• Kā meksikāņu šalle – rebozo – palīdz dzemdībās?

    Mans Mazais
    9. februāris, 2012
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības ŽURNĀLS SANTA  arhīva
    Līdzīgi kā katrai no mums ir sava rokassomiņa, Meksikā ikvienai sievietei pieder rebozo lakats – izturīga auduma apģērba gabals. Kas ir rebozo un kā tas var palīdzēt sievietei dzemdību laikā, skaidro dūla Rudīte Tensone.

    Tipisks rebozo lakats ir apmēram 2,4 m garš un 70 cm plats. Tajā var ietīties, piesedzot plecus, apsegties pusdienas laika snaudā, ērti pārnēsāt mazuli, līdzīgi kā slingā. Savukārt meksikāņu vecmātes rebozo lakatu lieto masāžai – grūtnieču aprūpē, dzemdību laikā, kā arī pēcdzemdību posmā. Informācija par to strauji izplatās arī pasaulē.
    Arī Latvijā jau veiksmīgi izmanto rebozo lakatu. Latvijā rebozo masāžas tehniku savā praksē lieto vecmātes, kas pieņem dzemdības mājās. Arī lielākā daļa Latvijas Dūlu apvienības dūlu (dzemdību atbalstītāju) to apgūst. Vecmātes, kas pieprot rebozo, strādā arī Vidzemes, Ogres, P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Latvijas Ģimenes centrā.

    Pieredzē dalās DACE KRECERE:
    "Pirms dzemdībām ar vecmāti bijām runājušas par rebozo masāžu. Tas ir viens no veidiem, kā palīdzēt bērniņam piedzimt, ja kaut kas kavē šo skaisto brīdi. Mūsu radībās bija skaisti noticis viss, lai bērniņš nāktu pie mums, taču meitiņa bija ievirzījusies ar sāniski pagrieztu galviņu un tādā veidā bez palīdzības viņa piedzimt nevarēja. Kontrakcijas kļuva mierīgākas un retākas. Rebozo masāžu vecmāte man veica dzemdību otrajā posmā. Ar to vajadzēja panākt, lai bērniņš ieslīdētu dziļāk atpakaļ un tad ar jaunu un pareizu mēģinājumu dotos pie mums. Vecmāte iztaisnotu rebozo lakatu palika man zem muguras. Vissvarīgākais nosacījums bija, lai lakats nekur nespiestu un būtu patīkami. Vecmāte lakata galus paņēma savās rokās, tādā veidā pacēla manu vēderu uz augšu un šūpināja. Vīrs tikmēr pieturēja manas kājas – tā, lai visa mana ķermeņa apakšējā daļa būtu pacelta uz augšu. Šī šūpošana bija mierīga ar dažiem stiprākiem rāvieniem uz vienu sānu, lai bērniņš iztaisnotu galviņu. Es jutu, kā mazulītis maigi atslīd atpakaļ dziļāk vēderā.

    Rebozo lakatā šūpojoties, bija viegli un nepiespiesti atbrīvot ķermeni, un tas ļāva bērniņam atrast pareizo ceļu pie mums.

    Kad tas bija paveikts, man bija jāpaliek guļus un jāsagaida divas izstumšanas sāpītes. Es ļoti priecājos par šīm sajūtām. Tās liecināja par to, ka mūsu bērniņš tūlīt, tūlīt tiks mūsu apskāvienos, mūsu mājās. Pēc neilga brīža vannā piedzima mūsu mīļā meitiņa. Vecmātes rebozo masāžas prasmes deva mums iespēju skaisti sagaidīt mājās mūsu mazulīti."

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē