• Konkrēti ieteikumi – kā stiprināt bērna imunitāti

    Veselība
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    10. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Viens no imūnās sistēmas uzdevumiem ir cīnīties ar dažādām infekcijām – vīrusiem, baktērijām, parazītiem, sēnītēm. Katram bērnam imūnsistēma attīstās individuāli, taču kopumā tā nostiprinās līdz triju, daļai bērnu līdz sešu gadu vecumam. Vesels bērns ar vīrusu izraisītām infekcijām var slimot no 8 līdz pat 12 reizēm gadā, it īpaši, ja mazais pirmo gadu apmeklē bērnudārzu.

    Kā skaidro imunoloģe Nataļja Kurjāne, ļoti svarīgi ir tas, kā tieši bērns slimo: «Ja viegli, bez antibiotikām, pēc divām trim dienām mazais atkal vesels, tad satraukumam nav pamata. Ja antibiotikas jālieto biežāk nekā četras reizes gadā, tas ir signāls, ka būtu vērts konsultēties ar imunologu, lai noteiktu bērna imunoloģisko stāvokli.»

    Ja bērns slimo divas trīs reizes gadā, var uzskatīt, ka viņam ir laba imunitāte. Tas gan nenozīmē, ka tāda tā būs visu laiku, jo vīrusi, infekcijas, stress, uzturs un citi faktori jebkurā brīdī var ietekmēt bērna imūno sistēmu. «Ļoti daudz kas atkarīgs no bērna nervu sistēmas – kāds piedzimst emocionālāks un jūtīgāks, cits stresa apstākļus iztur daudz vieglāk.

    Līdzko nobriest bērna nervu sistēma, uzlabojas arī imūnsistēma un viņš slimo retāk.

    Parasti tas notiek neilgi pirms skolas gaitu sākšanas, bet, protams, katram individuāli – vienam ātrāk, citam vēlāk,» atgādina imunoloģe.

    Kā stiprināt imunitāti?

    • Imunoloģijā uzskata, ka pirmais imunitātes stiprinātājs ir vakcinācija, jo tā stimulē visas imūnās šūnas ražot atbildes reakciju.
    • Otrs – dabas līdzekļi un veselīgs dzīvesveids. Uzturā noteikti jāiekļauj vitamīniem bagātie augļi un dārzeņi. Imunitātes stiprināšanai var palietot bišu produktus, melnā plūškoka preparātus, tomēr bērniem, kam ir nopietnas imunitātes problēmas, šie līdzekļi (tāpat kā sintētiskie vitamīni) nelīdzēs.
    • Imūnsistēmu pozitīvi ietekmē staigāšana basām kājām, peldēšana, taču tikai tad, ja ir kontrasts: auksts, silts; baseins, pirts.
    • Ikdienā vairāk jāsmaida un jāpriecājas, vecākiem – vairāk mīlēt savu bērnu, ļaujot pašam augt un attīstīties, vajadzīgajā brīdī sniedzot atbalstu un palīdzot slimot vieglāk.
    • Ja nepieciešams, tikai ārsts var izrakstīt interferona induktorus jeb imunitāti stimulējošus preparātus. Dabiski interferonu ražo organisma šūnas, un tas pasargā cilvēku no vīrusiem. Ja šūnas to neizstrādā pietiekami, bērns slimo, un tad papildus var lietot ārsta izrakstītos preparātus.
    • Imunitāti var stiprināt ar pozitīvām emocijām, svaigu gaisu, pareizu ēšanu – ja mazajam būs pietiekami daudz pozitīvu emociju, arī vīrusu slimības noritēs vieglāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē