• Jaundzimušo dzelte. Vai tā var pāriet pati no sevis?

    Mazulis
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    4. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Dzelte ir praktiski visiem jaundzimušajiem, tikai apmēram 30–40% bērniņu tā nav ar aci saredzama. Kas izraisa dzelti? Un vai tā var pāriet pati no sevis? Konsultē neonatoloģe SILVA STUĶĒNA un neonetoloģe ILZE KREICBERGA.

    Kāpēc pēc dzimšanas zīdaiņa ādai mēdz būt dzeltenīga nokrāsa?

    Jaundzimušo dzeltes izplatītākais iemesls ir zīdaiņa aknu nespēja tikt galā ar tām uzliktajiem pienākumiem bērniņa dzīves sākumā. Mazulim piedzimstot, viņa fermentu sistēmas vēl nav pilnībā nobriedušas, tās attīstās pakāpeniski. Bērniņš piedzimst ar augstu hemoglobīna līmeni, kas viņam bija vajadzīgs, atrodoties mammas vēderā, lai saņemtu sev nepieciešamo skābekli. Pēc dzimšanas lielais sarkano asinsķermenīšu skaits vairs nav nepieciešams, jo sāk darboties mazuļa plaušas. Tāpēc liela daļa hemoglobīna organismā sabrūk, un atbrīvojas toksiska viela – bilirubīns. Aknas vēl nav pietiekami attīstījušās, tām pietrūkst fermentu, lai spētu pietiekami ātri izvadīt bilirubīnu no organisma, tāpēc daudziem mazuļiem veidojas dzelte – bērniņa āda un acu baltumi iekrāsojas dzeltenīgi.Dzeltes iemesls var būt arī mazuļa un māmiņas rēzus konflikts, tomēr mūsdienās tā rašanās iespēja laikus tiek novērsta, injicējot māmiņai imunoglobulīnu.

    Ja mazuļa āda ir izteikti dzeltena, iespējams, viņam māmiņas vēderā bijuši grūtāki apstākļi nekā citiem, vairāk trūcis skābekļa un līdz ar to asinīs bijuši daudz vairāk asinsķermenīšu. Dzelte ir izteiktāka un var saglabāties ilgāk bērniņiem, kuri dzimuši agrāk par noteikto laiku.

    Kā palīdzēt mazulim?

    Parasti dzelte parādās otrajā dienā pēc dzimšanas un var izplatīties pa visu ķermeni. Kulmināciju dzelte sasniedz ceturtajā vai piektajā dienā. Apmēram divu trīs nedēļu laikā tā pāriet pati no sevis. Taču reizēm jaundzimušo dzelte var saglabāties pat divus trīs mēnešus. Tā var notikt, ja bērniņš nācis pasaulē agrāk, ja viņam ir zems hemoglobīna līmenis asinīs.

    Ja bērnam dzelte saglabājas mēneša vecumā, par to vajadzētu konsultēties ar ārstu.

    Dzeltes biežākā līdzgaitniece ir mazuļa miegainība, ko izraisa bilirubīns. Nereti bērniņu nevar pamodināt pat uz ēšanas laiku, viņš drīz vien atkal aizmieg, lai gan vēl nav paēdis. Pats svarīgākais – jāgādā, lai mazulis noteiktajā laikā tomēr saņemtu vajadzīgo ēdiena daudzumu. Ja bērniņš būs pietiekami paēdis, normāli izies vēderiņš, nomoda laikā viņš būs pietiekami aktīvs, un tad arī tikt galā ar dzelti nebūs problēmu. Jo mazāk ēdiena zīdainis saņems un jo vairāk kritīsies svarā, jo vairāk pastiprināsies dzelte.

    Ja bērniņam ir dzelte un viņš guļ tik cieši, ka šķiet neiespējami viņu pamodināt, mamma var atslaukt pieniņu un ēdināt mazuli no pudelītes, ar karotīti vai pipeti.

    Dzelte visbiežāk pāriet pati no sevis. Taču, ja vecākiem šķiet, ka ar dzelti jācīnās, var palīdzēt gaismas terapija. Mazulis pēc iespējas biežāk jātur dienas gaismā – viņa gultiņa jānovieto gaišākajā istabas vietā (parasti pie loga), taču ne tiešos saules staros. Logs pat var būt aizvērts, jo dienas gaismas stari iet cauri stiklam (ja logi ir tīri nomazgāti). Dienas gaismas stari nav ne ultravioletie, ne infrasarkanie. Lai gaisma iedarbotos, bērniņam jābūt plikam. Dažās zemēs bērnus dzeltes mazināšanai tur zem dienas gaismas lampas. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē