• Grūtnieces dienasgrāmata: 1.–8. nedēļa

    Grūtniecība
    Evija Ridūze-Skujiņa
    28. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kā attīstās mazulis 1.-8. grūtnieības nedēļā, kas notiek ar topošo māmiņu un kādi ir obligāti veicamie darbiņi katrā grūtniecības posmā skaidro Linda Veidemane, vecmāte Rīgas Dzemdību namā un Evija Ridūze-Skujiņa, sertificēta dzemdību dūla, «Gaidību telpa».

    Būtiskākais notikums pirmajās astoņās nedēļās – pāris uzzina, ka viņi gaida bērniņu. Šajā laikā topošie vecāki tikai sāk aprast ar domu, ka viņiem būs mazulis, sāk aizdomāties par to, ko tas sevī ietver, kā tas mainīs viņu dzīvi. Hormonālo svārstību dēļ topošo māmiņu var pārņemt dažādas emocijas, gan prieks, gan skumjas un bailes no gaidāmā, bet nezināmā – kas ar mani notiks grūtniecības laikā, vai mazulim viss būs labi, kā es izskatīšos un jutīšos, kas notiks dzemdībās, vai es būšu labs vecāks u. c. Daudzas māmiņas sāk just fizisku diskomfortu – jutīgas krūtis, slikta dūša, nogurums, velkoša sajūta vēdera lejasdaļā, vēdera pūšanās –, bet citas bez pozitīvā grūtniecības testa pat nezinātu, ka ir stāvoklī, jo pārmaiņas savā organismā vēl nemana.

    Kā aprēķina grūtniecības pirmo dienu?

    Grūtniecība ilgst 280 dienas jeb 40 nedēļas. Kā pirmā grūtniecības diena tiek skaitīta pēdējo mēnešreižu pirmā diena. Faktiski grūtniecība iestājas tikai otrās nedēļas beigās jeb 13.–15. dienā.

    Embrijs

    Pirmā nedēļa

    Pirmajā nedēļā sieviete piedzīvo kārtējās mēnešreizes. Grūtniecība vēl nav iestājusies.

    Otrā nedēļa

    Otrās nedēļas beigās, trešās nedēļas sākumā (atkarībā no menstruālā cikla garuma) notiek olšūnas apaugļošanās.

    Trešā nedēļa

    Tikko notikusi apaugļošanās. 3. dienā pēc apaugļošanās jau izveidojušās 16 šūnas, kas strauji turpina dalīties. Ar 6. dienu sākas implantācijas process. Apaugļotā olšūna, kura ir sāls graudiņa lielumā, tiek saukta par morulu un pēc izskata atgādina aveni. 

    Ceturtā nedēļa

    Apaugļotā olšūna (blastocista) šajā laikā implantējas dzemdes sieniņā. Šūnas turpina dalīties, veidojot embriju un placentu, kas grūtniecības laikā apgādās mazuli ar visu nepieciešamo, pasargās no infekcijām, vīrusiem un atsevišķu kaitīgu vielu iedarbības, kā arī ražos grūtniecībai nepieciešamos hormonus.

    Embrijs ir magoņu sēkliņas lielumā.

    Piektā nedēļa

    Mazulim sāk pukstēt sirsniņa, taču ultrasonogrāfijā to vēl redzēt nav iespējams. Attīstās nervu caurulīte, no kuras vēlāk veidosies galvas un muguras smadzenes. Sāk formēties visi galvenie orgāni un sistēmas (gremošanas, asinsrites un nervu sistēma). Embrijs ir ābolu sēkliņas lielumā.

    Sestā nedēļa

    Veidojas gremošanas sistēmas aizmetņi, mute, žoklis un krūškurvis, kā arī ausu un acu iedobītes. Veidojas roku un kāju aizmetņi. Embrijs ir zirnīša lielumā.

    Septītā nedēļa

    Embrijs ir ap 10 mm garš (mēra no galvas līdz dupsim), jo kājiņām pagaidām vēl ir tikai aizmetņi. Septiņās nedēļās ļoti strauji attīstās arī smadzenes – 100 jaunas smadzeņu šūnas minūtes laikā. Ultrasonogrāfijas laikā redzama sirdsdarbība. Embrijs ir liellogu mellenes izmērā.

    Astotā nedēļa

    No astoņām nedēļām embriju sāk saukt par augli. Tas ir ap 15 mm garš un izskatās pēc pupiņas.

    Kas obligāti jāizdara?

    • Ieteicams lietot folijskābi vismaz 1–2 mēnešus pirms plānotās grūtniecības, jo agrīnā grūtniecības laikā mazulim veidojas nervu sistēmas aizmetņi. Lai nervu caurulīte attīstītos bez bojājumiem, ļoti svarīgs ir normāls folijskābes līmenis asinīs. Folijskābi jāturpina lietot visu pirmo grūtniecības trimestri.
    • Rekomendē stāties grūtnieču uzskaitē līdz 12. grūtniecības nedēļai. Ja sievietei nav zināmu veselības problēmu, optimālais laiks, lai dotos uz pirmo grūtniecības novērošanas vizīti, ir 7.–8. grūtniecības nedēļa. Laicīga stāšanās grūtniecības uzskaitē ļaus doties pirmsdzemdību atvaļinājumā no 30. grūtniecības nedēļas, kā arī mierīgi saplānot ļoti svarīgo izmeklējumu – pirmā trimestra kombinēto skrīningu, kas sastāv no ultrasonogrāfijas un asinsanalīzēm.
    • Atmest alkohola un narkotisko vielu lietošanu un smēķēšanu, kas var traucēt normālai bērna attīstībai, jo pirmajās 8 grūtniecības nedēļās attīstās visi svarīgie mazuļa orgāni.
    • Veikt pirmās analīzes, kuras nozīmēs izvēlētais grūtniecības aprūpes speciālists.

    Topošā māmiņa 

    1.–3. grūtniecības nedēļa

    Tev ir mēnešreizes. Ja plāno grūtniecību, šis būtu pēdējais brīdis, kad pievērsties veselīgam dzīvesveidam – sākt lietot folijskābi (400 mikrogramus dienā) un jodu (150 mikrogramus dienā), izveidot veselībai draudzīgu ēdienkarti, atteikties no kaitīgajiem ieradumiem.

    4. grūtniecības nedēļa

    Aizkavējas mēnešreizes, var būt jutīgākas krūtis, slikta dūša, izteikts nogurums, var pavilkt vēdera lejasdaļu (līdzīgi kā uz mēnešreizēm), jo šajā laikā mazulis implantējas dzemdē, kas var izraisīt arī nelielu asiņainu smērēšanos no dzimumceļiem.

    2–3 dienas pēc mēnešreižu kavēšanās var veikt grūtniecības testu. Ja vēlas pārliecināties par to, ka ne tikai ir iestājusies grūtniecība, bet tā arī progresē, laboratorijā var veikt HCG (tas ir hormons, ko izdala placenta, tiklīdz tā ir sākusi veidoties) līmeņa noteikšanu – ar 48 un 72 stundu intervālu. Ja šo 2–3 dienu laikā HCG līmenis ir dubultojies, varam pieņemt, ka grūtniecība attīstās.

    5.–8. grūtniecības nedēļa

    Topošā māmiņa šajā laikā sāk pamanīt pirmās izmaiņas savās sajūtās – pastiprinātu nogurumu, sliktu dūšu, biežāku urināciju, aizliktu degunu, garastāvokļa svārstības, diskomfortu vēderā (gāzes, velkošas sajūtas vēdera lejasdaļā), jutīgas krūtis, saasinātu smaržas sajūtu, aizcietējumus, asiņainu smērēšanos no dzimumceļiem. Šajā periodā hormonālo svārstību dēļ var būt nedaudz paaugstināta temperatūra: 37–37,4 grādi.

    Jāatceras, ka katrai būs ļoti individuāli un nav noteikts, kurā nedēļā kādas pazīmes būs un vai vispār būs. Ja piedzīvo nogurumu, ieteicams tam ļauties, jo organisms dara milzīgu darbu – rada jaunu dzīvību. Ja jūties labi skrienot, sportojot, droši turpini to darīt.

    Topošie vecāki bieži jautā, vai ir droši mīlēties grūtniecības laikā. Ja sieviete to vēlas, mīlēties var un drīkst, taču jāpavēro sava pašsajūta. Ja pēc dzimumakta dzemde intensīvi savelkas ilgāk par 30 minūtēm vai novērojami asiņaini izdalījumi, drošāk būtu kādu brīdi atturēties no šāda veida tuvības. 

    Pirmā vizīte pie grūtniecības aprūpes speciālista

    • Pirmajā vizītē galvenais uzdevums ir iepazīties ar izvēlēto grūtniecības aprūpes speciālistu. Vizītes laikā tiek apzināta grūtnieces medicīniskā jeb veselības vēsture, lai uzzinātu, ar ko sieviete agrāk slimojusi, pret kurām slimībām ir vakcinēta, kā noritējusi iepriekšējā grūtniecība un dzemdības, kādas ģimenē slimības, kuras varētu pārmantot.
    • Speciālists pirmās vizītes laikā nosūta uz analīzēm, veic dzemdes kakla apskati un paņem dzemdes kakla uztriepi, ja tas nav darīts pēdējo 2–3 gadu laikā (analīze, kas palīdz agrīni pamanīt nevēlamas izmaiņas dzemdes kakla šūnās), nosaka maksts pH, kā arī veic krūšu pārbaudi. Ja grūtniece pirmajā reizē nejūtas ērti vai droši, lai veiktu šīs manipulācijas, tās var atlikt arī uz nākamo vizīti, kad jau ir izveidojušās uzticības pilnas attiecības.
    • Tiek ieplānota pirmā ultrasonogrāfija, kas veicama laikā no 11. līdz 13. grūtniecības nedēļām un 6 dienām. Vizītes laikā tiek sniegtas grūtniecības laika dzīvesveida rekomendācijas, pārrunāti jautājumi, kas interesē topošos vecākus, izrakstīti nepieciešamie vitamīni un minerālvielas.

    Ņem vērā!

    • Biežāks izmeklējumu (sonogrāfiju, analīžu) un grūtniecības aprūpes speciālista vizīšu skaits negarantē veiksmīgāku grūtniecības iznākumu. Ja grūtniecību uzraugošais speciālists uzskatīs par nepieciešamu, tiks veikti papildu izmeklējumi.
    • Grūtniecēm papildu vitamīni un minerālvielas tiek izrakstīti, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem un konkrētajai grūtniecei veikto analīžu rezultātiem. Nav ieteicams lietot uztura bagātinātājus profilakses nolūkos, turklāt rūpīgi jāseko kopējam uzņemto vitamīnu un minerālvielu daudzumam, lai kādu no tiem neuzņemtu pārlieku daudz. Ļoti svarīgi rūpēties par pilnvērtīgu un daudzveidīgu ikdienas uzturu.
    • Tev ir iespēja izvēlēties valsts apmaksātu grūtniecības aprūpes speciālistu – vecmāti, ginekologu vai ģimenes ārstu. Svarīgi atrast speciālistu, ar kuru saproties un kuram spēj uzticēties, kurš tevi uzklausa un piedāvā tieši tev piemērotu aprūpi. Eiropā primārais grūtnieču aprūpes speciālists ir vecmāte. Ja sievietei ir kādas slimības, augsta riska grūtniecība, daudzaugļu grūtniecība, iespējams izvēlēties ginekologu – dzemdību speciālistu. Sievietes bieži izvēlas novērot grūtniecību pie ginekologa, jo ikgadējo vizīšu laikā ir izveidojušās uzticības pilnas attiecības tieši ar šo konkrēto speciālistu. Ja šaubies, vari uzmeklēt vecmāti, izrunāt savu situāciju un saprast, vai ir vajadzīgs iesaistīt ārstu vai ne.
    • Tavs partneris ir gaidīts ikmēneša vizītēs. Jūs kopā gaidāt bērniņu, un jums abiem ir daudz jautājumu. Topošais tēvs bieži vien ir apjucis un noraizējies par savas dzīvesbiedres un gaidāmā mazuļa labklājību un veselību, vēlas uzzināt, kā labāk iesaistīties un atbalstīt. Lai tētis piedalītos vizītēs un ultrasonogrāfiskajās izmeklēšanās, pandēmijas laikā viņam jābūt vakcinētam pret Covid-19 vīrusu.

    Dūla Evija Ridūze-Skujiņa iesaka:

    «Tā kā šajā laikā ir jāieplāno pirmā vizīte pie grūtniecības aprūpes speciālista, iesaku rūpīgi izpētīt pieejamos speciālistus, piezvanīt, aprunāties, saprast, vai tas ir tavs cilvēks, vai spēsi viņam uzticēties un vai jūsu skatījums par gaidību laiku ir līdzīgs. Ir speciālisti, kas grūtniecību skata ļoti medicīniski, ir arī tādi, kam rūp tavas emocijas, bailes un uztraukumi. Velti laiku speciālista izvēlei un, arī ja esi izvēlējusies speciālistu, taču kādā brīdī saproti, ka jums neveidojas pozitīvas attiecības, nebaidies un atrodi citu! Tas ir tavs gaidību laiks, un grūtniecības aprūpes speciālists būs kopā ar tevi visus deviņus mēnešus – tas ietekmēs to, kā tu jūties un skaties uz gaidību laiku.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē