• Ko tētis var dot dēlam, ko – meitai

    Bērnu audzināšana
    Zane Strūberga
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    5. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aptuveni divarpus triju gadu vecumā bērnam sākas tā dēvētais edipālais vecums. Šajā periodā bērns sāk apzināties savu dzimumu, un tas nosaka atšķirības, kā viņš sāk izturēties pret tēvu. Arī tēvam pret dēlu un/vai meitu jāsāk izturēties atšķirīgi. Konsultē psihoterapeits Andris Veselovskis.

    Attiecības ar dēlu

    Edipālajā posmā dēls kļūst par dēla konkurentu. Ko tas nozīmē? Zēns vēlas veidot īpašas attiecības ar mammu, izrāda, ka mīl viņu vairāk nekā tēti, kuru attiecību hierarhijā cenšas pazemināt. Tas vīrietim var būt nopietns pārbaudījums. Svarīgi ir saprast, kas notiek ar dēlu, neapvainoties un nedusmoties par šādu attieksmi. Vīrietim vajadzētu izrādīt, ka viņš priecājas par dēla un mammas mīlestību, ka pieņem to.

    Jāļauj dēlam izjust konkurences cīņu, bet dažreiz vēlams viņam piekāpties, piemēram, ļaut dēlam uzvarēt kopīgā spēlē.

    Jau šajā vecumā dēls mācās no tēva, kā ir būt vīrietim. Zēns vēro tēvu, viņa attieksmi pret mammu un citām sievietēm. Viņš vēro arī mammu un uztver viņas uzskatus par tēvu un vīriešiem kopumā. Ir grūti izaugt par vīrieti, kurš spēj būt labs tēvs saviem bērniem, ja bērnībā zēnam nav bijis vīrieša parauga. Ja bioloģiskais tēvs nav kopā ar ģimeni, par paraugu zēnam var būt cits vīrietis – patēvs, vectētiņš, krusttēvs, treneris.

    Edipālajā vecumā dēls no tēva mācās ne tikai to, kā vīrietim jāizturas pret sievieti, bet arī kā jāveic praktiski darbi.

    Tādēļ svarīgi, lai tētis ļautu dēlam piedalīties dažādos saimnieciskos darbos, lai viņiem būtu kopīgas nodarbes.

    Attiecības ar meitu

    Edipālajā posmā meita sāk ļoti mīlēt tēvu un var demonstratīvi izrādīt, ka mammu viņai nevajag. Viņa, iespējams, paziņo, ka precēsies ar tēvu. Vajadzētu mierīgi pieņemt šo meitas mīlestību, meitai ir svarīgi dzirdēt no tēva vārdus: «Arī es tevi mīlu.» Tas liek viņai justies labi, jo viņa mīl un arī viņu mīl. Tad, visticamāk, nākotnē viņa pratīs mīlēt un jutīsies mīlestības vērta. Mīlestības izrādīšana tēvam ir pirmā seksualitātes izpausme, kas atspoguļo meitenes vēlmi pēc siltuma un maiguma. Protams, tā nav tāda seksualitāte, kāda piemīt pieaugušai sievietei. Lai meitai, esot pieaugušai, būtu veselīga attieksme pret savu seksualitāti un gana augsta pašapziņa, mazo meiteni nedrīkst izsmiet par viņas jūtām pret tēvu vai citu tuvu vīrieti (ja bioloģiskais tēvs nav pieejams).

    Arī bērna mammai ir svarīgi pieņemt meitas un tēva mīlestību, nedusmoties un neapvainoties uz meitu, bet izrādīt, ka viņa priecājas, ka abi mīl viens otru.

    Taču tētim nevajadzētu teikt, ka viņš meitu precēs. Meitenei jāsaprot, ka tas nevar notikt. Ja vīrietis meitai jokojoties ko tādu apsola, viņu attiecības var kļūt par daudz seksualizētas. Tāpēc skaidri jājūt robežas un šajā ziņā nekādi jociņi nav pieļaujami. Arī tad, ja līdz šim meitenīti vannojis tētis, sākoties edipālajam periodam, to labāk darīt mammai. Jo tuvāk pubertātes vecumam, jo svarīgāk to ievērot.

    Kad meita aptver, ka tētis ir precējies ar mammu un ar viņu tiešām nekad neprecēsies, tas viņai var būt ļoti sāpīgi.

    Tad tēvam ir svarīgi palīdzēt meitai tikt galā ar pārdzīvojumu, parādot, ka arī smagas jūtas var izturēt. Ja meitene redz, ka tētim un mammai ir labas attiecības, tas viņas zemapziņā ieraksta informāciju, ka ir labi, ja vīrietis un sieviete dzīvo kopā, un ka arī viņai tā kādreiz būs.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē