• Cik bieži bērnam jākakā pirmajā dzīves gadā?

    Jautājumi & atbildes
    Indra Ozoliņa
    6. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Uz lasītājas jautājumu atbild Astrīda Dzirniece, pediatre Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un «Medicīnas centrā ARS».
    Nākamais: Par skropstu ērcīti

    –Vēlos uzzināt pediatra viedokli. Apmēram mēnesi jaundzimušam bērnam ar vēdera izeju viss bija kārtībā, bet pēc tam nekakāja 5–10 dienas. Mammas paziņa pediatre, kas nesen beigusi rezidentūru, sacīja: ja bērnu baro ar krūti, tik reta vēdera izeja esot normāli. Mamma nomierinājās, bet vēdera izejas problēmas turpinājās līdz bērna četru mēnešu vecumam. Arī ar piebarošanu sākumā gāja grūti, jo mazā neēda pat kabaču biezeni.

    Nu meitiņai ir jau 7,5 mēneši. Tagad ēd putras, biezeņus, gaļu, arī mammas pienu un beidzot regulāri kakā. Vēl nesēž, bet rāpo, šķiro mantas, spēlējas un daudz «runājas». Bet mani satrauc, ka viņa ir ļoti, ļoti sīciņa. Vai tas ir normāli un nebūs sliktu seku pēc pārciestā bada?

    –Uz jūsu jautājumu nevar atbildēt viennozīmīgi. Katrs gadījums jāizvērtē individuāli. Ja bērnam ir bijusi ekskluzīva zīdīšana, kas nozīmē, ka viņš līdz sešu mēnešu vecumam uzturā lietojis tikai mātes pienu, svarīgi izvērtēt, kā mēneša laikā pieaudzis svars, vai bērns pietiekami daudz un bieži čurā. Ja nekas neliecina par mazuļa diskomfortu, ja svara dinamika ir pozitīva un bērniņš no māmiņas piena uzņem visu nepieciešamo, uzskata, ka vēdera izeja var nebūt vairākas dienas.

    Bērna svara dinamiku atbilstoši vecumam nosaka svara un auguma attiecība procentilēs. Tā ir svara un auguma attiecības līkne, kuru bērna ārsts sāk atzīmēt, sākot ar bērna dzimšanas svaru un augumu, un izvērtē katru mēnesi.

    Ja mazulis svarā pieņemas minimāli vai arī viņa svara pieaugums apstājas, noteikti vajag konsultēties ar bērna ārstu. Iespējams, būs nepieciešams veikt asins un izkārnījumu analīzes. Biežākie iemesli, kāpēc bērns slikti pieņemas svarā, ir anēmija, celiakija, iedzimtas vielmaiņas slimības, parazīti, vitamīnu trūkums, iespējams, ka organisms nespēj pieņemt vai pārstrādāt kādu uzturvielu. Ārsts arī izvērtēs mammas un mazuļa ēdienkarti (ieteiks to paplašināt vai kādu produktu izslēgt) un sniegs padomu, vai nepieciešama speciālista – gastroenterologa, endokrinologa, alergologa – konsultācija.

    Spriežot pēc jūsu apraksta, bērniņš ir attīstījies normāli un, manuprāt, satraukumam nav nekāda pamata.  

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē