• Cik daudz redz jaundzimušais un kā attīstās mazuļa redze pirmajā gadā?

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    9. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Pirmā drošā pazīme, ka mazulis redz, – bērns vērīgi skatās uz mammas lūpām, kad viņa ar to runājas. Konsultē pediatre neonatoloģe Dace Tropa.

    Cik daudz, kā un ko redz jaundzimušais, skaidri zināt nevar, taču izpētīts, ka pirmajās nedēļās zīdainītis redz melnbaltu, mazliet izplūdušu attēlu.

    • Apmēram mēneša vecumā mazulis sāk fiksēt skatienu, apzināties redzēto, skatīties vērīgi. Fiksēt skatienu nozīmē, ka bērns raugās uz rotaļlietu vai ko citu un to reāli redz. Piemēram, kad ar mazulīti runājas, viņš vērīgi skatās uz mammas lūpām, jo tās kustas. Tā ir pirmā drošā pazīme, kas liecina, ka mazais redz. No mēneša vecuma mazulis veido acu kontaktu ar vecākiem, t. i., skatās acīs. Acu kontakts ir ļoti svarīgs, jo liecina ne tikai par actiņu veselību, bet arī par nervu sistēmas un attīstības kopējo stāvokli.
    • 2–3 mēnešu vecumā bērniņš ar skatienu sāk sekot līdzi mantai un pamazām ieinteresēties par redzēto. Ja bērniņš dzimis agrāk par noteikto laiku, viņa redze attīstās mazliet vēlāk. Tāpēc priekšlaikus dzimušu mazuļu redzes attīstība jāvērtē pēc koriģētā vecuma. Piemēram, ja mazulis dzimis 28. grūtniecības nedēļā (trīs mēnešus iepriekš), fiksēt skatienu viņam vajadzētu triju četru mēnešu vecumā.
    • 4–5 mēnešus vecam bērnam labāk patīk lieli krāsu laukumi, bet vēlāk viņš pamana sīkas detaļas, piemēram, plankumiņu uz paklāja vai sienas, kuru mazajam noteikti patiks pakasīt.
    • Pusgadu veca bērna redze ir līdzīga pieauguša cilvēka redzei, bet tā pilnveidojas līdz septiņu, astoņu gadu vecumam. Pusgadu vecs bērniņš visu ne tikai redz, bet arī vērtē, balstoties uz savu dzīves pieredzi, lieliski spēj atšķirt savējos no svešiem, jauno no pierastā.
    • Apmēram deviņu mēnešu vecumā mazulis jau spēj ieraudzīt un salasīt sīkas, uz grīdas izbirušas drupačiņas.

    Satraucoši, bet nekaitīgi simptomi

    Reizēm dzīves pirmajos mēnešos bērniņš ik pa laikam it kā «salaiž acis kopā», īpaši, kad izjūt labsajūtu vai pirms iemigšanas. Tad šķiet, ka mazais šķielē. Taču tā nav šķielēšana, bet acu muskuļu nekoordinēta darbība, kas bērniņam var būt visu pirmo pusgadu.

    Vēl pirmajos dzīves mēnešos mazuļiem nereti novēro tā saukto norietošās saules simptomu – virs varavīksnenes redzamu baltumu. Kādreiz uzskatīja, ka šis simptoms liecina par smadzeņu šķidruma uzkrāšanos galvā. Tagad speciālisti noskaidrojuši, ka apmēram 90% gadījumu norietošās saules simptoms nenozīmē šķidruma uzkrāšanos, bet ir saistīts ar acs muskuļu vājumu, kas mēdz būt bērniņiem līdz triju mēnešu vecumam. Izmaiņas smadzeņu šķidruma cirkulācijā var noteikt, veicot galvas ultraskaņas izmeklējumu.

    Redzes attīstībai noderēs

    Ja bērniņš ir vesels, viņa actiņas nav īpaši jātrenē. Arī tad, ja mazajam nepiedāvā rotaļlietas, viņš, piemēram, griestos ieraudzīs tumšāku punktiņu un sāks fiksēt skatienu uz to. Taču labi, ja vecāki spēj radīt arī mazuļa redzes attīstībai noderīgu vidi.

    Pirmajos mēnešos mazulim vajadzētu piedāvāt divu kontrastainu krāsu rotaļlietas. Mantiņai jāatrodas apmēram 25 centimetru attālumā no bērna acīm.

    Jācenšas mantiņu pārvietot, lai tā neatrastos vienā gultas malā, jo, skatoties tikai uz vienu pusi, bērniņam veidosies asimetriska stāja. Daudzi speciālisti uzskata, ka nav ieteicams pie gultiņas likt karuseļus, kas griežas, jo tie mazuli pārlieku stimulē. Ieteicamāka ir statiska mantiņa, kas atrodas vienā un otrā gultas malā. Pakāpeniski bērniņam piedāvā jaunas rotaļlietas, jaunumus ieteicams ievietot pazīstamā vidē. Parasti mazuļa vide ir ierobežota – māmiņas rokas, klēpis, šūpulītis. Jūtoties komfortabli vidē, ko mazais pazīst, viņš spēs uztvert mazāk zināmus signālus.

    Kad obligāti jāpārbauda zīdaiņa redzi!

    • Ja bērns līdz divu mēnešu vecumam nefiksē skatienu vai dara to ļoti maz, ja actiņas skraida, šaudās vai skatās uz vienu un otru pusi. Skatiena noturības un fiksācijas trūkums var būt viena no pazīmēm, kas liecina par autismu.
    • Ja dzīves otrajā pusgadā (tuvu gada vecumam) bērns spēlējas, skatās uz rotaļlietu, bet neiesaistās sarunās, neskatās uz cilvēku, iespējama neiroloģiska problēma. Tad jāizmeklē nervu sistēma un jānoskaidro problēmas cēlonis.
    • Ja mazulītis nokritis no pārtinamā galdiņa vai citas virsmas, guvis traumu, piemēram, izkrītot no ratu somas, un viņa actiņas «staigā» horizontālā plaknē. Iespējams, trauma bijusi smaga un nepieciešama rūpīga ārstēšana.
    • Ja mazulim ir iedzimtas redzes problēmas.

    Ja bērniņam redzes problēmas nav novērotas, okulistu vajadzētu apmeklēt, kad mazulis tuvojas gada vecumam!

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē