• Kā norit grūtniecība, kad uz rokām vēl pavisam mazs bērniņš…

    Grūtniecība
    Ilze Žurevska
    4. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bērni ar mazu vecuma starpību ir brīnišķīgs dzīves piepildījums, taču tas var būt arī liels izaicinājums vecākiem. Nav būtiski, vai otrais bērniņš ir plānots vai par to ir parūpējusies daba, jebkurā gadījumā bērni ar mazu vecuma starpību prasa nedaudz vairāk gatavošanās gan fiziski, gan emocionāli. Kā norit gaidību laiks, kamēr uz rokām vēl ir pavisam mazs bērniņš?

    Lai gan nesen piedzīvota grūtniecība un dzemdības, otrajā reizē tāpat rodas daudz jautājumu un satraukumi ir par citām tēmām nekā pirmajā reizē. Rodas neziņa, kā būs ar diviem bērniem, vainas izjūta, ka nespēj punča bērniņam veltīt tik daudz uzmanības kā pirmajā grūtniecībā, dažreiz sieviete var pat izjust kaunu par to, ka ir gaidībās neilgu laiku pēc pirmā bērna dzimšanas, un apkārtējiem par gaidāmo bērniņu paziņo krietni vēlāk nekā par pirmo. Tas saistīts arī ar fizioloģiskiem grūtniecības riskiem, kas nereti satrauc topošo māmiņu.

    Ja mazais nācis pasaulē ar ķeizargrieziena palīdzību, ārsti iesaka nogaidīt aptuveni divus gadus, lai iznēsātu nākamo bērnu. Arī pēc dabīgām dzemdībām ārsti (dažkārt arī psihologi) otro bērnu iesaka plānot ne ātrāk kā pēc gada. Tas saistīts ar to, ka bērns līdz pusotra, divu gadu vecumam prasa visu mammas uzmanību, pastāv nelieli priekšlaicīgu dzemdību riski u. c. Taču, ja sievietei ar veselību viss ir kārtībā un ārstējošais ārsts uzmanīgi seko līdzi grūtniecībām ar mazu starpību, fizioloģiskie riski ir pavisam nelieli vai tādu gandrīz nav. Tādēļ ieteicams visus satraucošos jautājumus izrunāt ar ārstu, lai turpmākā grūtniecība noritētu bez bažām.

    Zīdīt vai tomēr ne?

    Ja ar veselību viss ir kārtībā, pati mamma tā vēlas un jūtas ērti, nav nekādas vajadzības pārtraukt zīdīšanu gaidību laikā. Ja mamma vēlas, pēc otrā mazuļa piedzimšanas abus bērnus var zīdīt tandēmā. Tā var kļūt par lielisku pieredzi, kas veidos īpašu saikni starp bērniem un mammu.

    Ja sieviete zīda bērnu līdz pat dzemdībām, tas neietekmē to, ka pēc dzemdībām parādīsies pirmpiens, kas tik ļoti vajadzīgs jaundzimušajam. Tikko dzimušais mazulītis saņems visu nepieciešamo no mammas, un mammas piena pietiks abiem bērniem. Kā zināms, pieprasījums veido piedāvājumu, tāpēc mammas organisms saražos tik daudz piena, cik vajadzīgs. Ja mammai zīdīšanas jautājumā tomēr rodas kādas šaubas vai grūtības, ir vērts konsultēties ar zīdīšanas konsultanti.

    Emociju piesātinājums

    Gaidību laikā, kad uz rokām jau ir viens mazs bērniņš, jācenšas būt maksimāli saudzīgai pret sevi, apzinoties prioritātes un atmetot visu lieko. Emocijas arī hormonu ietekmē, kā jebkurā grūtniecībā, brīžiem var sist augstu vilni, taču visbiežāk tam par pamatu ir neapmierinātās vajadzības. Dienas laikā sanāk gandrīz vai aizmirst par savu īpašo stāvokli un skriet līdzi mazajam rāpotājam vai mazulim, kurš tikko sācis staigāt, tādēļ otrā grūtniecība, ja bērniem ir maza vecuma starpība, fiziski un emocionāli ir nedaudz grūtāka un prasa lielāku prioritāšu izvērtēšanu. Noteikti ir jāpadomā, kas var praktiski palīdzēt, – vai tā ir vecmamma, kas atbrauc dažas reizes nedēļā sagatavot maltīti, vai robots putekļsūcējs. Iespējams, ir kāds, kas regulāri var iziet ārā ar vecāko bērnu, un mamma tikmēr var pagulēt diendusu. Šāda palīdzība noteikti noderēs arī tad, kad mājās būs jaundzimušais.

    Šajā laikā var rasties arī dažas ne visai patīkamas emocijas. Viena no izteiktākajām ir vainas izjūta, taču ar vainas izjūtu par dažādiem sīkumiem veiksmīgi var tikt galā, apzinoties, ka mamma pēc labākās sirdsapziņas dara visu, kas šobrīd ir viņas spēkos.

    Pat ja nav izdevies divas dienas iziet ārā ar vecāko bērnu, jo moka toksikoze, vai nav pagatavots veselīgais dārzeņu biezenis, nevajadzētu par to sevi šaustīt, tā vietā attiecībās labāk ienest nedaudz vairāk viegluma un pieņemt to, ka es varu justies slikti, es varu justies vainīga.

    Kad tuvojas dzemdību laiks

    Nedaudz grūtāk ar lielajām vainas izjūtām, kas var pavadīt gandrīz visu gaidību laiku, piemēram, vairumam mammu ir liels uztraukums par gaidāmajām dzemdībām, jo visbiežāk vecākais bērns vēl nekad nav palicis pa nakti bez mammas. Tad ir vērts jau laikus atrast uzticamu personu, kas paliks ar bērnu, kamēr mamma būs slimnīcā. Lai mazinātu satraukumu un dzemdību laikā maksimāli koncentrētos uz notiekošo, ir jāsarīko izmēģinājuma dzemdības. Tas nozīmē, ka cilvēku, kas paliks ar bērnu, mamma aicina palikt pie viņiem pa nakti. Mamma pati ir citā istabā, kamēr šis cilvēks veic visus ikvakara rituālus ar bērnu (iešanu vannā, grāmatas lasīšanu u. c.), līdz pat tam, ka mazais tiek nolikts gulēt. Šajā laikā mamma var būt mierīga, jo zina, ka ir tepat blakus, ja mazais skaļi signalizēs, ka viņam vajag mammu, turklāt šo vakaru un nakti mamma var izmantot, lai atpūstos, palutinātu sevi ar kādu filmu un pabūtu divatā ar vēderā augošo bērniņu.

    Dažkārt mamma izvēlas otro bērnu laist pasaulē kopā ar atbalsta personu – vecmāti, dūlu u. c. – un tēti atstāt mājās ar vecāko bērnu. Tas arī ir labs risinājums, ja vien abi vecāki tam piekrīt. Pirms tam svarīgi šādu soli godīgi izrunāt ģimenes lokā un atrast uzticamu atbalsta personu dzemdībām.

    Ja mamma ir izvēlējusies doties uz dzemdībām kopā ar vīru un atstāt vecāko bērnu mājās ar uzticamu cilvēku, jau laikus var veidot rituālu, kuru būs iespējams veikt, arī atrodoties dzemdību nodaļā. Tam jābūt kaut kam tādam, ko var izdarīt attālināti, piemēram, grāmatas lasīšana, attēlu pārrunāšana. Tad jāiegādājas divas šādas grāmatiņas – vienu mamma paņem līdzi, dodoties uz dzemdībām, otru atstāj mājās. Mamma, atrodoties slimnīcā, var sazvanīties ar bērnu videozvanā, un katrs šķirsta savu grāmatiņu, kopīgi pārrunājot attēlus. Arī tad, ja bērnam ir iespēja ierasties dzemdību nodaļā, šī grāmatiņa mammai ir līdzi, un viņi var kvalitatīvi pavadīt laiku kopā.

    Mammas pieredze

    Pieredzē dalās Linda (29), kas ar vīru audzina dēlu (gads un 3 mēneši) un gaida otru bērniņu:

    «Sākumā domāju, ka otru bērnu vēl ilgi negribēšu, taču pēc pusgada sāka rasties domas vēl par vienu bērniņu. Vairākas reizes man piedāvāja iet strādāt, taču domāju, ja mazulis pieteiksies, palikšu vēl mājās. Tā divas dienas pēc dēla pirmās dzimšanas dienas uzzināju, ka esmu stāvoklī. Šobrīd bērniņam puncī ir 16 nedēļas. Mazuļa dzimums vēl nav zināms, taču sapņoju par meitenīti.

    Kad paziņojām radiem par otro mazuli, nesaņēmām reakciju, kādu bijām gaidījuši. Arī uz ielas dažreiz šķiet, ka citi skatās virsū un nesaprot, taču tas nemazina prieku par mūsu ģimenes izvēli. Ārsti ir ļoti kompetenti un atbalstoši, nelika man pārtraukt zīdīšanu, ļāva, lai viss notiek dabīgi, un prognozēja, ka bērns pats atteiksies no krūts. Tā arī notika, taču pirmos divus grūtniecības mēnešus dēlu vēl baroju ar krūti.

    Ar vīru apzināmies, ka ar diviem maziem bērniem nebūs viegli, taču skatāmies tālāk nākotnē un meklējam plusus, ka bērni būs ļoti tuvi viens otram, kopā spēlēsies, viņiem būs vienas intereses. Protams, ir arī uztraukumi, kā vecākais bērns pieņems mazo, vai netraumēs, jo vēl jau nesapratīs, ka tas ir kaut kas mazs un trausls. Gatavojamies arī praktiski, esam sagaidījuši vietu dārziņā, un vecākais bērns drīz uzsāks bērnudārza gaitas. Taču tas arī nedaudz baida, jo šķiet, ka bērns kaut kādā ziņā paliks novārtā. Gribas sadalīt laiku un uzmanību abiem, taču zinu, ka daru visu, kas ir manos spēkos. Man palīdz un stiprina līdzīgi stāsti, citu mammu pieredze, kā arī Facebook grupiņa Divi zem divi. Daudz arī lasu par bērnu audzināšanas jautājumiem, piemēram, tagad izlasīju Vitas Kalniņas grāmatu Niķu nav!, lai labāk saprastu savu topošo divgadnieku. Citiem stāstot, kā mums iet, neko neizpušķoju, saku, kā ir, gan par grūtajiem brīžiem, gan priecīgajiem, bet zinu, pienāks diena, kad bērni būs lieli un es varēšu atlaisties dīvānā un atpūsties, bet viņi viens otram būs visu dzīvi.»

    Zināji?

    Īru dvīņi (Irish twins) ir tad, ja bērniem ir tikai gada starpība. Šis termins ir nācis no 19. gadsimta Anglijas un Īrijas. Savukārt Divi zem divi (Two under two) ir angļu apzīmējums diviem vienas ģimenes bērniem, kuri ir jaunāki par diviem gadiem.

    Laba ideja!

    Ja neilgu laiku pēc pirmās grūtniecības seko nākamā, ir vērts ievērot nedaudz lielāku piesardzību, piemēram, ceļot smagumus, tajā skaitā arī bērnu, taču skaidrs, ka pavisam no tā izvairīties nebūs iespējams. Laba ideja ir iekārtot mājās mīļošanās stūrīti uz grīdas. Tam lieliski noderēs bērnu vigvama telts, kurā var ielikt daudz spilvenu mammas ērtībām, vai arī vienkārši var iekārtot vietu uz grīdas ar segām un spilveniem, lai mazais viegli var ierāpties mammai klēpī vai iekārtoties blakus, lai kopīgi pavadītu sirsnīgus brīžus. Ir vērts apsvērt arī ērta šūpuļkrēsla iegādi, tas vēlāk noderēs arī zīdot jaundzimušo.

    Sagatavoja: Ilze Žurevska, zīdīšanas konsultante, vecāku atbalsta persona, biedrības Divi zem divi dibinātāja

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē