģiptē drīkst dzemdēt tikai privātajās klīnikās, savukārt ēģiptietes var izvēlēties starp bezmaksas aprūpi valsts slimnīcās vai maksas pakalpojumiem privātajās klīnikās. Beduīni, kuri pārsvarā neuzticas mūsdienu medicīnai, dzemdē savos ciematos.
    • Privātajās klīnikās dzemdības maksā no 135–160 eiro un vairāk. Maksa par ķeizargriezienu ir 270 eiro un vairāk. Uzturēšanās privātajā klīnikā par diennakti maksā no 50 eiro. Dzemdību pakalpojumi ēģiptietēm valsts slimnīcās ir bez maksas.
    • Strādājošās ēģiptietes var doties četru mēnešu bērnu kopšanas atvaļinājumā, saglabājot algu. Vienu reizi iespējams doties arī līdz sešiem gadiem ilgā bērnu kopšanas atvaļinājumā, nesaglabājot atalgojumu. Tēvam nav iespējams doties bērnu kopšanas atvaļinājumā. Ārzemnieces atgriežas darbā, tiklīdz tam ir gatavas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē