• Grūtniecības kalendārs: 9.–12. nedēļa

    Grūtniecība
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    26. oktobris, 2015
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    IMG_9838
    Foto: Brahim Graoua, flickr.com/bgphotographie
    IMG_9838
    Tavs vēders pamazām piebriest un, iespējams, esi pieņēmusies par pāris kilogramiem, īpaši, ja šis ir jau otrais vai trešais bērniņš – tad puncis aug ātrāk.
    • Augstā hormonu līmeņa dēļ tev var asiņot smaganas un vieglāk plīst deguna sīkie asinsvadi. Deguna gļotāda var būt pietūkusi, radot sajūtu, ka visu laiku ir aizlikts deguns. Tas ir normāli! Tava dzemde nu jau ir greipfrūta lielumā, ap mazulīti ir apmēram 100 ml augļūdens, kas ļauj viņam kustēties.
    • Tavas krūtis kļūst arvien smagākas. Ieteicams valkāt speciālos grūtnieču krūšturus, kas tām nodrošinās stabilu balstu.
    • Parādās vairāk izdalījumu no maksts. Tiem jābūt balti gļotainiem, bez smakas, krēmveidīgiem, bez dedzināšanas un slapjuma sajūtas. Ja ir citādi, jāsaka ārstam. Valkā kokvilnas veļu.
    • Iespējams, āda ir sausāka un niez, tad var palīdzēt papildu C vitamīna lietošana, mīkstinošs krēms. 
    • Ja telpā ir maz svaiga gaisa, kā arī ilgstoši stāvot vienā pozā, var uznākt ģībonis. Tāpēc, sajūtoties slikti, jāapsēžas, jāiziet svaigā gaisā vai jāatver logs.
     

    Tavs bērniņš

    • Lai gan bērniņa dzimums noteikts jau apaugļošanas brīdī, no 9. grūtniecības nedēļas sāk veidoties ārējie dzimumorgāni. Līdz 12. nedēļai mazulis jau ir pilnīgi izveidojies un ir aptuveni 6,5–8,5 centimetrus garš (apelsīna lielumā). Viņš groza galviņu un spēj norīt mazliet augļūdens – tas ir pirmais solis, lai attīstītos zīšanas reflekss. Pirkstiņi atdalījušies cits no cita, mazulim ir jau nadziņi, acis sedz plakstiņi. 
    • Auglītis ar nabassaiti savienots ar placentu, kas saistīta ar dzemdi. Mazulītis caur to saņem barības vielas no māmiņas un izvada no sevis nevajadzīgās vielas. Ap auglīti ir aptuveni 100 mililitru augļūdeņu, kas viņu pasargā no saspiešanas un ļauj kustēties. 
     

    Attiecības un sekss

    • Iespējams, tev vairs nav milzīgā noguruma, kas mocīja pirmajos divos mēnešos, un ir pat vairojusies dzimumtieksme! Pateicoties progesterona pieplūdumam, vairāk tiek apasiņotas krūtis, vagīna, klitors, kas darot tos jutīgākus.
    • Ieplānojiet koncerta, teātra vai kino apmeklējumu – arī šīm izklaidēm pēc mazuļa piedzimšanas būs mazāk laika.
     

    Uzturs un fiziskās aktivitātes

    • Ja esi sportojusi pirms grūtniecības iestāšanās, droši vari to turpināt darīt. Nekādā gadījumā necenties ierobežot sava svara pieaugumu, taču vienlaikus piedomā, lai uzturs būtu veselīgs un pilnvērtīgs, neaizraujies ar konfektēm, kūkām un citiem trekniem kārumiem, jo visus liekos kilogramus, kas būs uzēsti grūtniecības laikā, pēc dzemdībām vajadzēs dabūt nost.
     
    Svarīgi!
    Lai pirms dzemdībām saņemtu maternitātes pabalstu par 70 grūtniecības dienām, tev jāstājas uzskaitē pie ārsta līdz 12. nedēļai, citādi pabalstu maksās tikai par 56 dienām. 
     
    Tevi varētu interesēt arī šie raksti:

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē